Elena Iuliana Pavel este din Constanța și împlinește 33 de ani la sfârșitul lui martie. Pe la 13 ani iubea și practica atletismul, dar antrenorul Ion Zlate a convins-o să treacă la sportul rege. Astfel, a început să joace fotbal la echipa din Constanța, iar de atunci nu a mai vrut să renunțe la ghetele de fotbal. A jucat la Clujana și Motorul Oradea, dar condițiile financiare din România au făcut-o în 2007 să plece să joace în Spania la Sporting Huelva, împreună cu Laura Rus. De atunci au trecut 10 ani, iar Elena este jucătoare de bază în defensiva lui Sporting, alături de care a câștigat Copa de la Reina în 2015, după o finală cu Valencia.

Pentru că îi urmăresc constant evoluțiile de când am început retrospectiva săptămânii, m-am gândit să îi iau și un interviu ca să o cunoaștem cu toții mai bine. 🙂

Foto: Arhivă personală Elena Pavel

Care este prima amintire cu mingea la picior și când ți-ai dat seama că vrei o carieră în fotbal?

Prima amintire cu mingea la picior este de când aveam 8 sau 9 anișori, nu îmi aduc aminte exact, și jucam tenis cu piciorul toată ziua cu toți băieții din cartier. Mi-am dat seama că vreau o carieră din primul moment în care am intrat în prima mea echipă din Constanța, iar tot ce am realizat până acum este ”vina” primului meu antrenor, Ion Zlate.

Cum a reacționat familia ta când ai lăsat atletismul pentru fotbal pe vremea aceea, când oamenii erau și mai puțin obișnuiți cu fotbalul feminin?

Familia tot timpul m-a lăsat să aleg ce sport am vrut, dar cu o singură condiție: să studiez. Și așa a și fost, eu am studiat, iar ei m-au ajutat tot timpul în care am fost plecată de acasă.

Cât de des vii în România? Nu ți-e greu să stai departe de familie de atâția ani?

Încerc să merg acasă cel puțin de două ori pe an. Este greu, dar ne-am obișnuit. Iar cu mama vorbesc în fiecare zi. 😀 

Joci de 10 ani în Spania. Cum a evoluat fotbalul feminin spaniol în toți acești ani?

Aici a evoluat mult fotbalul feminin, oamenii acum cunosc echipele, le urmăresc, avem mulți spectatori. De exemplu, la ultimul meci jucat acasă am avut 4.000 de spectatori.

Multe jucătoare schimbă des echipele, unele chiar și în fiecare sezon. Tu cum de ai rămas atâția ani la Sporting Huelva?

Eu când am ajuns aici nu îmi puteam imagina că o să rămân atâția ani. Dar m-am îndrăgostit de oraș, de oamenii de aici, iar Huelva este acum a doua casă pentru mine.

Elena Pavel și Laura Rus, reunite în acest an sub culorile lui Sporting Huelva. Foto: Domingo Martin

Te ocupi și cu altceva sau te-ai dedicat total fotbalului?

Mult timp m-am dedicat doar fotbalului, dar în ultimii ani am studiat masajul chiropractic. Fotbalul rămâne pe primul loc, dar în timpul liber mă dedic și masajului chiropractic.

Foarte tare! Cum te-ai hotărât să mergi și pe acest drum?

Acum patru ani m-am accidentat la spate, iar pe perioada recuperării am învățat atât de multe lucruri despre acest domeniu încât am decis să studiez serios.

De-a lungul timpului nu ai avut niciun moment în care te-ai gândit să renunți și să te orientezi spre o altă carieră?

Până în ziua de azi nu.

Te-ai mai întoarce în România?

Pffff…ca să joc în țară, nu cred. Dar niciodată nu se știe ce se poate întâmpla.

Îți închei cariera la Sporting Huelva? 

Cum am zis, niciodată nu se știe ce se poate întâmpla, dar mi-ar face plăcere să îmi închei cariera la această echipă care mi-a dat totul.

Ești la curent cu fotbalul feminin românesc? Cum îl vezi în prezent?

Nu prea sunt la curent, adică nu știu detalii, dar din informațiile pe care le am nu prea s-au schimbat multe, din păcate. Mă refer în primul rând la partea financiară. 

Având o experiență de atâția ani în Spania, cum crezi că poate fi promovat mai bine fotbalul feminin în România pentru a atrage fete spre acest sport, dar mai ales suporteri?

Din păcate, este greu să promovezi fotbalul feminin atâta timp cât mentalitatea oamenilor nu se schimbă. Dacă oamenii acceptă ideea că o fată poate juca fotbal, totul devine mai ușor.

Care este cea mai frumoasă amintire legată de fotbal?

Am două amintiri de menționat: chemarea la lotul național și câștigarea Copa de la Reina.

Foto: Recre.org

Cum îți petreci timpul liber?

Acum nu prea am timp liber. Studiez, muncesc, joc fotbal. Am nevoie de timp haha

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlist-ul de fotbalistă, te rog.

Manuel Carrasco – Mujer de las mil batallas

Zara Larsson – Lush Life

Maroon 5 – Maps

La final, ai un mesaj pentru fetele care își doresc să joace fotbal, dar se lovesc de prejudecăți?

Bineînțeles, dacă iubesc fotbalul, să lupte să facă ceea ce își doresc! Dar să nu se lase niciodată de studiat, deoarece cariera de sportiv este scurtă!