Săptămâna aceasta se desfășoară runda preliminară a UEFA Women’s Champions League. La fete se desfășoară puțin diferit față de băieți. În funcție de coeficient sunt selecționate 23 de echipe calificate direct în șaisprezecimile competiției. Lor li se alătură câștigătoarele celor nouă grupe preliminare. Nu joci meciuri ca să te califici în grupe și să joci alături de marile echipe, ci joci în grupe ca să te califici în fazele superioare și să întâlnești acele echipe bine cotate, printre care Lyon, Barcelona, Chelsea, Bayern München etc. Meciurile din grupe se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, într-un singur oraș, unde joacă fiecare cu fiecare, iar în șaisprezecimi se trece la formatul clasic ca la băieți, meci tur – retur. Dacă nu am explicat bine, propun să intri pe site-ul UEFA și să citești regulamentul.

Cum spuneam, săptămâna aceasta are loc runda preliminară. Reprezentanta României, Olimpia Cluj, este în grupa a 4-a preliminară alături de KKPK Medyk Konin (echipa gazdă, Polonia), Pärnu Jalgpalliklubi (Estonia) și ŽFK Breznica (Muntenegru).

olimpia_cluj_ucl

Astăzi a disputat primul meci în compania echipei Pärnu Jalgpalliklubi, meci câștigat de Olimpia Cluj cu scorul de 7 -1.

Echipe de start:

Olimpia Cluj: 31. Roxana Oprea (GK), 3. Lidia Havriștiuc, 4. Ioana Bortan (cpt), 6. Adina Giurgiu, 8. Ștefania Vătafu, 9. Mihaela Ciolacu, 10. Andreea Voicu, 14. Alexandra Lunca, 22. Corina Olar, 88. Beatrice Tărășilă, 99. Loredana Popa.
Rezerve: 1. Lavinia Boandă (GK), 2. Andreea Corduneanu, 5. Teodora Meluță, 7. Dariana Indrei, 11. Mara Bâtea, 19. Isabelle Mihail, 20. Cristina Carp. Antrenor: Mirel Albon.

Pärnu: 1. Meetua (GK), 2. Saar, 4. H. Saar, 6. Paulus, 7. Morkovkina (C), 8. Himanen, 9. Sõrmus, 10. Brant, 13. Matjuhhova, 20. Toom, 21 Shcherbachenia.
Rezerve: 12. Virula (GK), 16. Tereštšenkova, 17. Bessmertnõi, 22. Bannikova, 23. Pajuviidik, 27. Tammeveski, 28. Tekku. Antrenor: Jüri Saar.

Olimpia a început meciul foarte bine, deschizând scorul încă din minutul 3 prin Popa, din pasa lui Voicu. La faza următoare, portarul Oprea dă emoții ținând prea mult de minge, dar Popa face 2-0 în minutul 7 din centrarea lui Giurgiu. Fetele nu s-au lăsat, au continuat să atace, au anihilat orice tentativă de atac a estoniencelor.

După câteva șuturi pe lângă poartă ale lui Lunca și Giurgiu, Vătafu înscrie pentru 3-0 în minutul 21, din pasa lui Popa. În minutul 25 Pärnu a reușit să ajungă la poarta clujencelor și a ratat o mare ocazie. După o ocazie a lui Popa, estoniencele contraatacă, dar Oprea reține balonul.

După alte câteva faze bune ale româncelor, în minutul 35 Pärnu se află în careul Olimpiei într-o fază întortocheată, dar fetele reușesc să respingă. Dar imediat după această fază, Olimpia este penalizată după o greșeală a apărării și ieșirea lui Oprea, iar Pärnu reușește să înscrie pentru 3-1 în minutul 37. Nu durează mult încercarea lor de a reveni pentru că Andreea Voicu înscrie în minutul 39 din pasa lui Lunca (4-1), iar Popa reușește hat-trick-ul în minutul 45. Astfel, Olimpia intră la pauză cu un avantaj de patru goluri, scorul fiind de 5-1.

stefania vatafu

La pauză Mirel Albon o introduce pe teren pe Isabelle Mihail în locul Andreei Voicu. Acesta este debutul oficial al jucătoarei din Canada, care își arată inițiativa încă din primele minute ale reprizei secunde și creează o fază frumoasă pentru ratarea lui Lunca. În minutul 50 Popa face o fază frumoasă finalizată cu golul lui Lunca (6-1). Rămasă singură cu portarul, tot Lunca înscrie golul de 7 -1 și ultimul al meciului după o pasă a lui Bortan în minutul 60.

Diferența ar fi putut fi mult mai mare pentru că Olimpia a mai avut câteva ocazii prin Mihail, Lunca sau Bâtea. Vătafu a fost în continuare periculoasă și probabil cea mai faultată jucătoare.

Pentru Olimpia Cluj au mai evoluat următoarele jucătoare: Mihail (Voicu), Bâtea (Popa), Indrei (Giurgiu).

Pärnu Jalgpalliklubi au mai evoluat următoarele jucătoare: Bannikova (Brant), Tereštšenkova (Saar), Bessmertnõi (Matjuhhova).

A fost cel mai frumos meci al Olimpiei Cluj pe care l-am văzut până acum. Nu neapărat din cauza scorului, ci din cauza jocului. Fetele au fost concentrate, am văzut determinare, nu delăsare. Bine, miza este foarte mare, meciurile pe care le urmărisem până acum erau din campionat și Olimpia era practic campioană deja, deci lipsea miza. Dar am văzut inițiativă, pase legate și duse până în careu, faze construite frumos. Dacă la alte meciuri mi se părea că fetele vor să scape de minge cât mai repede, ca în cazul în care se întâmplă ceva să nu fie vina lor, astăzi nu am văzut așa ceva. A fost un joc închegat de la primul până la ultimul fluier al arbitrei. Apărarea a funcționat foarte bine, au fost câteva greșeli doar. Faulturile făcute de clujence nu au fost atât de dure, în timp ce estoniencele au primit trei cartonașe galbene. Per total, un joc perfect.

În această seară se joacă al doilea meci din grupă între KKPK Medyk Konin și ŽFK Breznica. Olimpia Cluj va juca următorul meci joi împotriva echipei ŽFK Breznica, tot de la ora 12:00. Meciul poate fi urmărit în direct pe medykkonin.pl. (dai click acolo în dreapta unde scrie Ogladaj Live :D)

Foto: kobiecapilka.pl