Cum a fost la faza finală a Ligii de Tineret
Știrea că Vasas Femina Odorheiu Secuiesc este campioana U15 probabil o știi deja. Așa că îți povestesc cum a fost în cele trei zile de competiție.
Cald. Foarte cald. Dar decât să stai la meciuri în ploaie, mai bine te arzi puțin. 🙂
Vineri dimineață a debutat competiția cu meciurile din grupă. Patru meciuri disputate în paralel, două pe stadionul Sétaréti, două pe terenul sintetic, unde era cu vreo 10 grade mai cald. Pentru că am vrut să văd puțin din toate meciurile, am stat câte o repriză la fiecare teren. Și am văzut antrenori nervoși, la final de meci bucuroși sau supărați, diferențe mari la nivel fizic între jucătoare (și te gândești că toate au sub 15 ani), meciuri bune și mai puțin bune. Meciuri cu faze construite frumos, gândite, goluri faine și meciuri cu tactica „dau în minge să scap de ea cât mai repede”.
După-amiaza s-au jucat ”derby-urile” grupelor și s-au stabilit clasamentele finale. Ultimele clasate au plecat acasă, ocupantele locurilor doi intrau în joc pentru locurile 5-8, iar liderii nu au mers mai departe către un sistem de semifinale-finală, ci au format o grupă în care urma să joace fiecare cu fiecare.
Ziua de sâmbătă a început cu meciurile ocupantelor locurilor 2, pe un teren Independența Baia Mare – Universitatea Alexandria, pe celălalt Nicu Gane Fălticeni – Real Craiova. Ambele meciuri au avut nevoie de lovituri de departajare, Baia Mare reușind să marcheze golul egalizator în ultimele minute, în timp ce în celălalt meci nicio echipă nu a introdus mingea în poartă. Baia Mare a câștigat cu 4-3, iar pe terenul alăturat Craiova a ratat toate loviturile, spre disperarea antrenorului Pătrașcu, iar Fălticeni a câștigat cu 2-0.
Au urmat meciurile învingătoarelor și învinselor, pentru a stabili clasamentul final. Baia Mare a deschis scorul cu Fălticeni, însă fetele lui Marcel Irimie au reușit să egaleze la ultima fază de joc, când portarul băimărencelor s-a și accidentat, nefiind în stare să apere la penalty. Astfel, căpitanul Raluca Dragoș i-a luat locul și a făcut o treabă excelentă, echipa ei câștigând în final cu 2-1. Pe terenul alăturat dramatismul a fost la același nivel. Universitatea Alexandria a deschis scorul, iar Craiova a căutat tot meciul egalarea. A venit pe final de meci și, când credeai că urmează și aici lovituri de departajare, în ultimul minut de joc Dimulescu Roberta a executat o lovitură liberă direct în vinclu. Am surprins momentul bucuriei fetelor în fotografii, însă intensitatea se simte live, mai ales după ce îl vezi pe antrenorul Sorin Pătrașcu agitându-se în stilul său caracteristic tot meciul.
Dacă în prima etapă din ”final four” Vasas Femina nu a avut probleme cu CFR Timișoara, învingând-o cu 2-0, pe terenul alăturat CSȘ Târgoviște a produs surpriza competiției și a învins-o pe Olimpia Cluj cu 1-0. Jucătoarele lui Mihai Tătăranu au ajuns de vreo trei ori la poarta adversă și au reușit să bage mingea în poartă, în timp ce clujencele au atacat tot meciul și au ratat din toate pozițiile, CSȘ fiind salvată de portarul ei aflat în formă maximă. Când o bați pe Olimpia nu prea îți vine să crezi, așa că le-am auzit pe fete spunând că le vine să plângă de bucurie.
Târgoviște nu a avut putere și în meciul cu Vasas, fiind învinsă cu 4-0. Pe Mitri Rita am scos-o în evidență și după turneul de futsal, nevăzând-o până acum pe iarbă. Toată echipa este bună, dar ea, alături de Bizsi Mária și Kis Anita mi-au plăcut cel mai mult. Orgoliul olimpicelor a fost zgândărit, astfel că s-au adunat rapid și au demolat-o pe CFR Timișoara cu 4-0, căpitanul Roxana Mirea trecându-și în cont gol din lovitură liberă și în acest meci. De asemenea, Olimpia Cluj are trei jucătoare noi care s-au acomodat foarte repede și au început să își aducă contribuția, toate trei marcând în această competiție. Este vorba de Diana Gomoi, Flori Tudorache și Florentina Iancu.
Duminică s-au jucat meciurile decisive pentru titlul de campioană. CFR Timișoara a făcut 0-0 cu CSȘ Târgoviște, într-un meci cu mai multă agitație pe bancă decât pe teren. Olimpia era condamnată să câștige, în timp ce Vasas avea nevoie de remiză sau să nu piardă cu o diferență mai mare de trei goluri. Gazdele au început hotărâte încă din primele secunde și au atacat poarta apărată de Sara Câmpean, care a făcut minuni, ținându-și echipa în meci până la final. Aceeași Mitri Rita a făcut diferența și a marcat unicul gol al partidei, iar fetele Alinei Moraru au încercat să revină, însă nu au reușit să bage mingea în poartă. Nu voi comenta arbitrajul, voi spune doar că nu mi se pare ok ca la un meci de-al lui Vasas să se aducă arbitri maghiari, care să mai și vorbească în maghiară pe teren în timpul meciului. Sunt pe jumătate unguroaică, vorbesc maghiară, și tot nu mi se pare ok. 🙂
Vasas Femina Odorheiu Secuiesc termină neînvinsă competiția și este campioana Ligii de Tineret. Fetelor nu prea le venea să creadă că au reușit această performanță și, ca să declanșeze fiesta, a fost nevoie ca antrenorul János Székely să le spună „Gata, de ce nu vă bucurați? Puteți să vă bucurați acum!”
Clasamentul final al Ligii de Tineret:
1. Vasas Femina
2. CSȘ Târgoviște
3. Olimpia Cluj
4. CFR Timișoara
5. Independența Baia Mare
6. Nicu Gane Fălticeni
7. Real Craiova
8. Universitatea Alexandria