Oana Negrea are 16 ani și s-a născut în Focșani. A făcut atletism, dar începuse să joace și fotbal la Prosport Focșani, în echipă de băieți, iar la un amical a fost remarcată de antrenorul echipei feminine Viitorul Buzău. A continuat să se antreneze la Focșani, cu băieții, dar în weekend mergea să joace la Buzău cu fetele.

În 2013, în cadrul proiectului „Fotbal și feminitate” a fost văzută de Alin Cioban, președintele executiv al Olimpiei Cluj. După multe negocieri și discuții, la nici 13 ani, Oana părăsea orașul natal și se muta în Cluj pentru a juca la Olimpia. La început în Liga I, la echipa a doua, dar după împlinirea vârstei de 16 ani, a jucat și alături de senioare în Superligă și Cupa României. Este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Cluj și termină acum clasa a 10-a.

La foarte scurt timp de la mutarea în Cluj, Oana Negrea a fost convocată la naționala U15 pentru un cantonament și două meciuri amicale cu reprezentativa similară a Moldovei. În această întâlnire Oana a și marcat primul ei gol sub tricolor.

Prima oară am văzut-o pe Oana jucând futsal, la turneul organizat în februarie de FRF și mi-a plăcut foarte mult de ea. Are viteză, are tehnică și are inițiativă. Am văzut-o jucând puțin și pe gazon, dar cel mai recent ne-am întâlnit la regionalele și finalele Cupei Coca Cola, unde a făcut spectacol alături de colegele sale și a câștigat trofeul. Am profitat de ocazie și i-am luat un interviu. 🙂

Nu aveai încă 13 ani când ți-ai lăsat familia în Focșani și te-ai mutat în Cluj pentru a juca la Olimpia. Cum te simțeai atunci că pleci să faci ceea ce iubești și cum te simți acum, după acești ani petrecuți aici?

Nu am avut nici cea mai mică problemă cu plecarea, până atunci nu credeam că fotbalul e atât de important pentru mine. Însă, după ce am ajuns la Cluj, m-am convins că asta vreau să fac cu adevărat. Acum mă consider foarte norocoasă și sunt mândră că pot să joc la cea mai bună echipă din țară.

Ce ai simțit la prima ta convocare la Naționala U15, care a venit destul de repede după mutare?

Eram foarte emoționată, imediat după ce am aflat că voi merge. Eram conștientă că, odată ce îmbrac acel tricou și îmi cântă imnul, nu mă reprezentam doar pe mine, reprezentam toată țara, ceea ce îmi dădea de două ori mai multe emoții.

Deja ai jucat și pentru echipa de senioare a Olimpiei Cluj. Ce sentiment ai când ești introdusă pe teren, având în vedere că ești cea mai tânără?

Încerc să joc cât mai relaxat și am nevoie de câteva minute să îmi intru în joc. Trebuie să fac ce știu, să dau tot ce pot și, cel mai important, să am încredere în mine.

Ce înseamnă pentru tine câștigarea Cupei Coca Cola de anul acesta?

A fost una dintre competițiile mele preferate și mă bucur foarte mult că am câștigat! Sper ca și în anii următori să simt aceeași bucurie.

Mihaela Ciolacu și Teo Meluță au absolvit, ești pregătită să fii liderul echipei la competițiile liceale de anul viitor?

Lider trebuie să fie toată echipa, eu momentan asta cred.

Descrie-te într-un singur cuvânt.

Ambițioasă.

Oana Negrea alături de Mihaela Ciolacu și Teodora Meluță la festivitatea de premiere Cupa Coca Cola

Care este cel mai mare vis al tău?

Visul meu este să ajung să joc la una dintre cele mai bune echipe din Europa.

Pentru viitor te gândești să te pregătești și pentru o altă carieră sau îți dorești doar fotbal?

Eu în principiu îmi doresc doar fotbal. În cazul în care nu o să reușesc să ajung jucătoare profesionistă, nu o să schimb radical meseria, mi-aș dori să fiu preparator fizic la o echipă de fotbal.

Știu că mai citești când ai timp liber, care este cartea ta preferată și de ce?

„Eu sunt Zlatan” este cartea mea preferată până acum. E un exemplu viu că nu contează de unde pleci, atâta timp cât ești sigur de ceea ce vrei să faci în viitor.

Spune-mi trei melodii preferate pentru playlistul de fotbalistă, te rog.

The Script ft. will.i.am – Hall of Fame

Fort Minor – Remember The Name

Rappa ft. Teodora Dinu – Fiecare-i un artist

__

Cum zice una din melodiile ei preferate, „remember the name”….ține minte numele Oana Negrea pentru că îl vei mai auzi cu siguranță în viitorul fotbalului feminin! 🙂