În perioada 28-30 iulie naționala României participă pentru a treia oară la Balaton Cup, competiție ce se desfășoară pentru a cincea oară la Balatonfüred în Ungaria. La această ediție echipele participante sunt aceleași ca cele de anul trecut: gazda Ungaria, Belarus, România și Serbia.

După ce anul trecut au jucat împreună finala, în prima semifinală a turneului de anul acesta naționala României a pierdut în fața Belarusului cu 2-0, la finalul unei partide fără multe faze de poartă, fără multe faze duse până în careu. Belarus, câștigătoarea turneului de anul trecut, a fost mai prezentă în terenul României, dar fără să creeze pericol, defensiva făcându-și treaba foarte bine, cu excepția celor două faze care au adus golurile.

În minutul 24 din păcate Mădălina Boroș a fost scoasă cu targa din teren, fiind înlocuită cu Maria Neacșu. În ultimul minut de prelungire al primei reprize Brigitta Gődér a pierdut mingea în duelul cu Yulya Duben, cea din urmă deschizând scorul după ce a rămas singură cu Andreea Părăluță.

În debutul reprizei secunde Bianca Sandu a avut o ocazie bună, după ce a pătruns cu balonul în careu, însă a șutat pe lângă poartă. În minutul 68 aceeași Sandu a obținut o lovitură liberă dintr-o poziție bună, însă portarul Vaskabovich a reținut fără dificultate balonul trimis de Gődér.

România a încercat să urce în atac, însă apărarea Belarusului a recuperat balonul înainte ca fazele să devină periculoase. Mai mult, în minutul 84 Tatsiana Markusheukaya a dublat avantajul, eliminând orice șansă a României de a ajunge în a treia finală consecutivă la Balaton Cup. Belarus a dominat finalul de meci, având alte câteva ocazii, însă mingea nu a mai ajuns în poarta noastră, din fericire.

În condițiile în care am avut foarte multe jucătoare noi, cred că am realizat un joc destul de bun, am avut și puține antrenamente cu fetele, însă acestea s-au dovedit receptive. Am făcut progrese mari în faza defensivă, adversarul a avut foarte puține oportunități de a marca. Din păcate nu stăm bine la capitolul fizic, la forță în lupta cu adversarul, nu putem cu fetele din această grupă să ne măsurăm cu adversarii puternici la nivel internațional. Eu sper ca după aceasta competiție fetele să înțeleagă și, după un program bine stabilit, să se pregătească pentru a ajunge la un nivel fizic cât mai ridicat. Și pe viitor unele dintre ele vor putea fi soluții pentru naționala de senioare chiar și în meciurile oficiale” a declarat selecționerul Mirel Albon pentru dianacoltofean.ro.

În ceea ce o privește pe Paula Mădălina Boroș, selecționerul spune „Are niște probleme medicale, în ultima perioadă nu a mai avut astfel de crize, dar acum, după oboseala acumulată de pe drum și căldura pe care am jucat, a recidivat. O să încercăm să găsim o soluție să facă un examen medical mai amănunțit, poate chiar la București și să sperăm că se va găsi cauza acestor căderi și soluția să le rezolvăm. Ea este o jucătoare tânără, de mare perspectivă, însă dacă are aceste probleme, nu va putea să progreseze.

România: 1. Andreea Părăluță (12. Linda Kajtar), 6. Kinga Barábasi, 8. Elena Răduc (11. Nina Anca), 9. Claudia Bistrian (4. Erika Geréd), 10. Mădălina-Paula Boroș (15. Maria Neacșu), 13. Iulia Săvescu (2. Alice Cociuba), 14. Barbara Bartalis, 16. Bianca Sandu 17. Iuliana Obreja, 19. Andrea Herczeg (3. Ana-Maria Boldeiu), 20. Brigitta Gődér. Antrenor: Mirel Albon

Rezerve neutilizate: Nicole Piperea

Belarus: 1. Natallia Vaskabovich, 6. Elvira Urazayeva, 9. Hanna Kaziupa, 4. Katsiaryna Lutskevich, 7. Anastasiya Kunitskaya (5. Alesia Lynko), 2. Palina Beshtsen, 10. Yulya Duben (20. Viktoryia Kazakevich), 11. Yulya Sliasarchyk , 3. Anastasiya Linnkik (6. Krystsina Kiyanka), 18. Vita Nikalayenka, 21. Katsiaryna Avkhimovich. Antrenor: Eduard Dzemenkavets

În semifinala a doua Serbia a câștigat în fața Ungariei cu 5-4 (1-1) după loviturile de departajare. Astfel, în finala mică România o va întâlni pe Ungaria, în timp ce Belarus va juca finala mare contra Serbiei.