14 mai 2017, Iași, stadion „Emil Alexandrescu”, Olimpia Cluj se luptă cu Navobi Iași pentru Cupa României.

Ajungem la stadion înainte de ora 16, la scurt timp își face apariția și galeria gălăgioasă a lui Navobi, formată din niște copii, însoțiți de câțiva adulți. Lumea începe să se strângă în tribune, însă vremea nu foarte prietenoasă ne cam sperie și probabil pe mulți îi ține acasă. După încălzire și formalitățile dinainte de meci, auzim mult așteptatul fluier de start.

Primele minute au fost mai echilibrate, minute în care olimpicele nu au ajuns periculos în fața porții. Dar în minutul 5 Ioana Bortan bate scurt o lovitură liberă, iar Ștefania Vătafu își asumă responsabilitatea șutului, deschizând scorul cu o minge deviată care a surprins pe toată lumea. Golul a adus liniște și siguranță în tabăra Olimpiei, jucătoarele fiind mult mai sigure pe ele, reușind să își facă jocul cu care ne-au obișnuit. Asta în timp ce fetele de la Navobi știau că trebuie să marcheze și să nu mai primească gol, asta dacă doreau să se adeverească acel 2-1 promis de echipă.

Navobi pleacă în atac, după o minge ieșită clar în afara terenului, iar Loredana Nica șutează de la peste 30 m, dorind să o surprindă pe Lavinia Boandă, ieșită mult din poartă, dar aceasta respinge spectaculos. Practic, singura ocazie clară a ieșencelor în tot meciul. În minutul 12 Andreea Voicu pătrunde în careu și îi pasează Cristinei Carp, care împinge mingea în poartă. 2-0 și îmi vine în minte „Veni, vidi, vici.”

Navobi încearcă să construiască, Dariana Indrei intervine puțin mai dur, dar arbitra lasă jocul să continue, apoi îl oprește pentru că jucătoarea din Iași se resimte. După această fază, Mihaela Ciolacu primește un galben. Pentru ce? Pentru proteste, dar ea nu a schițat vreun gest. Toate încercările ieșencelor au fost oprite înainte să devină periculoase, iar Olimpia mai are câteva ocazii. În minutul 31 Ioana Bortan o lansează pe Alexandra Lunca, ea obișnuindu-ne deja cu ale sale sprinturi, centrează în careu, iar Andreea Voicu vine singură și marchează frumos cu o lovitură de cap. Încep certurile în echipa Navobi, Mirela Abălașei reproșându-le colegelor că practic nu fac nimic. Noroc cu ea că a mai respins niște mingi.

În minutul 45, Mihaela Ciolacu pătrunde în careu, are un contact umăr la umăr cu fundașii și cade. Navobi ar putea pleca pe contraatac, dar Abălașei strigă „galben pentru simulare”, iar arbitra oprește jocul, îi arată al doilea cartonaș galben Mihaelei și o trimite la cabine.

Ai crede ca Olimpia scade nivelul, având în vedere că e cu un om în minus, dar evoluează și în a doua repriză la fel de bine. Micuța galerie a Iașiului strigă la fiecare atac „nu trece, nu trece”, dar olimpicele trec de adversare ca printre jaloane. În minutul 49 Ștefania Vătafu dă o pasă printre adversare, apărarea lui Navobi e într-o lume paralelă, iar scorul devine 4-0 după ce Adina Giurgiu vrea să centreze, dar mingea lovește bara și intră în poartă.

Dezamăgire totală în tabăra lui Navobi, Olimpia atacă încontinuu, Mirela salvează echipa de foarte multe ori și își ceartă colegele după fiecare fază. Ultimul gol al meciului este înscris de Mara Bâtea în minutul 85, la fel ca și Adina, ea a dat mai centrat, dar mingea a depășit toată apărarea cu capul în nori și a intrat în poartă.

Olimpia Cluj face scor în fața echipei Navobi Iași, care a părut mult prea sigură pe ea înaintea meciului că poate produce surpriza, ca mai apoi să se vadă depășită de situație. Partida se termină și începe sărbătoarea în tabăra Olimpiei, care câștigă Cupa României în fața a 1.136 de spectatori și o duce înapoi la Cluj.

__

Rezumatul partidei

Echipe

Olimpia Cluj: 1. Boandă, 3. Havriștiuc, 4. Bortan (C), 5. Meluță, 6. Giurgiu, 7. Indrei, 8. Vătafu, 9. Ciolacu, 10. Voicu, 14. Lunca, 20. Carp. Antrenor: Marius Suller. Rezerve: 31. Dârle, 11. Bâtea, 15. Nagy, 16. Borodi, 21. Negrea, 88. Tărășilă, 99. L. Popa.

Navobi Iași: 30. Abălașei, 2. Mera, 4. Spânu, 7. Vasile, 8. Bențoiu, 9. Plăcintă, 10. Anca (C), 11. Răduc, 17. Colejnicenco, 20. Nica, 28. Rognean. Antrenor: Adrian Ambrosie. Rezerve: 13. Vasilica, 3. Ilaș, 5. Ciubotariu, 6. Deca, 12. Ambrosie, 18. Petrescu, 22. Dollorenzo.