SUA – România, primul meci din istorie jucat între cele două țări. Campioana mondială vs. o echipă care nu s-a calificat până acum la un turneu final, la nivel de senioare. Locul 1 vs. locul 36 în lume. Așadar, un meci greu, un meci încheiat cu scorul de 8-1, diferența putând fi mult mai mare. Din ambele echipe au lipsit jucătoare de bază, iar antrenorii au trimis în teren următoarele formule:

Echipa României: 12. Oprea – 2. Corduneanu, 3. Havriștiuc, 6. Ficzay, 16. Gorea, 14. Lunca, Sârghe, 8. Vătafu, 4. Bortan (cpt.), 10. Voicu, 9. Rus. Antrenor: Mirel Albon

Echipa SUA: 24. Harris – 2. Short, 4. Sauerbrunn-cpt., 6. Brian, 7. Ohai, 12. Sullivan, 16. Williams, 17. Heath, 19. Dunn, 20. Long, 23. Press. Antrenor: Jill Ellis

sua-romania
Foto: FRF

Echipele intră pe teren, se aude Ladies and gentlemen, please stand for the national anthem of….iar ESPN 2 bagă reclamă. Serios??

România are lovitura de start. Dacă în primele cinci minute ale meciului, apărarea părea că stă bine, în minutul 8 Christen Press a deschis scorul cu un șut sub bară, de la 15 metri. După doar două minute, Tobin Heath face 2-0 cu un șut în vinclu, din interiorul careului. Aoleu, deja?

Apărarea lasă spații foarte mari, iar dacă Roxana Oprea se cam plictisește în poartă la meciurile Olimpiei Cluj, recuperează acum cât pentru tot turul Superligii. Prima intervenție o are în minutul 12, ajutată de Maria Ficzay. În timp ce Andreea Voicu este lăudată de comentatori pentru tehnică, Andreea Corduneanu centrează perfect pentru Laura Rus, care ratează din 8 metri. Cea mai mare ocazie a României. Vor mai fi, oare? În minutul 23 Oprea reține șutul lui Williams, iar la faza următoare Laura Rus trage de tricoul adversarei și ia primul galben al meciului.

În minutul 25, Morgan Brian este scăpată din marcaj de Ioana Bortan și duce scorul la 3-0 cu o lovitură de cap din 6 metri, în urma unei lovituri libere. La următoarea fază, SUA are din nou lovitură liberă, dar scăpăm. Iese Raluca Sârghe, intră Adina Giurgiu. Alexandra Lunca are motorul pornit, încearcă să sprinteze, dar este oprită mereu. Laura Rus intră puțin cam dur la portar și ar trebui să se calmeze pentru că are deja un galben. În minutul 31, Roxana Oprea face puțin pe Manuel Neur și dă emoții în careu, dar reușește să paseze…mingea este aruncată în față, Harris este ieșită mult din poartă, Laura Rus sprintează, o driblează și goool în poarta goală. 3-1, se poate mai mult? Da, dar din partea SUA, nu a noastră. În următoarele 7 minute, Christen Press face 5-1, înscriind de două ori. Cu câteva minute înainte de pauză, Ștefania Vătafu construiește frumos cu Laura Rus, ajung până în fața careului, dar pierd mingea. Se intră la pauză.

sua-romania1
Foto: US Soccer

A doua repriză începe cu cinci noi jucătoare în teren pentru SUA. Cinci jucătoare în foame mare de goluri, dar apărarea noastră este mai compactă. Practic, ne apărăm cu 10 jucătoare, doar Alexandra Lunca stă în față, așteptând să accelereze. Oprea reține două mingi, dar în minutul 52 nu mai are ce să facă în fața lui Alex Morgan. Ies Lidia Havriștiuc și Andreea Voicu, intră Teodora Meluță și Mihaela Ciolacu. Andreea Corduneanu faultează în careu și SUA primește penalty. Alex Morgan e lângă minge, șutează, dar Roxana Oprea ghicește colțul și apără!! Tot ea respinge mingea de mai multe ori în următoarele minute. Iese Corduneanu, intră Mara Bâtea. În minutul 75 însă, tot Alex Morgan reușește să o învingă, după ce a respins în prima fază.

În minutul 81, Laura Rus sprintează și pare a fi o fază bună, dar pierde mingea în fața careului. Jill Ellis stă pe bancă și zâmbește, Mirel Albon dă indicații continuu la marginea terenului. Tot Rus se resimte și nu mai poate continua, intră Loredana Popa în locul ei, iar Cristina Carp în locul lui Lunca. Teodora Meluță joacă excelent de când a intrat, se apără extraordinar! Roxana Oprea mai respinge câteva mingi, dar în minutul 90+2 este învinsă de devierea Mariei Ficzay. Se încheie meciul, scor final 8-1.

În ciuda scorului, România a jucat destul de bine. Practic, s-a apărat tot meciul, iar scorul putea fi cu mult – mult mai mare. În prima repriză, fetele noastre au părut puțin speriate în fața campioanei mondiale, dar s-au adunat și scorul nu a fost chiar astronomic. Repet, a fost un meci amical cu SUA, trebuie să ținem cont că este cea mai bună echipă a lumii, deci nu avem de ce să fim supărați, ba chiar ar trebui să ne bucurăm pentru aceste fete, care au ajuns acolo în urma invitației federației americane. 🙂 În plus, fetele noastre au jucat în fața a 16.425 de spectatori, printre care am văzut și câțiva români.

Duminică se joacă al doilea meci amical, în Carson – California, de la 18:30, ora locală. În România, ora de start este 04:30, 14 noiembrie.