Olimpia Cluj nu are adversar în România și câștigă titlul de campioană în fiecare sezon, încă de la înființare. Astfel, cea mai mare provocare pentru club o reprezintă în fiecare an participarea în Liga Campionilor. Fetele practic pentru asta se pregătesc, asta le motivează: UEFA Women’s Champions League.

Și pentru că lumea interesată de fenomen se întreabă cum se va prezenta Olimpia Cluj în acest sezon, cum se pregătește pentru Ligă, am discutat cu domnul Alin Cioban, președintele executiv al clubului, și am aflat informații în exclusivitate. 😀

La început de an ne-a luat prin surprindere aducerea lui Marius Suller pe banca tehnică, dar se pare că a fost o mișcare din cadrul unui proiect al clubului.

Noi am avut un proiect la începutul lui februarie 2017, împreună cu BG Soft și ne-am dorit să pregătim foarte bine grupele Champions League. În acest sens, am făcut foarte mari eforturi pentru a avea un nou staff tehnic, un staff care îl include pe Marius Suller, apoi a venit Paolo Potocnik, cu Mirel Albon director tehnic. Jucătoarelor le-am mărit și salariile, le-am oferit alte condiții de pregătire, cu un program foarte riguros, cu recuperare după efort, cu masaj, saună. Cam ce și-au dorit fetele și ne-am dorit și noi am pus în practică” spune Alin Cioban.

Dar pentru grupele UWCL au simțit că este nevoie și de câteva jucătoare, astfel că au pornit în căutarea întăririlor.

Ne-am dorit în primul rând să avem concurență pe post, nu neapărat să aducem jucătoare care să ia locul celor care sunt. Ne-am orientat cu colegii mei, împreună cu Mirel Albon în special, pe piața jucătoarelor din zona Europei, însă ca o surpriză pentru toată lumea, ne-am orientat și pe piața nord-americană, având în vedere că SUA este campioană mondială, am trăit acolo o experiență deosebită cu echipa națională în noiembrie anul trecut și am văzut atitudinea lor, jucătoare de excepție, care pot face diferența, vin cu o altă mentalitate și încă de atunci ne-a surâs ideea să avem jucătoare din SUA care să evolueze în Europa. Este o idee care la început părea mai năstrușnică, dar până la urmă am reușit să găsim o variantă. Și pot spune că, în premieră pentru fotbalul feminin românesc, la Olimpia Cluj vor evolua două jucătoare din campionatul Statelor Unite.

Este vorba de Jillian Noelle McVicker, portar de top din campionatul universitar american. De la liceul Metuchen din Metuchen, New Jersey, a plecat la universitatea Ohio State, pe care a absolvit-o la sfârșitul lui 2016, cu specializarea jurnalism (comunicare strategică & producție media). A apărat poarta echipei Ohio State în fiecare sezon, cu excepția unuia din cauza unei accidentări. A jucat timp de cinci ani și la echipa FC Pennsylvania Strikers, de cinci ori campioană a Pennsylvania de est. Visul ei de a avea o carieră la nivel internațional se îndeplinește odată cu semnarea contractului cu Olimpia Cluj.

Hannah Elizabeth Leinert este mijlocaș de bandă stângă și a absolvit în luna mai a acestui an Universitatea Purdue cu specializare pe conducere organizațională. A fost cea mai bună jucătoare a liceului Eureka din Eureka, Missouri, și până la sfârșitul lui 2014 a studiat și a jucat la Illinois State, apoi la începutul lui 2015 s-a transferat la Perdue. Aici a continuat forma bună și s-a aflat printre cele mai bune jucătoare, fiind prezentă și pe lista cu jucătoare eligibile pentru a juca în National Women’s Soccer League. Dar a semnat cu Olimpia Cluj și e încântată să își continue cariera la un nivel internațional.

Sunt două transferuri care vin să aducă un alt standard la nivelul Olimpiei și, dacă ne gândim că în anii precedenți au jucat jucătoare de top din străinătate, Christine Manie – căpitanul naționalei Camerunului, Fanny Vágó din naționala Ungariei, cele două jucătoare din SUA vin să completeze imaginea unui club care a dat anumite standarde în fotbalul feminin românesc și sunt convins că va fi un punct de reper pentru viitor. Jucătoarele din SUA pot veni nu numai cu un plus valoric, dar și cu un plus de mentalitate. Cu toate jucătoarele noastre străine de până acum, Christine Manie, Fanny Vágó, Anita Pinczi, Ruth Botica, am avut tot timpul ceva de câștigat. Olimpia ca și club, colegele lor, au avut ceva de câștigat. Și fotbalul feminin din România are nevoie de acest plus de mentalitate, are nevoie de familiarizare cu un alt nivel valoric, o altfel de gândire. Relația noastră cu aceste jucătoare de top este una foarte sinceră: și noi, și ele ne dorim performanță în Europa” spune Alin Cioban.

