Naționala de fotbal feminin a României a intrat în cantonament încă de sâmbătă și se pregătește pentru dubla decisivă cu Ucraina și Grecia din preliminarii. Două victorii pot duce România la Euro 2017, în premieră. Aceste fete pot scrie istorie! Dar au mare nevoie de susținere. Am zis mare? Nu, extrem de mare nevoie!

romania-preliminarii
Foto: FRF

Dacă e să fac o paralelă cu muzica, fotbalul feminin în România este underground, iar cel masculin este mainstream. Adică fotbalul feminin este bun, dar publicul nu prea știe de el, e urmărit de un grup redus de oameni. În schimb, cel masculin este promovat pe toate canalele, atât online, cât și offline. Cu toții am avut piele de găină când am văzut suporterii români la Euro 2016 susținând frenetic naționala. Cu atât am rămas de la acest campionat, cu acești suporteri. Cred că dacă fetele reușesc să se califice la Campionatul European din Olanda de anul viitor, toată presa va scrie despre ele, vor fi eroine, suporterii le vor urmări acolo și toate cele. Dar înainte de a se întâmpla acest lucru, unde e presa? Unde sunt știrile? Unde sunt suporterii când aceste fete au atâta nevoie de ei?

Ar fi extraordinar ca ultimele două meciuri din preliminarii să se joace în fața a mii de suporteri. Se spune că echipele gazdă au avantajul terenului propriu. Dar ai acest avantaj când ai sute, mii de suporteri în spatele tău. Acesta este momentul în care suporterul devine al 12-lea jucător și aduce un anumit avantaj. Din fața televizorului (asta în cazul în care se vor difuza meciurile) nu prea devii jucător.

Un bilet costă 10 lei. Adică 20 lei pentru ambele meciuri. Puțin mai mult decât un pachet de țigări. Vreo șase beri, dacă le bei în fața televizorului. Vreo trei – patru beri, dacă ieși în oraș. Patru meniuri la 5 lei de la McDonald’s. Etc etc. Ți se pare mare suma de 20 lei? Cred că poți renunța săptămâna aceasta la aceste lucruri și să vii pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca să le susții pe fetele din naționala de fotbal. 🙂

Eu voi fi la Cluj în perioada următoare. Chiar sunt curioasă câți jurnaliști vor fi prezenți și câți suporteri vor veni la meciuri.

Programul meciurilor:

15 septembrie, ora 18: România – Ucraina

20 septembrie, ora 20: România – Grecia

Bilete găsești pe bilete.frf.ro și bilete.ro, dar și la casieriile stadionului.

În interviul pe care mi l-a acordat, am rugat-o pe Roxana Oprea, portarul Olimpiei Cluj și al naționalei, să spună un mesaj oamenilor, de ce ar trebui să vină la acest meci: În primul rând, să vină să vadă că și fetele pot juca fotbal, cum spune și numele proiectului tău. În al doilea rând, să vină să susțină naționala pentru că suntem atât de aproape să scriem istorie la senioare. Ne putem califica la Campionatul European și avem nevoie de susținerea publicului. Este atât de importantă!

Ștefania Vătafu, una dintre cele mai bune jucătoare din România, într-un interviu acordat lui Adrian Dobre pentru site-ul FRF, spune că: De când merg pe stadioane, şi aici nu mă refer la meciurile noastre, ale fetelor, mă rog să avem şi noi la meciurile decisive măcar jumătate, un sfert, din spectatorii care vin la meciurile importante ale băieţilor. Aşa aş vrea să fie acum. Un public numeros ne-ar motiva extraordinar. Ar fi un plus incredibil pentru noi. Sunt sigur că suporterii din Cluj, care sunt cunoscători ai fenomenului, ne vor susţine în număr mare. Am impresia că toată lumea din Cluj, din împrejurimi, din toată ţara, înţelege cât de important e să ne fie aproape în aceste momente. Cei care ne susţin trebuie să înţeleagă faptul că pot fi al 12-lea jucător al naţionalei României. Ceea ce spun nu e un şablon, asta e realitatea!

Iar Ioana Bortan, căpitan al Olimpiei Cluj, tot într-un interviu acordat lui Adrian Dobre pentru FRF, spune că: Ştiu că vor veni, pentru că în Cluj oamenii ştiu ce înseamnă fotbalul, ştiu ce înseamnă Olimpia şi echipa naţională. Asta ne-ar motiva în plus!

Concluzia? Hai la meci să fim al 12-lea jucător și să le susținem pe aceste fete în drumul lor către Euro 2017!