A trecut și a doua etapă a grupelor de la Campionatul European de Fotbal Feminin și surprizele continuă să apară. Avem echipe mici, hotărâte să nu se lase ușor și să nu se facă de râs, și avem echipe mari care încă se chinuie, fac greșeli imense și pierd puncte.

Grupa A

Norvegia – Belgia 0-2

După ce în prima etapă a pierdut în fața gazdei Olanda, Norvegia nu a avut o soartă mai bună cu debutanta Belgia, deși a avut arbitrul ca al 12-lea jucător. Asta în timp ce Belgia a jucat ca la ea acasă, iar al 12-lea jucător a fost publicul. Wullaert, desemnată jucătoarea meciului, s-a aflat pe tot terenul și a tras echipa după ea. Să spunem că arbitrul asistent a jucat cu Belgia la primul gol din minutul 57, marcat de Van Gorp dintr-un ofsaid văzut și din spațiu. Cu jumătate de oră rămasă, Norvegia ar fi trebuit să se trezească, însă o greșeală imensă în apărare a dus la golul doi, marcat de Cayman, rămasă nemarcată în careu. Încă o înfrângere pentru Norvegia și este destul de probabil ca vicecampioana en-tritre să plece acasă încă din faza grupelor. Trebuie să o învingă pe Danemarca la trei goluri diferență și să spere la înfrângerea Belgiei. Victoria Belgiei a intrat în categoria celor mai surprinzătoare victorii din istoria Campionatului European Feminin.

Olanda – Danemarca 1-0

Olanda a trecut destul de repede în avantaj, după ce Van De Donk a fost faultată în careu, iar Spitse a transformat lovitura de pedeapsă. Danemarca a alergat tot meciul după egalare, însă van Veenendaal a făcut minuni în poarta gazdelor și a fost desemnată și jucătoarea meciului. Olanda continuă să aibă un joc bun și ar rata calificarea în sferturi doar dacă pierde cu Belgia și Danemarca o învinge pe Norvegia.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa B

Suedia – Rusia 2-0

După egalul cu Germania, Suedia a dominat total meciul cu Rusia, având o posesie de 72% și a câștigat cele trei puncte care o duc pe primul loc în grupă. Suedia a început meciul foarte agresiv, iar Rusiei i-a luat ceva timp să își dea seama de ceea ce se întâmplă și să intre în joc, însă nu prea i-a ieșit. Schelin a deschis scorul în minutul 22, iar Blackstenius a dublat avantajul în startul reprizei secunde. Suedia se califică în sferturi dacă o bate pe Italia și Rusia nu câștigă cu Germania.

Germania – Italia 2-1

Față de meciul cu Rusia, Antonio Cabrini a făcut modificări în echipa de start, unele foarte bune, altele proaste. Una bună este introducerea din primul minut a Barberei Bonansea, care a alergat cât pentru jumătate de echipă. Cea proastă este scoaterea din poartă a lui Marchitelli și introducerea lui Giuliani, care a greșit ca în curtea școlii la primul gol, marcat de Henning. Însă după doar zece minute Mauro a egalat din pasa lui Bonansea și Germania avea în față un meci greu, în fața unei Italii care nu avea nimic de pierdut și a dat totul. Însă în minutul 67 Giuliani își îngroapă echipa după ce o faultează în careu pe Mittag, iar Islacker transformă lovitura de pedeapsă. Bartoli în doar cinci minute a luat două cartonașe galbene, primul meritat, al doilea cam gratuit, și a fost trimisă mai repede la vestiare. Misiunea Germaniei devenise una ușoară, dar Italia nu s-a retras în apărare, ci a căutat egalarea până în ultimul minut. Din păcate nu a venit, iar Italia este eliminată încă din faza grupelor, fiind prima oară când nu se califică în sferturi.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa C

Islanda – Elveția 1-2

După ce a chinuit-o pe Franța timp de 90 de minute, Islanda, încurajată de fanii ei, nu i-a oferit un meci ușor nici Elveției. Ba mai mult, a și deschis scorul în minutul 33 prin Fridriksdóttir. Însă cu doar două minute înainte de pauză, Elveția a egalat prin Dickenmann și chiar în startul reprizei secunde Bachmann a marcat golul care i-a adus la final victoria. Islanda este a doua echipă eliminată de la Euro, în timp ce Elveția trebuie să o învingă pe Franța pentru a se califica.

Franța – Austria 1-1

Încă un meci bun făcut de Austria la acest European și îi fură un punct Franței, favorită clară în această întâlnire. Austria a fost dominată, s-a apărat și a așteptat momentul potrivit să plece pe atac. Makas a deschis scorul pentru Austria în minutul 27, iar Henry a egalat din cornerul executat de Bussaglia la câteva minute după revenirea de la cabine. Franța a forțat golul doi, însă Zinsberger a apărat bine poarta Austriei. Franța merge mai departe și dacă face doar un egal cu Elveția, însă dacă pierde, are nevoie și de Austria să piardă meciul cu Islanda. Asta în timp ce Austria se califică și dacă face egal cu Islanda sau Elveția pierde în fața Franței.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa D

Scoția – Portugalia 1-2

Prima parte a meciului s-a jucat pe un singur teren, cel al Portugaliei, însă Scoția nu a avut claritate în fața porții. Jane Ross, cea mai bună jucătoare este grav accidentată, iar în locul ei a intrat titulară Clelland, care a fost pe lângă total în acest meci, ratând două ocazii imense cel puțin. Gafe au fost și în linia defensivă, când în minutul 27 se pierde mingea aiurea, Silva pleacă pe contraatac, centrează, Barsley luftează, iar Carolina Mendes deschide scorul. Scoția a plecat apoi în căutarea egalării, care a venit abia în minutul 68 prin golul lui Cuthbert, după o fază construită cu Weir. Abia intrată în locul lui Mendes, Ana Leite ia prim-planul și marchează golul primei victorii a Portugaliei. Pentru o calificare în sferturi, Portugalia este obligată să câștige meciul cu Anglia și să spere la înfrângerea Spaniei. În timp ce Scoția trebuie să o învingă pe Spania la două goluri și să spere să piardă Portugalia.

Anglia – Spania 2-0

Meciul a început practic de la 1-0 pentru Anglia, care a marcat încă din minutul 2 prin Kirby, defensiva spaniolă fiind descoperită. Putea fi chiar 2-0 în minutul 6, însă arbitrele au anulat greșit un gol pe motiv de ofsaid. Spania a dominat meciul ca și posesie, dar a avut puține ocazii de a marca, Anglia stând foarte bine în teren, iar spanioloaicele nu au putut să desfacă jocul. În minutul 85, Anglia din trei pase a ajuns în careul spaniol, iar Jodie Taylor își mai trece în cont un gol, ajungând la patru la acest Euro. Ca idee, la pauză Spania a avut posesie de 76%, iar la final 74%. În ceea ce privește pasele, avem Spania cu 685 de pase, spre deosebire de 167 ale Angliei. Dacă ai posesia, nu înseamnă că poți și câștiga meciul. Nu când ai un singur șut pe poartă tot meciul. Anglia este calificată și dacă face egal sau pierde cu Portugalia, dar nu cu mai mult de două goluri. Spania merge mai departe dacă o învinge pe Scoția, dar e în pericol, dacă Portugalia câștigă cu Anglia la două goluri, ceea ce e puțin probabil.


Standings provided by Sofascore LiveScore

__

Foto: UEFA.com