De asemenea, Olimpia Cluj a transferat o jucătoare și de la eterna rivală ASA Târgu Mureș.

Pe lângă jucătoarele din SUA, am mai reușit să perfectăm transferul Mariei Gorea de la ASA Târgu Mureș. Maria este o fată deosebită, modestă și se poate integra foarte bine în spiritul clubului Olimpia. Sunt sigur că fetele o să o accepte pentru că sunt și colege la națională și e o jucătoare care se pliază pe formatul nostru. Este singura jucătoare din țară pe care ne-am dorit-o pentru Champions League și, cu acordul clubului din Târgu Mureș, am reușit să o transferăm și sper să ne ajute foarte mult în viitor.

Și poate te gândești de ce are nevoie Olimpia Cluj de transferuri, dacă are propria academie care produce jucătoare valoroase. Alin Cioban explică pentru fiecare post în parte. 🙂

La ora actuală avem în lot trei portari, de talie europeană, pot să spun: Lavinia Boandă, care este o certitudine și ne-a ajutat foarte mult în retur, însă Szidonia Salamon și Georgiana Dârle sunt încă prea tinere pentru grupele Ligii și nu pot să ascund faptul că nu îmi doresc doar grupele. Îmi doresc o performanță cât mai mare în Europa și atunci trebuie să îți asiguri poarta. Așadar aveam nevoie de un portar care să aducă liniște pentru toată defensiva noastră. Sunt foarte încântat de cuplul de fundași Meluță – Havriștiuc, vin din spate Melinda Nagy și Dariana Indrei, dar la fel, sunt foarte tinere, prin urmare ne-am dorit și fundaș. Și ne dorim încă unul până la Ligă pentru ca Marius să aibă 5-6 jucătoare din care să aleagă.

La nivelul liniei de mijloc am ales-o pe Hannah pentru că simțim nevoia să avem și variante puternice în caz că apar probleme, în caz că există în atacul Olimpiei anumite momente de slăbiciune. Ne-am dorit ca pe postul fiecărei jucătoare să fie încă o jucătoare concurentă, să dublăm posturile. Hannah poate fi o soluție pe partea stângă, alături de Voicu, să ne ajute foarte mult. Pentru că, dacă le numesc pe Mihaela Ciolacu, Ștefania Vătafu, Ioana Bortan și Andreea Voicu, cam greu găsim jucătoare de talia lor la nivel european. Trebuia să aducem o jucătoare care să completeze acest grup de jucătoare valoroase și să fie cel puțin de talia lor. În atac, cred că la ora actuală, cu Alexandra Lunca, Cristina Carp, Mara Bâtea și Loredana Popa în formă, este cam tot ce se poate mai bun la nivelul nostru.”

Toate aceste soluții de jucătoare de pe piața americană le-am făcut cu ajutorul lui Mirel Albon. El ne-a ajutat foarte mult, s-a ocupat, le-a văzut, după care ne-a trimis informațiile și prin el am reușit să le aducem” a ținut să precizeze domnul Alin Cioban.

Olimpia Cluj se reunește pe 12 iulie, zi în care ajung și fetele din SUA. Echipa are șase săptămâni de pregătire până la meciurile din grupa UWCL. Cele șase săptămâni includ un stagiu de pregătire la Cluj, un stagiu în Austria, unde va juca și trei meciuri amicale, în compania echipelor Sudburgenland (Austria, locul 9), Murska (Slovenia) și Sturm Graz (Austria, viceampioană) în zilele de 6, 9, respectiv 12 august. De asemenea, există posibilitatea unui meci amical cu MTK Hungária, campioana Ungariei, dar și cu selecționata a doua a României, care se pregătește pentru turneul de la Balaton.

Reamintesc faptul că meciurile din grupa Olimpiei Cluj se vor juca la Cluj pe 22, 25 și 28 august, iar adversarele sale sunt FC HibernianWFC-2 Kharkiv și Swansea City.