Acum câteva minute s-a încheiat meciul echipei naționale de fotbal feminin a României cu reprezentativa Franței, învingătoare fiind franțuzoaicele cu 1-0. Acest meci s-a jucat în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European 2017, grupă în care România se află alături de Franța, Ucraina, Albania și Grecia.

Comparație între fotbalul feminin din România și cel din FranțacifreFranța este calificată la Jocurile Olimpice de la Rio și este favorita grupei preliminare Euro 2017, România se bate pentru locul 2 și se uită la JO la TV. Franța are 12 echipe în prima ligă, România are 8 în Superligă. Franța mai are liga 2 și liga 3 cu 3-4 serii, iar România are liga 1 cu două serii. România are cea mai mare creștere procentuală a numărului de jucătoare, dar vorbim de la 1.000 la 1.200, în timp ce Franța a atins obiectivul președintelui federației și a ajuns la 100.000, ba chiar a și depășit cifra. Numărul mediu de spectatori/meci în Franța îl depășește și pe cel al unui meci obișnuit de băieți de la noi. Bine, nu mă refer la marile derby-uri ale României.

Ajung atâtea cifre ca să ne dăm seama că fotbalul feminin în Franța este mult mai dezvoltat decât cel din România. Federația este mult mai implicată, există infrastructură, există posibilități pentru fetele dornice de a practica acest sport. În România, FRF începe să se implice din ce în ce mai mult în fotbalul feminin și se dorește promovarea și dezvoltarea acestui sport.

Sursă: Facebook Echipa națională de fotbal a României
Sursă: Facebook Echipa națională de fotbal a României

România – Franța, 8 aprilie 2016, stadionul „Nicolae Dobrin”, Pitești.

Cu toate cifrele de mai sus și comparație, echipa a pierdut doar cu 1-0 în fața Franței, iar acest gol a venit din penalty clar în minutul 16. În primele minute ale meciului mi s-a părut că fetele vor să scape de minge, degajau către nimeni, cât mai departe de propria poartă. Apoi țineau prea mult de minge, erau înconjurate și o pierdeau. Dar au prins curaj și au avut câteva faze foarte bune, periculoase, însă lipsa de claritate din careu le-a costat.

Per total a fost un meci echilibrat, nu pot spune că Franța a dominat. Nu mi se pare că a dominat. Fetele noastre s-au bătut și s-au apărat extraordinar, încercând să mai iasă pe contraatac. Le-a și ieșit de câteva ori, dar ori au ratat, ori au pierdut balonul în fața careului. Ce mi-a plăcut: pressing-ul. Au stat călare pe franțuzoaice în jumătatea lor.

Cea mai bună jucătoare eu zic că a fost Florentina Olar, vedeta și veterana echipei, cu 140 de meciuri în tricoul României, ea având 30 de ani. Portarul Andreea Părăluță a apărat foarte bine, a avut și câteva intervenții extraordinare. Mi-a plăcut și jocul Ioanei Bortan, Mariei Ficzay, Ralucăi Sârghe și Adinei Giurgiu.

Concluzii

Nu m-am uitat de foarte mult timp la un meci de fotbal feminin. În liceu mă uitam la CE și CM de fotbal feminin și admiram echipa Germaniei și a Statelor Unite. Apoi, văzusem un meci din România, o echipă din Cluj (poate Clujana) cu habar nu am cine. Mă dezamăgise, fetele urlau încontinuu, dădeau cu stângu’ în dreptu’, dădeau pase spre nimeni, corner direct în out etc. Și am zis că nu mă mai uit niciodată la fotbal feminin românesc. Iar în perioada în care a trebuit să renunț la sport, deci negativismul era la nivel maxim, am refuzat orice contact cu fotbalul, nici măcar meciurile de băieți nu mă atrăgeau, apăi cele de fete.

Dar în ultima săptămână mi-a atras atenția pagina de Facebook a Federației Române de Fotbal și cea a Echipei naționale de fotbal a României. S-a promovat intens acest meci cu Franța. Pe site-ul FRF sunt și interviuri cu unele fete din echipă. Unde mai pui că a fost și televizat. Recunosc, nu știu dacă au fost televizate celelalte meciuri ale fetelor pentru că nu m-a interesat până acum. Dar nu regret că m-am uitat la meci, nu sunt dezamăgită, dimpotrivă, echipa națională feminină m-a câștigat ca suporter.

P.s. Sunt însă dezamăgită de site-urile de știri sportive. GSP a avut trecut meciul în agendă, dar știri 0. Ce să mai zic de Sport.ro sau Prosport. Nu am văzut nici măcar un cuvânt. Dar am găsit pe Lead.ro. Păi cum să fie fotbalul feminin promovat, când cele mai importante publicații trec cu vederea?