Prima oară m-am întâlnit cu Laura Rus – Lala în 2016, iar în interviul acordat atunci mi-a spus că își dorește să joace din nou în România. Ei bine, la patru ani de la acel interviu, din motive personale Lala a luat decizia de a se întoarce în țară. Nu își agață ghetele în cui, ci va juca la Fortuna Becicherecu Mic.

Plecată de 13 ani din țară, urmează o schimbare majoră în viața ei, nu doar la nivel fotbalistic, ci și în general, România fiind mult în urma țărilor în care a jucat de-a lungul anilor, ca Spania, Italia, Coreea de Sud, Danemarca și, cel mai recent, Belgia. Iar la nivel fotbalistic, fotbalul feminin românesc din punct de vedere calitativ nu s-a dezvoltat proporțional cu cel cantitativ. Așadar, obișnuită cu totul alte condiții în țările în care a jucat (financiare, sportive etc), Lala vine acum într-un campionat care ușor-ușor începe să fie mai disputat față de anii trecuți, dar care nu oferă mai deloc condițiile din străinătate.

Ajunsă acasă, Lala a oferit primul interviu despre întoarcerea în țară, în exclusivitate pentru Și fetele joacă fotbal.

Cum a venit decizia de a te întoarce în țară, deși ai câștigat campionatul cu Anderlecht și urma o nouă participare în Champions League?

Decizia de a mă întoarce a fost, în primul rând, pe plan personal pentru că îmi este dor de ceea ce înseamnă ”ACASĂ”, familie, prieteni, țară. Iar pe plan profesional îmi doresc să mă implic mai mult în dezvoltarea fotbalului feminin din România, acumulând o experiență vastă de 13 ani în străinătate. Sper să pot ajuta tinerele jucătoare să creadă în forțele lor și că pot ajunge acolo unde își doresc, atâta timp cât cred în ele și muncesc zi de zi pentru a se autodepăși. Eu am reușit!

Ai avut oferte de la echipe din alte țări?

Da, am avut oferte din țări cu campionate puternice.

De ce ai ales Fortuna Becicherecu Mic?

Am ales cu sufletul! Sunt apropiată a clubului și, sincer, în România nu mă vedeam jucând la un alt club. Când eram în vacanță în țară, am mai participat la antrenamentele echipei, este un colectiv primitor care își dorește să facă treabă bună, să se bată pentru primele locuri și ne potrivim.

Cum vezi evoluția fotbalului feminin românesc din ultimii ani și ce așteptări ai de la campionat?

Văd o dezvoltare continuă a fotbalul feminin românesc, iar acesta este un plus. Dacă toată lumea muncește pentru același obiectiv, creșterea calității fotbalului, cu siguranță acesta va fi atins. Sper ca acest campionat să se joace pe teren și să fie unul competitiv.

Ce planuri ai atât pe plan personal, cât și profesional cu noua echipă?

Îmi doresc să mă integrez cât mai repede și ușor în echipa Fortunei. Să ajut echipa cât pot de mult, iar împreună să câștigăm fiecare meci și, de ce nu, să ajungem în Champions League.

Ai și alte proiecte în plan prin care să te implici în fotbalul din România, pe lângă turneul anual care îți poartă numele?

Da, am câteva idei pe lângă Cupa ”Laura Rus” și le voi pune în aplicare alături de oamenii potriviți. Îmi doresc să mă implic cât de mult și sunt disponibilă pentru orice idee, proiect chiar și din partea altor persoane dispuse să se implice în dezvoltarea fotbalului feminin!

”Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul” a devenit o expresie celebră. După 13 ani petrecuți în străinătate, în care ai venit doar în vacanță în România, cât de greu crezi că îți va fi să te obișnuiești cu viața de aici?

Într-adevăr este diferit față de ce am trăit până acum. Am fost ruptă de realitatea din țară, iar acum deja mă lovesc de birocrație, de greutatea cu care funcționează sau pornesc anumite lucruri. Uneori sunt șocată, sincer. Dar rămân optimistă, îmi va lua mai mult timp decât integrarea în echipă probabil, dar mă adaptez!

__

Laura Rus momentan se află în vacanță, iar din iulie începe pregătirea alături de noua sa echipă.

Foto: Diana Coltofean – Fortuna Becicherecu Mic, Claudiu Mureșan, rsca.be