Retrospectiva muzicală a săptămânii (18 – 24 aprilie)
Boier Bibescu – Nu mai beau: și când mă gândesc că anul trecut a avut o piesă care mi-a plăcut. Clipul este filmat la țară, ceea e ok, dar este foarte penibil. Fetele ălea două dau din fund și nu se potrivesc în peisaj, tipul mângâie porcul, stă pe wc cu sticla în mână.. Nu știu, dar…e prea Etno TV sau Taraf. Cât despre versuri…mai bine lasă.
MR. VIK – Balkaton: se vrea Matteo în varianta spaniolă? Nu m-aș mira să ajungă hit pentru că are toate ingredientele pentru a avea succes în România: tipe sexy, sound balcanic, versuri ușor de rețint. Dar totuși, nu cred că ar intra pe radio.
Andreea Bănică ft. Adrian Sînă – Flori de busuioc: e compusă pentru ceva spectacol la grădiniță? Când o ascult, îmi imaginez o fetiță și un băiețel, ținându-se de mână și mergând așa foarte fericiți, sărind. La nivelul celor doi, cu sute de mii de fani, mă miră faptul că încă are sub 200.000 vizualizări pe YouTube, dar poate fanii au mai nou așteptări de la muzica artiștilor.
Gojira & Planet H ft. Alan & Kepa – Beau beau: piesa asta e ca Dau la pompă. Și aia a fost în 2002….
3 Sud Est – Adio: bănuiesc că e compusă de Laurențiu Duță. Nu știu de ce, dar melodiile compuse pentru alți artiști sunt mult mai bune. Unii zic că e stil nou, dar eu mă simt ca în anii 2000. Și cică au pariat că vor avea 2-3 milioane de vizualizări în prima săptămână. Haha..chiar sunt curioasă câte o să aibă.
Cortes ft. Lora – Puncte puncte: Cortes pe alocuri este enervant, mie nu îmi prea place de el, în general. Dar Lora are refren puternic și piesa sună ok.
Glance ft. Phelipe – Colțul meu de rai: beat-ul e unul care prinde, refrenul lui Phelipe e bun, dar apoi vine Glance cu recitatul lui ratat. Nu merge, nu sună bine pentru că e ca și cum ar citi niște versuri de pe foaie.
Alama ft. Ligia – Necondiționat: stilul acestor colaborări începe să semene din ce în ce mai mult și devine monoton. Instrumentalul parcă l-ai mai auzit în câteva zeci de melodii, Alama e foarte F. Charm, iar Ligia se potrivește mult mai bine cu Vescan. Tema melodiei e tristă, el în comă, ea disperată lângă el. Per total, nu sună rău, doar că ai impresia că ai tot auzit-o de câțiva ani încoace.
Dony ft. Royal GNRL – Motive: refrenul zici că e cântat de 3 Sud Est. Aaa da, e și Laurențiu Duță la producție. Cred că Dony ar fi avut un succes mai mare dacă ar fi continuat colaborarea cu David Deejay, au avut mereu hituri. Nu cred că va prinde prea mult piesa asta. Nu iese în evidență, nu are un ceva anume.
Antonia – Vorbește lumea: păcat că videoclipul nu salvează melodia. La prima audiție am zis că e stilul lui Alex Velea, apoi am văzut la Karie pe Facebook că da, Velea e textierul. Și nu se putea fără el în clip? Antonia are potențial, nu înțeleg de ce este dependentă de el. Acum 3 ani nu ar fi cântat așa ceva.. Păcat..
F. Charm ft. Zenn & Caitlyn – Caz real: prima strofă a lui F. Charm este ok, dar strică puțin la a doua. Refrenul lui Caitlyn putea fi puțin mai puternic. Dar apoi mă cucerește la minutul 3:00 cu viorile. Am tăiat melodia începând cu partea asta. Vai, de ar fi fost toată melodia așa! Cred că e prima piesă a lui F. Charm căreia îi dau replay și îmi place cât de cât.
Bosquito – Suflet nou: cred că în ceea ce privește versurile, Bosquito poate mai mult decât „te-ai măritat cu-n sponsor, speriată după bani”, dar trecem peste ele pentru că melodia este despre încercarea de a-ți găsi sufletul pierdut în goana după bani, de a-ți face un rost într-o lume în care cei mari își împart „ciolanul”.
Ciprenko ft. Marius Moga – Teniși: îmi place instrumentalul, îmi place refrenul lui Moga, dar nu îmi prea place stilul lui Ciprenko, aflat la prima melodie pe care o și interpretează, după multe hituri compuse. Dar e o piesă nebună, veselă, mult mai bună decât multe alte piese și sper că va avea succes.
Loredana & Zdob și Zdub feat. Skizzo Skillz – La carciuma de la drum: nu mi se pare combinația cea mai bună între primele două nume și Skizzo Skillz, dar piesa asta e foarte energică. Te înveselește. Acum mi s-a făcut dor de un concert Zdob și Zdub. Melodia promovează berea Timișoreana, nu am văzut încă reclama la TV, dar îți poți da seama din versurile lui Skizzo.
Deepcentral – Ochi de copil: melodia este una inocentă, cu trimitere la copilărie. Instrumentalul sună foarte bine, iar versurile sunt foarte frumoase. Clipul este perfect, este unul grafic care transmite foarte bine mesajul și emoția melodiei.
FREIA – Call My Name: acest proiect este mult prea bun. Este a treia melodie lansată în ultimele săptămâni și îmi place din ce în ce mai mult de Freia. În străinătate ar fi mult mai apreciată decât la noi în țară. Aici e underground, afară ar fi mainstream.
Moonlight Breakfast – Time: trupa tocmai și-a lansat albumul, pe care l-am și ascultat. Dar această piesă, care dă și titlul albumului, mi se pare cea mai bună. Am avut-o o zi întreagă pe repeat. Oricum, voi mai asculta materialul lansat pentru că și cel anterior m-a prins după mai multe ascultări, nu din prima.
Randi – Calc pe suflete: când am auzit versul cu „Alo, alo” am avut un déjà vu cu ceva manea auzită acum câțiva ani. M-am speriat, am zis O nu, ce-i asta? Dar după, m-a luat prin surprindere melodia. Este foarte bună! Versurile triste, dar frumoase, iar instrumentalul aduce puțin cu The XX. Sună bine de tot. Randi o compusese de câțiva ani și nu a avut curaj să o lanseze. Eu zic că a lansat-o într-un moment bun și continuă seria de hituri. Cred că va fi printre plăcerile vinovate ale anului.
Kamara – Encore Plus Fort: este primul single solo a lui Kamara, melodia fiind inspirată din viața proprie. Merge în stilul lui Stromae cu instrumentalul. Bine, probabil zic asta și pentru că e în franceză și nu înțeleg o boabă, noroc că sunt versurile scrise și în română. Și cu toate acestea, îmi place foarte mult. Sunt curioasă cum o să prindă la public și dacă va intra pe radio. Dar la cât de bună e, ar putea fi licențiată și în străinătate.
Bonus: o melodie care mi-a scăpat săptămâna trecută, Andreea Verde – Lost in Chapter 3, cu un clip filmat în trei anotimpuri, melodia este mult prea bună pentru România. O astfel de melodie poate avea succes și în afara țării, dacă beneficiază de o promovare corespunzătoare.