După ce săptămâna trecută a fost mai slabă din punct de vedere al melodiilor cu potențial de hit, acum avem deja hiturile clare ale iernii. Dar pe lângă acestea, să vedem cum s-a îmbogățit muzica românească în ultimele zile:

Ana Baniciu – N-a fost să fie: citisem un articol care spunea că Ana Baniciu ne arată în clip pasiunea ei pentru sport. Uitându-ma la titlu, am zis cine știe..poate a vrut să facă sport și n-a fost să fie. Am dat play la clip. Ce legătură are melodia cu clipul? Adica ea face abdomene și cântă că el a plecat. Deci? Legătura? Trecând peste, versurile sunt tipice muzicii românești de acum, stilul tipic al lui Doddy (aflat la producție) și Ana mi se pare că vrea să fie puțin ca Ruby și puțin ca Alina Eremia, fosta ei colegă mult mai de succes de la Lala Band. Deocamdată nu a rupt YouTube-ul, dar să vedem ce va fi.

Cosy ft. Bianca – Evident: genul ăsta de melodie avea succes când eram eu în liceu. Serios. El cu voce de băiat de cartier îndrăgostit, iar ea copila aia cuminte, dar care umblă cu golănași. Cât despre versuri….prea mult sirop pentru mine.

Misty – Hangover: e copie străină, la producție se află și Keo. Clipul e plin cu clișee din clipuri străine: fetele se trezesc mahmure, casa e dezastru și încep să își amintească de ce au făcut noaptea trecută. Mda, fain. Cât despre versuri, cred că se putea face mai mult, decât ”oooh they call me Misty” și „I got a hangover baby”, dar asta e.

Andeeno Damassy feat. Jimmy Dub – Dime tu: hmm..e foarte J Balvin melodia asta. O prietenă mi-a zis că seamănă foarte mult cu 6am. Cu toate acestea, cred că dacă ar fi licențiată în străinătate, ar avea succes foarte mare. Pentru raggaeton și pentru România, melodia asta e foarte bună. Nu îmi place că nu e genul meu, dar privind obiectiv, are potențial de hit internațional. 

Reckaze – Ochelari de soare: Sfinte, ce e asta?! Nici nu știu ce să zic de ea, serios. Beat-ul ar fi ok, dar versurile sunt făcute la mișto. „Am ochelari de soare, sunt cel mai rău băiat cu nota 10 la purtare”. Aha, bun. Next.

KIMALE – Ya Libliu Tebya: ce e trist este că Vanotek e în spatele acestei melodii…Mă trimit cu gândul la Elegance. Versurile sunt copilăroase. Mă chinui să scot ceva pozitiv din piesa asa, dar nu pot. 

Trupa Zero – Supărat: văzusem în grupul Eurovision România că scrisese cineva de melodia asta că are 3 minute și cum ar fi să participe la selecția națională. Ca să ce? Să iei concursul la mișto? Are versuri de manele.

Drowned in Sins – Decay: trupă nouă de post- hardcore/metalcore în România. La început am zis că sună ok, la final m-a durut capul. E prea rock pentru mine. Nu aș putea da replay. Au public restrâns, dar oricum felicitări Universal Music România pentru promovarea altor genuri. 

TWO – Lady, Lady: despre Mihai Gruia și Sorin Brotnei (ex Akcent) pot spune că mie nu mi se pare că au evoluat. Adică rămân în trecutul de succes la nivel internațional al trupei Akcent și fac piese în exact același stil. Asta în speranța că vor avea măcar puțin din succesul lui Adrian Sînă, care a rămas cu numele de Akcent. Am tot văzut că au concerte prin străinătate, dar nu se pot compara cu fostul lor coleg. Părerea mea. Melodia nu e rea…pentru anii 2010 – 2011.

Feli & The TM Groove – Constantine, Constantine (cover): una din melodiile pe care le-am ascultat cel mai mult săptămâna trecută. Da, e rock, dar vocea lui Feli sună atât de bine, iar coverul este atât de fain făcut!

Nicoleta Nucă – Inima mea: Nicoleta este supriza plăcută a ultimului an, iar acum pregătește primul album al carierei. Cred că va suna foarte bine, pentru că muzica ei e altfel. Frumoasă balada, iar live sună foarte bine, mi-a făcut și pielea de găină. O, dacă ar putea să cânte live toate mimozele de pe radio în felul ăsta.

HUMAN – Aripi de sticlă: după ce săptămâna anterioară au lansat varianta în engleză, nu puteau să nu o strice cu varianta în română. Versurile sunt nașpa „1000 de nopți de iubire, hai să îți arăt ce înseamnă”..sunt aiurea. Eu rămân la varianta în engleză pentru că sună mult mai ok.

Carla’s Dreams – Sub pielea mea | #eroina: da, la prima audiție nu e melodia la care te așteptai, după ce ai auzit primele minute la Radio ZU în toamnă. Apoi, la prima vedere, clipul este unul pornache. Și asta spune toată lumea. Dar hai să o luăm pe altă parte. Jocul de cuvinte cu „Op Op dar cu un h pe acolo..eroina mea” duce la heroină, care i-a intrat sub piele. Eu zic că ea, fata este heroina. Adică și din versuri asta reiese. Revenind la clip, da, sexul vinde. Dar vorbim de basarabenii de la Carla’s Dreams. Ei nu au nevoie de pornășaguri ca să aibă succes, orice ar scoate ei devine hit pentru că toate melodiile lor au ceva (și melodia asta era deja hit cu doar 2 minute din ea). Deci, deși la prima vedere am zis și eu că au ajuns la fete goale și alte cele, acum după ce am ascultat destul de mult melodia, am ajuns la părerea că și clipul este mai profund de atât. Orice am zice noi, melodia a înregistrat în prima zi milionul de vizualizări și azi a ajuns la al doilea. Ca să zic și ceva negativ: melodia zici că nu a fost terminată, mai putea să lase câteva secunde de chitară și pian, că așa îți taie filmul din senin.

Delia & Deepcentral – Gura ta: când am văzut titlul și artiștii care urmează să lanseze piesa, clar nu mă așteptam la o baladă. Mai ales după hiturile Deliei de anul trecut. Dar îmi place că experimentează și ne surprinde mereu. Melodia este una sensibilă și profundă, dar senzuală în același timp. Mi-ar fi plăcut pe final un moment de erupere mai mare pe refren, dar sigur va veni la live. Piesa sună bine de tot și are succes în marea asta comercială. Are deja peste 1.5 miloane de vizualizări și va ajunge sus de tot.

Carla’s Dreams și Delia cu Deepcentral au dat hiturile iernii, zic eu, clipurile aflându-se la întrecere pe YouTube. Să vedem cine îi detronează săptămânile viitoare. Dacă îi va detrona cineva.

Bonusul internațional vine astăzi de la Sia, care se pregătește să lanseze albumul This Is Acting pe 29 ianuarie.