La finalul anului 2016 și al turului Superligii am scris că Olimpia Cluj a ciuruit toate echipele. Acum că s-a terminat sezonul, fac retrospectiva returului de campionat, având toate datele finale necesare.

Olimpia Cluj a câștigat cel de-al șaptelea titlu consecutiv și, după ce a câștigat și Cupa României, a reușit al șaselea event al său. Acestea sunt primele trofee cucerite de Marius Suller, antrenorul instalat pe banca Olimpiei în această iarnă. 18 etape, 18 victorii, 54 de puncte. La final de 2016 avea 81 de goluri marcate și doar trei primite, iar la final de sezon are 143 marcate și șapte primite. În acest sezon a fost marcat golul cu 1500 din istoria clubului, marcatoarea fiind Lidia Havriștiuc în meciul cu Real Craiova. Între timp s-a ajuns la 1529 în 202 meciuri, având o medie de 7.56 goluri/meci. La 16 puncte distanță de campioană se află vicecampioana Navobi Iași, decisă ieri în meciul restant cu CFR 1933 Timișoara, cea din urmă ocupând locul trei al podiumului, cu 35 de puncte.

Sursă: frfotbal.ro

Dar să trecem prin toate etapele returului. La început de primăvară, Independența Baia Mare face o mică surpriză și o bate cu 1-0 pe CSS Târgoviște, urcând un loc, iar Heniu Prundu Bârgăului coboară pe ultimul loc, după înfrângerea cu 3-1 în fața Olimpiei. Înfrângere după care a apărut în presa bistrițeană un articol foarte aiurea despre feudalism și fotbal feminin. Dar trecem peste și ne bucurăm de fotbal. Fair-Play câștigă acasă cu Real Craiova (6-1), iar Vasas Femina o învinge cu 2-0 pe ASA.

În etapa 11 Prundu Bârgăului se adună după înfrângere și revine pe locul opt după ce o învinge pe CFR Timișoara cu 3-1. Navobi câștigă acasă cu Vasas Femina (5-2) și urcă pe locul trei, în timp ce ASA face egal cu Târgoviște (1-1) și coboară pe patru. Craiova o învinge cu 3-2 pe Independența, care revine pe ultimul loc, iar Olimpia îi aplică un 5-0 Fair-Playului din București. Etapa a 12-a nu aduce surpize foarte mari, Vasas Femina câștigă acasă cu Târgoviște (3-0) și se apropie la un singur punct de aceasta în clasament. CFR Timișoara, Navobi și ASA se mențin aproape una de alta după victoriile înregistrate, iar Olimpia o condamnă pe Baia Mare la ultimul loc.

Etapa a 13-a are ca headline derby-ul fotbalului feminin românesc: Olimpia Cluj – ASA Târgu Mureș. Doar că ASA vine cu nouă jucătoare, una se accidentează pe bune, cealaltă se preface, rămâne în șapte, iar meciul e oprit în minutul 29 la 3-0 pentru Cluj. CFR și Navobi își câștigă meciurile (8-1 cu Baia Mare, respectiv 9-0 cu Fair Play) și se îndepărtează de ASA în clasament. CSS Târgoviște o învinge cu 3-1 pe Real Craiova și se apropie la un punct de aceasta.

În etapa 14 Navobi Iași câștigă cu 8-2 la Baia Mare, profită de înfrângerea cu 3-1 a CFR-ului în fața lui ASA și se apropie la două puncte de echipa din Timișoara. Vasas Femina o învinge pe Craiova cu 4-0 și se apropie la un singur puncte de CSS Târgoviște, echipă care este distrusă de Olimpia cu 8-0. Asta în timp ce Prundu Bârgăului o învinge pe Fair-Play cu 5-2, scapă din zona critică a clasamentului și se cam decid retrogradatele: Fair-Play București și Independența Baia Mare.

Foto: Navobi Iași

Avem schimbări majore la mijlocul clasamentului în etapa a 15-a. Vasas Femina o învinge pe Fair Play cu 2-1, cu același scor câștigă Heniu cu Baia Mare, iar ambele echipe profită de înfrângerile suferite de Real Craiova (0-12 cu Olimpia) și CSS Târgoviște (2-9 cu CFR), urcând astfel pe locurile 5, respectiv 6. Ultima partidă a etapei (Navobi Iași – CFR Timișoara)  s-a disputat abia săptămâna trecută, ca să fie cronologic, voi scrie mai jos.

În etapa 16 Heniu câștigă în deplasarea de la Mureș cu 3-1, profită de faptul că Vasas nu a rezistat în fața Olimpiei (0-7) și urcă pe locul cinci în clasament. Retrogradatele Fair-Play și Independența fac un 2-2 și își împart câte un punct frățește și împăcate cu soarta. Asta în timp ce Craiova pierde cu Timișoara (0-3), iar Târgoviște cu Navobi (1-6), cele două ocupând locurile șapte, respectiv opt. Iar învingătoarele se îndepărtează și mai mult de ASA și rămân doar ele în lupta pentru locul doi.

În penultima etapă ASA se deplasează la București cu efectiv complet, iar jucătoarele sale nu se mai accidentează pentru că o învinge pe Fair Play cu 11-4. Baia Mare face egal cu Vasas Femina (2-2), Heniu consolidându-și locul cinci după victoria cu 8-1 în fața lui CSS TârgovișteNavobi se află tot pe locul trei după victoria cu 9-0 în fața Craiovei și înfrângerea Timișoarei în fața Olimpiei Cluj (1-6). Înainte de ultima etapă, ASA Târgu Mureș a aplicat în meciul restant din etapa 15 aceeași tactică rușinoasă cu Navobi Iași, pe care a aplicat-o și cu Olimpia, trei jucătoare ”accidentându-se” subit, iar meciul a fost oprit la 4-0 pentru ieșence. Bine, acum măcar au început meciul cu 11 jucătoare, față de cele 9 de la Cluj. După această victorie, Navobi Iași a urcat pe locul doi în clasament cu 35 de puncte, depășind cu un punct echipa din Timișoara.

La finalul ultimei etape, cea cu numărul 18, cele două s-au aflat la egalitate cu 35 de puncte. Asta pentru că Olimpia a învins-o pe Navobi cu 7-2, iar CFR a făcut un egal alb cu Vasas Femina. ASA o învinge pe Baia Mare cu 9-3, Heniu câștigă la Craiova cu 6-2, iar Târgoviște o învinge pe Fair Play cu 7-3. La finalul meciului cu Navobi, a avut loc premierea campioanei, fetele de la Olimpia Cluj primind trofeul și medaliile, sărbătorind alături de suporteri eventul cucerit.

Ultimul meci al sezonului 2016 – 2017 a fost cel restant din etapa 10 dintre Navobi Iași și CFR Timișoara, echipe care, după cum spuneam, la finalul etapei 18 se aflau la egalitate. Navobi Iași se impune cu 2-1, face 38 de puncte, iar ieșencele primesc medaliile de argint, în timp ce fetele din Timișoara sunt medaliate cu bronz.

Foto: Navobi Iași

Olimpia Cluj domină în continuare fotbalul feminin românesc, are încă un sezon excelent la nivel național și urmează pentru ea o nouă participare în UEFA Women’s Champions League.