Conform FIFA, în lume sunt undeva la 30 milioane de fete și femei care joacă fotbal. Dar puține sunt cele care pot spune că nu au avut niciodată probleme din cauza sportului pe care îl practică. Puține sunt cele care pot spune că nu au auzit nici măcar o dată vreun comentariu negativ din partea celor din jur. Puține sunt cele care pot trăi exclusiv din fotbal.

Sunt fete care au făcut tot posibilul să ajungă să joace fotbal la nivel înalt, trecând peste obstacolele întâlnite în drum. Și au reușit, deși poveștile triste ale începutului încă le urmăresc. Un exemplu este Marta, născută în Dios Riachos – Alagoas, una dintre cele mai sărace zone ale Braziliei. Era singura fată care juca fotbal în micul oraș, iar cei din jurul ei țineau să îi reamintească mereu acest lucru și să spună că nu este normal. La 18 ani a plecat în Suedia și și-a făcut un nume în fotbal. Deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin și este singura jucătoare care a primit de 5 ori titlul de cea mai bună jucătoare a lumii. În ciuda faptului că a devenit o legendă, în Brazilia Marta rămâne cunoscută sub numele de Pelé în fustă.

Foto: Buda Mendes

Nadia Nadim a descoperit fotbalul feminin într-un centru de imigranți din Danemarca. După ce tatăl ei, general în armata afghană, a fost omorât de talibani când Nadia avea doar 10 ani, mama ei a decis că trebuie să plece în Europa. Cu pașapoarte false au zburat din Pakistan în Italia, iar de aici, ascunse într-un tir, au ajuns în Danemarca. Lângă centrul de imigranți erau terenuri de fotbal pe care se antrenau grupe de copii, inclusiv de fete, iar după ce le-a urmărit o perioadă, și-a făcut curajul să întrebe dacă poate juca și ea. Datorită fotbalului s-a putut bucura din nou de copilărie. Nadia a devenit prima jucătoare naționalizată din reprezentativa Danemarcei și a fost numită cea mai bună jucătoare de două ori consecutiv, în 2016 și 2017. Iar în vara anului trecut a jucat finala Campionatului European, pierdută în fața Olandei. Momentan joacă la Manchester City, după ce a evoluat în trecut printre altele, la Fortuna Hjorring și Portland Thorns (SUA). Nadia Nadim, acum în vârstă de 29 de ani, vorbește nouă limbi străine și este studentă la medicină, dorindu-și să devină chirurg plastician. Cu toate că Danemarca se află în topul țărilor în ceea ce privește egalitatea de gen, acest lucru nu se reflectă și în fotbal, Nadia militând acum pentru egalitate financiară.

Foto: ManchesterCity.com

În schimb, Fatim Jawara, una dintre cele mai bune jucătoare ale Gambiei, are o poveste cu un final extrem de trist. La 15 ani a jucat cu reprezentativa U15 a Gambiei la Campionatul Mondial U17, iar banii pe care i-a primit de la guvern pentru performanța ei i-a dat mamei pentru a putea construi o casă mai mare pentru familia numeroasă. Prin casă mai mare să nu ne gândim la cine știe ce viloaie. Vorbim de Africa. 🙂 Deși juca la Red Scorpions, una din cele mai puternice echipe din țară, Fatim nu câștiga nici un leu din fotbal, iar pe lângă asta trebuia să suporte și comentariile cunoscuților. În februarie 2016, la 19 ani, Fatim a ales o călătorie periculoasă pentru a încerca să devină jucătoare profesionistă în Europa. A pornit din Gambia în Senegal, apoi Mali, Burkina Faso, Nigeria, a trecut deșertul Sahara pentru a ajunge pe coasta Libiei. De aici, cu o barcă pneumatică a început, alături de alți ”visători” la un viitor mai bun, lungul drum pe Mediterană către Italia. Însă, în octombrie 2016, o furtună i-a prins pe mare și Fatim a murit înecată.

Sursă foto: A Girls’ Game

Poveștile extraordinare, cum sunt cele ale Martei și Nadiei, pot inspira fetele tinere, la fel cum povestea tristă a Fatimei ar putea împiedica generațiile viitoare să își riște viața.

Schimbarea percepției asupra fotbalului feminin și deschiderea drumului pentru tinere jucătoare nu se poate face doar prin lupte individuale. Este o problemă socială care nu se poate rezolva doar cu încurajarea fetelor de a practica acest sport. Trebuie să le fie oferite condiții, pasiunea nu ține de foame, nici în Gambia, nici în România.

Spune, tu ce faci pentru a-ți împlini visul? Cât de departe mergi pentru el?

__

Proiectul A Girls’ Game, inițiat de trei jurnaliste – Irene Caselli, Claudia Jardim și Mariangela Maturi, spune povestea mai multor jucătoare din Brazilia, Gambia și Danemarca. Cele trei de mai sus sunt cele mai cunoscute, dar urmează multe altele. Mai multe povești și detalii poți afla pe pagina de facebook a proiectului.

__

Foto 1:  Drew Poland