Cosmina Dușa are 26 de ani și este din Iernut. Este atacant, dar a început ca fundaș stânga. A plecat de acasă la 17 ani pentru a juca fotbal la Clujana. După un an la AS Volos 2004, a revenit în țară pentru a juca la Olimpia Cluj. A dat 103 goluri într-un sezon, mai multe decât Messi! În prezent joacă la Konak Belediyespor împreună cu Raluca Sârghe, unde a câștigat titlul de campioană în fiecare sezon. De fapt, e campioană în fiecare sezon în care a jucat fotbal în cadru organizat, mai puțin în cel petrecut în Grecia.

I se spune „Bolu”, porecla venită din bolundă, după ce a înjurat un arbitru în Liga Campionilor și a primit o suspendare de două etape.

În meciul cu Ucraina, a dat golul care a dus echipa României cu un pas mai aproape de Euro 2017. Călin Precup a surprins imaginea de mai jos la sfârșitul meciului, când Cosmina privea tabela și nu îi venea să creadă. 🙂

dusa-cosmina-calin-precup
Foto: Călin Precup

La 17 ani ai început să joci la Clujana. Cum ai ajuns la această echipă?

O prietenă de-a fratelui meu a venit la facultate la Cluj și a picat în grupă cu fetele de la Clujana. După câteva săptămâni a venit acasă și i-a povestit fratelui meu că este echipă de fotbal feminin la Cluj. A zis să merg pentru că am potențial, am tot ce trebuie. La început, toată lumea era împotrivă, unde să plec de acasă. Dar, la un moment dat am zis „Mamă, eu plec, nu am ce face în orășelul acesta mic” și așa am început. Până atunci nu știam că este fotbal feminin.

Ai plecat destul de repede în Grecia cu Raluca Sârghe, unde ați jucat un sezon și ați fost vicecampioane. Ce te-a determinat pe tine să te întorci la Cluj?

Am plecat la Volos 2004 cu Raluca, am jucat un an. Nu știam dacă o să rămân sau dacă o să plec în altă parte. Nu prea voiam să stau acolo. Era ok salariul, nu chiar așa mare, dar am slăbit foarte mult, atât fizic, cât și în pregătire. Am pierdut foarte multă masă musculară pentru că nu făceam antrenamente bune. Și am zis că nu e de mine acolo, trebuie să mă întorc sau să merg în altă parte unde pot lucra mai mult, unde pot să devin mult mai bună. Și așa m-am întors la Cluj.

Și ați pus bazele Olimpiei Cluj în 2010…

Da, da..am ajutat la punerea bazelor Olimpiei Cluj.

După două sezoane, tot cu Raluca ai plecat în Turcia. Sunt diferențe majore față de România?

Da, sunt diferențe foarte mari. În Cluj, ca să ajung la antrenament, schimbam două autobuze. În Turcia mă ia din fața casei și mă duce la antrenament. Din punct de vedere financiar, este mult mai bine. Acolo se plătește mult mai bine. Antrenamentele le facem la fel, sunt aceleași lucruri. Dar sunt mult mai dezvoltați decât noi în sport.

Te-ai dedicat fotbalului în toți acești ani sau ai și o altă ocupație? Te-ai pregătit pentru altceva?

Nu. M-am dedicat fotbalului până acum, nu fac altceva. Nu am luat încă o decizie clară legat de ce o să fac după ce mă retrag, dar nu vreau să rămân în sport. Joc, îmi place, toate sporturile îmi plac, dar vreau să mă axez pe business.

Ce business?

O afacere mică, dar nimic legat de sport.

Ai patru titluri de campioană în Turcia, ai ieșit și golgeter în mai multe sezoane, îți dorești o provocare nouă?

Provocarea este la națională, sunt foarte entuziasmată, sunt foarte fericită, avem o mare șansă de a ne califica. La echipa de club știu că vom câștiga din nou campionatul pentru că suntem foarte bune, cu fetele mă înțeleg foarte bine, suntem un grup foarte unit. La anul, în Champions League mă gândesc că o să facem o surpriză frumoasă. Cel mai mult îmi doresc performanța cu naționala.

dusa-cosmina-dan-porcutan

Cum îți petreci timpul liber?

Nu fac nimic (râde). Ies cu prietenii în oraș, merg la mare. Orice ca să nu mă plictisesc.

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlist-ul de fotbalistă, te rog.

Nu am trei melodii preferate. Ascult toate genurile de muzică și, mai nou, ascult și turcă pentru că acolo stau, numai turcească aud. Nu, nu am vreo piesă preferată.

___

Cosminei i-am luat interviu în duminica dinaintea meciului cu Grecia, ultimul din preliminariile pentru Euro 2017. Seara am mers la antrenamentul naționalei. La un moment dat, Cosmina are o șansă de finalizare, dar Roxana Oprea iese și reține. Cosmina pare că are piciorul blocat, se așează pe gazon, nu mai poate continua. Echipa medicală intră să vadă ce s-a întâmplat. Pare o accidentare destul de urâtă. Spune că a auzit ceva parcă rupându-se.

Are ruptură de ligamente și urmează să se opereze. A lipsit în meciul cu Grecia și va lipsi și în dubla cu Portugalia. Sperăm să se recupereze într-un timp cât mai scurt pentru a reveni pe teren. Să îi ținem pumnii!