După 0-0 în meciul tur din Portugalia, echipa națională de fotbal feminin a României a remizat și acasă, 1-1, ratând calificarea la Campionatul European din 2017. Este frustrant să nu te califici după două meciuri terminate la egalitate. Atmosfera în cadrul echipei a fost una bună, tot staff-ul era optimist. Fetele au pășit pe teren încrezătoare, determinate, gata să dea tot ce au mai bun, sperând să termine meciul în 90 de minute. În tribune, Andreea Corduneanu, absentă din cauza cartonașelor galbene primite, se pregătea să trăiască meciul la intensitate maximă. Mai jos, Lavinia Boandă, Teodora Meluță, Loredana Popa și Cristina Carp stăteau alături de cunoscuții lor.

romania-portugalia-frf
Foto: FRF

Prima repriză a meciului a fost una mai echilibrată, echipele s-au tatonat, au jucat precaut. Prima fază importantă a venit în minutul 10, când Mihaela Ciolacu nu a ajuns în timp util pentru a relua balonul trimis de Alexandra Lunca. După ce în minutul 18 Andreea Părăluță respinge fără emoții o minge trimisă cu călcâiul de Carolina Mendes, Ioana Bortan trimite pe lângă poartă din șase metri, aceasta fiind prima mare ocazie a României. În uralele publicului, fetele noastre ajung cu mingea tot mai des în jumătatea portughezelor, dar nu reușesc să paseze decisiv.

Cea mai mare ocazie a meciului vine în minutul 56, când Patricia Morais respinge balonul trimis de Alexandra Lunca, iar Andreea Voicu încearcă un lob oprit pe linia porții tot de portarul Portugaliei. De partea cealaltă, Portugalia putea să încheie meciul în minutul 90+3, dar Florentina Olar deviază norocos în corner. Intrăm în prelungiri, iar jocul echipelor nu mai este atât de precaut. Fetele știu că trebuie să marcheze pentru a nu ajunge la loteria loviturilor de departajare. Pe rând, Lidia Havriștiuc și Ioana Bortan trimit spre poartă periculos, iar inima publicului se oprește pentru câteva secunde, apoi continuă să aplaude. Andreea Părăluță salvează din nou echipa României, scoțând de sub transversală șutul Claudiei Neto.

În ultimul minut al primei reprize de prelungiri, Andreia Norton, lăsată liberă în careu, deschide scorul. Fetele noastre știu că e totul sau nimic, se aruncă în atac. În minutul 110, Alexandra Lunca centrează, Andreea Voicu pasează cu capul, iar Laura Rus preia pe piept și înscrie golul egalării după o piruetă. Publicul explodează, mai avem speranță. La faza imediat următoare, Andreea Părăluță își salvează încă o dată echipa, după ce rămâne singură cu Norton. Fetele nu se lasă, dar secundele trec. Și avem fluierul final.

dsc_0781

Portughezele se îmbrățișează și plâng de fericire. Fetele noastre se prăbușesc plângând de durere, frustrare. Căpitanul Florentina Olar își face datoria și le încurajează, le ridică de pe jos. Ambii antrenori își strâng jucătoarele în jurul lor, dar discursurile diferă. Francisco Neto le spune „V-am spus încă din Finlanda că ne vom califica. Suntem la Euro și vom sărbători cum nu am făcut-o niciodată!”, iar echipa explodează. Mirel Albon le spune fetelor că este mândru de performanța lor, că nu trebuie să cedeze și că echipa poate continua la același nivel sau chiar mai ridicat. Suporterii veniți pe stadion nu pleacă și continuă să le susțină pe fete, strigă „România, România”. Fetele mulțumesc publicului și se retrag la vestiare în lacrimi.

Fetele au jucat extraordinar în fața a 7110 oameni. 7110 oameni au venit să vadă fetele jucând fotbal. Este un record pentru un meci de fotbal feminin din România. De două ori mai mulți oameni decât la meciul tur din Portugalia. Toți civilizați, nu s-a înjurat, nu s-au cerut demisii. Ba mai mult, au încurajat echipa de la primul până la ultimul fluier, chiar și după el. Fetele au ratat calificarea, dar au câștigat respectul unei țări. Au apropiat oamenii de un sport considerat ca fiind doar pentru bărbați și le-au arătat că și fetele joacă fotbal.

Echipa României: Andreea Părăluță – Olivia Oprea, Lidia Havriștiuc, Maria Ficzay, Florentina Olar (cpt.), Ștefania Vătafu, Ioana Bortan, Adina Giurgiu, Andreea Voicu, Alexandra Lunca, Mihaela Ciolacu

Au mai evoluat: Mara Bâtea (Mihaela Ciolacu), Laura Rus (Adina Giurgiu), Raluca Sârghe (Mara Bâtea)

Echipa Portugaliei: Patricia Morais – Matilde Fidalgo, Sílvia Rebelo, Carole Costa, Ana Borges, Dolores Silva, Suzane Pires, Amanda Da Costa, Carolina Mendes, Ana Leite, Cláudia Neto (cpt.)

Au mai evoluat: Fatima Pinto (Amanda Da Costa), Diana Silva (Carolina Mendes), Andreia Norton (Ana Leite)