Echipa națională de fotbal feminin a României se află la a doua participare la Balaton Cup. În urmă cu doi ani, România a jucat finala în compania Slovaciei, pierdută de fetele noastre cu 4-5 după loviturile de departajare, iar anul acesta a jucat împotriva Belarusului.

Selecționerul Mirel Albon și-a odihnit titularele de bază și a introdus în teren o echipă complet nouă față de semifinala de joi: Lavinia Boandă – Lidia Havriștiuc, Brigitta Gőder, Ana Maria Gorea, Beatrice Tărășilă, Alice Roca, Laura Desmerean, Isabelle Mihail, Larisa Sârbovan, Cristina Carp, Nicole Popa. 

România a început bine meciul cu un pressing destul de agresiv, Isabelle Mihail arătându-și inițiativa încă din primele minute, dar o greșeală în apărare a lui Alice Roca a dus la deschiderea scorului de către Belarus, în minutul 9. După încă un atac periculos al belarusoaicelor, fetele au contraatacat, iar Larisa Sârbovan a ratat o ocazie mare.

După un prim sfert de oră în care România a cam fost dominată, Nicole Popa a marcat golul egalării după ce Sârbovan ratase în primă fază. Au urmat câteva minute extrem de bune ale fetelor noastre cu Mihail creând faze frumoase, iar Sârbovan ratând. Tot Mihail a creat faza golului de 2-1 cu o centrare perfectă pentru Cristina Carp, în minutul 32.

Cam acestea au fost minutele bune ale României în acest meci, deoarece în trei minute Belarus a marcat două goluri după greșeli în apărare, iar la pauză scorul a fost 2-3. La pauză, Mirel Albon le-a scos de pe teren pe Isabelle Mihail și Larisa Sârbovan, introducându-le pe Adina Giurgiu și Mara Bâtea.

În repriza a doua România a încercat să alerge după egalare. Spun a încercat pentru că fetelor nu le-a prea ieșit nimic. Pasele date aiurea, lipsa de concentrare au costat echipa și în minutul 70 a primit golul de 2-4. În minutul 88 au fost introduse Ioana Bortan și Corina Olar în locul Lidiei Havriștiuc și Laurei Desmerean. De ce atât de târziu, nu știu. Nu au mai contat aceste schimbări pentru că Belarus a încheiat meciul cu încă o fază frumos construită, finalizată cu golul de 2-5.

Belarus a câștigat Balaton Cup, iar România a ieșit pe locul II. Finala mică a fost câștigată de Serbia după lovituri de departajare, iar Ungaria – țara gazdă, nu reușește să spargă gheața nici în acest an, terminând pe locul IV.

Am remarcat din nou jocul excelent al Isabellei Mihail. Practic, ea și Larisa Sârbovan au tras echipa după ele în prima repriză. În cea de-a doua repriză mi-a plăcut Ana Maria Gorea, a dat totul din ea. Este dură, joacă agresiv, dar nu comite faulturi grave. S-a chinuit alături de Adina Giurgiu, dar nu au avut cu cine să ajungă până în careul advers.

După Balaton Cup, lotul Olimpiei Cluj a plecat în Austria unde joacă astăzi un amical alături de Sturm Graz. De mâine, fetele intră în cantonament la Mallnitz.