Andreea Laiu: Fotbalul este ca un drog pentru mine
Andreea Laiu este din Buhuși, județul Bacău, și peste fix o lună împlinește 31 de ani. A jucat handbal în liceu și după antrenamente juca și fotbal alături de colegele ei. Antrenorul lor le-a înscris într-o competiție de fotbal, unde au terminat pe locul II la nivel național. Această competiție a reprezentat rampa de lansare pentru Andreea. A fost sunată de mai multe echipe, însă ea a ales Clujana. În 2003, la 17 ani, Andreea se muta la Cluj. De-a lungul anilor a jucat pentru echipe precum Apollon Ladies (Cipru), Amazon Grimstad (Norvegia), WFC Rossiyanka (Rusia), Fylkir (Islanda), iar acum este la FC Kiryat Gat din Israel. În ceea ce privește naționala de senioare, prima oară a fost convocată în 2005 pentru un turneu amical din Dubai, dar primele minute le-a jucat în 2006 în meciul cu Irlanda de Nord. Ultimele prezențe le-a avut în 2015 la Istria Cup din Croația.
A câștigat cinci titluri de campioană și patru cupe ale României cu Clujana, cinci eventuri cu Apollon Ladies și o cupă în Israel*. Andreea, decarul echipei, a marcat golul victoriei în finala cu ASA Tel-Aviv University. Zilele trecute i-am propus să facem un interviu și a acceptat fără să stea pe gânduri. Așadar, începem noul sezon de interviuri cu Andreea Laiu. 🙂
Care este prima amintire cu mingea la picior și când ți-ai dat seama că vrei o carieră în fotbal?
Prima amintire cu mingea e în fața blocului jucând cu toți copii de pe stradă, ceva ce nu mai vezi acum. Visam de mică să fac fotbal de performanță și mă consider foarte norocoasă că am avut șansa să fac ceea ce îmi place.
Te-ai mutat de la Buhuși la Cluj ca să joci la Clujana chiar în clasa a 12-a. Nu ți-a fost greu cu adaptarea, pregătirea sportivă și școlară într-un an destul de important pentru un elev? Ai avut mereu susținerea familiei?
A fost greu la început să mă mut într-un alt oraș și la alt liceu într-un an important, dar mi-am dorit mult o carieră în fotbal. Am avut noroc că sora mijlocie era la facultate în Cluj și așa mi-a fost mai ușor să o conving pe mama să mă lase să îmi urmez drumul.
După mulți ani la Cluj, ai plecat în Cipru, apoi în Norvegia, Rusia și Islanda, iar acum ești în Israel. Cum ai simțit fotbalul feminin în sudul și nordul Europei, în țările în care ai jucat? Există diferențe mari?
Cât am jucat în țară am fost convocată des la națională și asta m-a ajutat să îmi fac un CV pentru a juca în străinătate. Decizia de a pleca și de a juca în alte campionate a fost una potrivită pentru mine. În sudul Europei fotbalul e cam la același nivel cu fotbalul din țară, așa că nu sunt mari diferențe. Dar în Norvegia nivelul de joc e mai ridicat, mai evoluat, mai rapid și intens. Acolo fiecare meci era ca un meci de Champions League în grupe. Nu conta că e o echipă pe locul 10 sau pe 2, nu erau niciodată meciuri ușoare. Pe când în sud știi că în campionat te poți bate numai cu două-trei echipe.
Cum sunt condițiile de pregătire în Israel?
Condițiile de pregătire aici sunt ok: sală de fitness, masseur, spa. Sunt normale, dar mereu este loc de mai bine.
Cum este văzut fotbalul feminin în Israel, o țară cu evrei, musulmani și foarte puțini creștini? Se acceptă ușor ideea ca o femeie să își petreacă timpul pe terenul de fotbal?
Dificilă întrebare haha. În Israel fotbalul feminin nu e atât de mediatizat. Aici nu avem meciuri sâmbătă și duminică, deoarece este Shabbat și toți respectă zilele acestea libere. Depinde de gradul de religiozitate cum este văzut fotbalul feminin. Pentru unele fete este o problemă să joace în pantaloni scurți și tricou sau capul neacoperit. Deci mai mult depinde de cât de religioasă este persoana care practică fotbalul.
Cum a fost adaptarea la viața din Israel?
Cum am jucat în multe țări mi-a fost ușor să mă adaptez la mediul de aici, nu am avut probleme.
Te ocupi și cu altceva în afară de fotbal?
Nu am altă ocupație în afară de fotbal.
Cum vezi fotbalul feminin românesc în prezent și cum crezi că va evolua pe viitor?
Sincer, fiind plecată de 9 ani din țară, nu mai știu multe despre fotbalul din țară. Știu însă că baza este Clujul. Sper să crească totuși și să fie o competiție mai strânsă în țară.
Cum îți vezi viitorul? Te-ai întoarce să joci în România?
Eu cred că mai am doi-trei ani de fotbal și nu știu dacă m-aș întoarce în țară să îmi închei cariera.
Te-ai gândit vreodată să renunți și să te orientezi spre o altă carieră?
Fotbalul este ca un drog pentru mine și nu m-am gândit să renunț. Cât timp știu și simt că mai pot juca, nu mă gândesc să fac altceva.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de fotbal?
Cea mai frumoasă amintire este momentul convocării la naționala de senioare. 🙂
Cum îți petreci timpul liber?
Încerc să mă mențin în formă cât pot, ies în oraș cu prietenele, țin legătura cu familia cât mai mult posibil și mă uit la multe filme.
Spune-mi trei melodii pentru playlistul de fotbalistă, te rog
__
*Date oferite de Iulian Szekely
Foto 1: FC Kiryat Gat