Trece timpul mult prea repede și nici nu îmi dau seama când se face din nou duminică, ziua în care mă apuc să răscolesc YouTube-ul în căutare de melodii lansate în ultima săptămână. Mi se pare că avem mai puține decât în săptămânile anterioare, iar pe gustul meu …și mai puține.

Alex Mica – The Color Of My Soul: stilul îmi amintește de câteva melodii din anii trecuți de la Eurovision, mai ales de Hotel FM cu Change. Partea de pe la minutul 2 nu se pupă deloc cu restul. Dacă suna toată piesa ca în secundele acelea, era mult mai bine. Așa zici că e compusă pentru petrecerile de la grădiniță.

Xonia – Booty Down: nici hitul cu J. Balvin nu a fost pe gustul meu, dar prefer să ascult piesa aia decât chestia asta ieftină. Instrumentalul este oribil, iar la versuri prefer să mă abțin. Drunk in love? Too much Beyonce? Clipul este cel mai ieftin văzut în ultima perioadă. Și nu mă refer la bani, ci la concept. Nu pot să îi spun scenariu că nu există. Iar dacă așa a fost gândit lyric video, nu vreau să îmi imaginez cum va fi cel oficial.

Narayan ft. F.Charm – Bandolero: Cu greu am rezistat până la capăt. Foarte greu. Încă o melodie slabă de tot, marca F. Charm. Mă așteptam la ceva mai sangre caliente, când am văzut titlul. În schimb, am primit o chestie care mă zgârie pe creier. 

Hevito – Ahora: F. CHarm, uite, cam la așa ceva mă așteptam de la melodia ta. Bine, nu că asta ar fi exemplu de cea mai bună melodie, dar măcar nu te zgârie pe creier instrumentalul. Cred că e primul clip care are versuri gen „tu cuerpo me hace muy bien…siento el fuego de tu cuerpo muy caliente” și el e singur cuc. Fără fete semi – goale, fără ipostaze sexuale, fără nimic. Doar el în fața camerei. Dar după Bailando cu DJ Sava sau Negra Linda cu Gipsy Casual, piesa asta nu cred ca va avea prea mare succes.

Neylini – Sunt tare: nu știi cine e Neylini? Muleina îți spune ceva? A fost unul din hiturile anului 2009. Deși vrea să fie o melodie de revenire, cred că putea să mai aștepte puțin. Cum spunea Tataee de la B.U.G. Mafia la MMB, mai bine întârzii lansarea unei piese, decât să îi dai drumul și apoi să regreți. Mi se pare că melodia se încadrează în categoria asta. E pozitvă și toate cele, dar pare făcută pentru copiii de grădiniță.

Iana ft. Alessandra – Aja Mara: așa sună o melodie când ești româncă, vrei să ai influențe orientale, dar nu ești INNA. Iese o manea trapeizată.

Admiral C4C feat. Salento Guys – Booty Bounce: piesa asta m-a surprins. Admiral C4C nu este român, dar piesa cred că e produsă în România, iar clipul, filmat într-un club din București, este regizat de Anthony Icuagu. E genul de melodie dancehall pe care o auzi prin filme ca Step Up. Din cauza asta m-a surprins. E din cu totul alt film decât muzica românească, dar nu așculta-o în căști.

Mira – Bella: mi-a plăcut colaborarea cu Zhao la melodia Zi-mi ceva, dar piesa asta este în oala cu toate melodiile românești care sunt la fel și nu mai ies cu nimic în evidență. Credeam că Mira va merge pe un drum mai underground, dar se pare că vrea la TV și la radio.

Last Night feat. Anda Adam – Wanna love you: care e diferența între piesa asta și cea de mai sus, a Mirei? Că Anda Adam zice pe refren la la la la love you, love you, iar Mira zice Bella bella. Nici melodia asta nu iese în evidență pentru mine. Când o asculți, îți dă impresia că ai mai auzit-o de nșpe mii de ori. De ce? Pentru că e în oala de care ziceam mai sus.

Elena – Antidot: după Cutremur cu Naguale (una din plăcerile vinovate ale lunii), Elena lansează o melodie compusă de Laurențiu Duță și Adi Colceru. E o baladă tristă, despre perioada de după despărțire. Melodia este frumoasă, nu pe gustul meu, dar e frumoasă. Oricum, îmi place că refrenul este puternic. Mi-a sărit în ochi trolerul Samsonite, dar mă bucur că a fost integrat în povestea clipului, nu e aiurea pus acolo, doar ca să fie.

SHIFT – Adevărul: este intro-ul albumului pe care se pregătește să îl lanseze, în care își descrie viața de artist. Cred că este piesa care îmi place cel mai mult de la Shift și îmi pare rău că este intro și are sub 2 minute.

Bianca Linta – In a High: Îmi plac piesele Biancăi. Știi de ce? Pentru că iese din oala aia de melodii românești identice de care scriam mai sus. Mi-a plăcut încă de când a lansat Home Again. Dar a fost prea deep pentru români. Puțin peste 500 mii de vizualizări. A făcut aproape 3 milioane cu Naughty Truck, clip în care s-a dezbrăcat puțin. Doar știm, sexul vinde. Dar acum, vine din nou cu ceva diferit. Un EDM combinat cu electro și cu trap. Iar la instrumentalul bestial, se adaugă interpretarea deloc în stilul acela în care te prinzi că e piesă românească. E o piesă bună, dar prea bună pentru piața din România. Și, din cauza asta, rămâne în underground.

Taxi ft. Delia – Atât de trist: prima piesă a Deliei din 2015 încoace, care nu depășește milionul pe YouTube decât după 4 zile. De ce? Păi unul din motive poate fi acela că e cu Taxi, trupă foarte diferită de Deepcentral (trupă alături de care Delia a colaborat la balada anterioară, Gura ta). Un alt motiv este că, din nou, este mult prea diferită de ce este pe piață, deși Delia ne-a obișnuit deja cu faptul că este diferită mereu. Este o baladă foarte tristă. Atât de tristă, dar atât de frumoasă. Versuri, muzică, totul la superlativ. Sincer, nu mă așteptam nici la colaborarea asta, dar nici la melodia asta. M-a surprins plăcut.

Cred Că Sunt Extraterestru ft. Bean MC – Floare de maidan: mi s-a făcut pielea de găină la prima audiție. Băieții de la Culese din Cartier (label-ul lor) scot doar materiale de calitate, iar proiectul CCSE nu se lasă mai prejos. Este o melodie superbă. Asta e melodia care mă lasă fără cuvinte săptămâna aceasta.

Bonusul vine de la Maître Gims cu Sia. Nu prea înțeleg clipul, dar melodia este foarte frumoasă.