Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge anul acesta la a 10-a ediție. Această ediție aniversară se desfășoară în perioada 13 – 19 martie și vor fi proiectate la București peste 50 de filme documentare care au un subiect comun: frica – în general – și diferite manifestări ale sale în societate. Într-o lume globală, noi tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe și să ne închidem între ziduri. Cei puternici îi hărțuiesc pe cei slabi, iar câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.

Printre aceste filme avem trei cu și despre fotbal, în diferite secțiuni ale festivalului.

Frăția: „Frăţia nu e despre fotbal, e despre viaţă “, spune jurnalistul care a scris în New York Times despre Frăţia, o echipă din divizia a cincea. Pentru el, oamenii care fac parte din clubul Frăţia reprezintă tot ce e mai bun în societatea românească. Au început de la zero, fără echipament, cu şorturi legate cu sârmă. Încă funcţionează precar: uneori, mâncarea e un lux, motiv pentru care cresc găini şi capre ca să fie siguri că au ceva de pus pe masă la finalul jocului. În ciuda dificultăţilor, Frăţia rămâne singurul club din ligă care îşi desfăşoară activitatea pe baza principiului egalităţii şi nediscriminării: rasa, etnia, dizabilitatea sau vârsta sunt detalii irelevante pentru selecţia în club. Cu un antrenor de culoare, un portar născut cu o singură mână, mai mulţi jucători de etnie romă, Frăţia dovedeşte că în România divizată de azi e posibil să te asociezi pentru o pasiune comună. Poți vedea trailerul, iar întreg filmul îl poți urmări joi, 16 martie, la cinema Elvire Popesco de la ora 20:30.

FC Roma: În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbaliști romi încearcă nu atât să câștige cât pur și simplu să joace. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare decât să fie pe teren cu un grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Aceasta este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor. Un cinéma vérité elegant urmărește jucătorii romi în toată umanitatea lor, iar perspectiva echipei devine perspectiva privitorului. Iar tristețea, umorul și absurditatea situației în care se găsește FC Roma sunt, din păcate, poate prea familiare nouă în România. Poți vedea trailerul, iar întreg filmul îl poți urmări pe 14 martie, la Cinemateca Eforie de la 20:30, sau pe 15 martie, la cinema Elvire Popesco de la ora 18:00.

Forever Pure: Mai mult ca orice alt sport, fotbalul a fost întotdeauna exploatat de politicieni. De la fondarea ei în 1936, echipa Beitar din Ierusalim s-a mândrit cu puritatea etnică, iar galeria ei, auto-intitulată „La Familia“, este celebră pentru sloganuri împotriva arabilor. Dar Beitar are acum un nou proprietar: oligarhul rus Arcadi Gaydamak, ale cărui ambiții politice includ primăria Ierusalimului. În 2012, Gaydamak aduce în echipă doi jucători ceceni, care devin ținta unui conflict masiv dintre conducerea clubului de fotbal și suporterii de dreapta naționalist-extremă ai Beitar-ului. Prin intermediul acestei povești, jurnalista de investigație Maya Zinshtein, născută în Rusia, face un portret pe cât de echilibrat, pe atât de șocant al rolului pe care identitatea și discriminarea îl joacă în Israelul de azi. Poți vedea trailerul, iar întregul film îl poți urmări pe 17 martie la Cinema Union, de la ora 22:00 sau pe 19 martie la Cinemateca Eforie, de la ora 14:00.

După cum am zis la început, în cadrul festivalului One World Romania vor fi proiectate peste 50 de documentare, împărțite în zece secțiuni, printre care Animale Politice, Împotriva Curentului, Jocurile Fricii sau Bolile Sănătății. Detalii despre întreg festivalul și toate secțiunile găsești aici, iar întreg programul aici. Cât despre bilete și abonamente poți citi aici.