Era clar că al doilea meci amical jucat de naționala României de fotbal feminin nu va semăna deloc cu primul. Fetele au trecut peste înfrângere, au învățat din ea și au intrat mult-mult mai hotărâte, mai încrezătoare. Deși scorul final este 5-0, defensiva României a fost una excelentă. Față de primul meci, ambii antrenori au făcut schimbări în primul 11 trimis pe terenul din Carson.

Echipa României: 12. Oprea – 16. Gorea (2. Corduneanu, min. 52), 15. Meluţă, 6. Ficzay, 5. Giurgiu (13. Tărășilă, min. 79) – 9. Rus (3. Havriștiuc, min. 63), 18. Ciolacu (21. Carp, min. 82), 4. Bortan-cpt., 8. Vătafu, 10. Voicu – 17. Bâtea (14. Lunca, min. 46).

Echipa SUA: 1. Naeher – 2. Short, 4. Sauerbrunn-cpt., 6. Brian, 7. Ohai, 12. Sullivan, 16. Williams, 17. Heth, 19. Dunn, 20. Long, 23. Press.

Foto: FRF
Foto: FRF

Streaming-ul Fox Sports 1 a făcut figuri în primele 5 minute ale meciului, dar măcar de data asta nu a fost publicitate pe durata imnurilor. Dacă în minutul 10 scorul deja era 2-0 în primul meci, astăzi apărarea noastră a arătat bine din primele minute, iar Roxana Oprea s-a aflat la datorie, mult mai hotărâtă și ea. Primul gol a venit în minutul 20, când Teo Meluță deviază cu pieptul în proprie poartă. Ori a vrut să dea pasă către portar, ori să respingă, dar nu a calculat bine și a deschis scorul…pentru SUA.

Fetele noastre au câteva șanse să construiască, dar nu reușesc să iasă din propria jumătate. În apărare, dacă în primul meci erau lăsate spații imense, acum echipa este mult mai compactă. Americancele trec de o jucătoare, poate două, dar a treia sigur reușește să respingă/recupereze. În minutul 28, Dunn face pressing la Giurgiu și reușește să îi trimită lui Williams care ratează o mare ocazie. La faza următoare, Laura Rus reușește să țină foarte bine de minge, trece de două adversare și centrează, iar Andreea Voicu este faultată undeva la 20 m de poartă. Schema acesteia și a Ștefaniei Vătafu de la lovitura liberă este prea lentă, iar șutul celei din urmă nu este prea reușit. Tot Ștefania dă apoi o pasă bună, dar Laura Rus nu reușește să ajungă la balon. În minutele ce urmează, România se apără din nou, Oprea remarcându-se cu intervențiile sale, dar în ultimul minut al primei reprize fetele sunt prinse prea sus, iar Crystal Dunn face 2-0 cu un șut din interiorul careului. Se intră la pauză.

Repriza a doua este la fel cu prima: SUA atacă, România se apără. În minutul 55, o eroare în apărare duce scorul la 3-0, Christen Press venind din spate și reușind un șut pe jos. Ioana Bortan nu era pe teren, primea îngirjiri pe margine, apoi în minutul 57 a luat un galben pentru o intrare mai dură, ea reproșându-i arbitrei că nu a dat galben și la intrarea asupra ei. După ce ia și Meluță un galben, Andreea Voicu are o șansă bună de contraatac, dar dă o pasă greșită către Alexandra Lunca, intrată după pauză. După câteva minute, tot Lunca pornește singură pe contraatac, dar nu are cu cine juca, fetele parcă preferând să rămână în spate pentru a nu lăsa spații descoperite.

Foto: US Soccer
Foto: US Soccer

SUA are din nou o ocazie mare pe care scria gol, dar mingea refuză să intre în poartă și lovește bara. Teo Meluță, după autogolul și câteva greșeli din prima repriză, acum se apără excelent și nu trece nimic pe lângă ea. Spre minutul 80, Maria Ficzay deviază în corner șutul lui Alex Morgan, dar arbitrele nu văd și dau mingea echipei noastre. Americanca protestează vehement, nu înțelege de ce nu primește corner. Nici Ficzay nu prea înțelege și râde de fază. Tot Morgan, vedeta echipei, încearcă să bage mingea în poartă în câteva rânduri, dar Oprea apără bine. Însă, în minutul 87, SUA primește un penalty la un henț pe care nu l-am văzut la Ficzay. De data aceasta Roxana nu a mai ghicit colțul, iar Morgan Brian duce scorul la 4-0. În minutul 90+1, deși este ținută în marcaj, Samantha Mewis reușește să reia cu capul și duce scorul la 5-0. Se încheie meciul.

Dacă în primul meci, prima repriză s-a încheiat 5-1, acum a fost doar 2-0, dintre care un autogol. Iar apoi un penalty contestabil aproape de final de meci. Mirel Albon spunea că diferența reală dintre cele două echipe este de 3-4 goluri. Sunt de acord, scorul de azi fiind puțin nedrept. Da, jocul ofensiv al echipei noastre nu a prea existat. Era clar că SUA va domina și acest joc, că va ataca în valuri, dar defensiva României a fost una foarte bună. Jocul fetelor noastre a fost cu totul altfel față de primul meci, iar pentru asta putem fi mândri de ele. 🙂 Unul din comentatorii meciului spunea că a discutat cu Ioana Bortan și aceasta a spus că au trecut peste înfrângere și că nu mai contează scorul, contează că joacă cu cele mai bune jucătoare din lume și contează experiența pe care o capătă echipa în urma celor două meciuri.

Naționala a jucat în fața a 20.336 de spectatori, cu câteva mii mai mulți decât la meciul din San Jose. Pe durata ambelor partide am stat cu ochii și pe Twitter, unde nu mi-a venit să cred cât de implicați sunt oamenii. Știu că Twitter e mort în România, dar mă așteptam ca doar conturile oficiale legate de fotbalul feminin să fie active, nu credeam că suporterii americani sunt și ei atât de activi. Avem de învățat multe…. 🙂