Duminică, pe 26 martie, a avut loc la Cluj-Napoca evenimentul dedicat fotbalului feminin „Live Your Goals”, la Baza Sportivă „Unirea” din Mănăștur. Pe temperaturi nu foarte ridicate, îndrumate de selecționerul Mirel Albon și câteva jucătoare ale naționalei, în jur de 200 de fetițe cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani au învățat tehnica lovirii balonului cu piciorul și capul, și și-au dezvoltat coordonarea și mobilitatea prin mai multe exerciții și jocuri cu mingea.

Părinții, mai mult sau mai puțin înfofoliți, cu ceai/cafea fierbinte în mână, au privit de pe marginea terenului. Unii păreau foarte încântați, alții mai puțin. La București, echipa FRF a realizat un material cu persoanele implicate în eveniment și, ca să nu repet informația, m-am gândit ca la Cluj să vorbesc cu câțiva părinți pentru că eram curioasă ce părere au ei. I-am întrebat cum văd ei fotbalul feminin, ținând cont de faptul că în România încă este privit mai mult ca un sport pentru bărbați, și dacă și-ar încuraja fetele în cazul în care doresc să meargă pe acest drum. 🙂

Claudia, 45 de ani, mama Cosminei, 10 ani

Fotbalul feminin nu este foarte popular, foarte răspândit, dar știu că are Clujul o echipă, Olimpia Cluj. Atâta timp cât este o formă de mișcare, este ok cui îi place. Fata mea joacă pentru prima oară. Ea face handbal, dar dacă ar fi ales fotbalul, nu cred că aș fi zis nu. La vârsta asta cred că merge ca hobby, iar dacă dezvoltă o pasiune pentru fotbal, aș încuraja-o să meargă mai departe. Și handbalul tot ca hobby face acum, mi-aș dori să facă performanță, depinde de rezultatele pe care le va avea, dar eu o încurajez.

Marius, 42 de ani, tatăl Marei, 12 ani

Ca fost sportiv, consider că fotbalul feminin ar merita o șansă și o mediatizare mult mai mare. Din păcate, mizeria de fotbal masculin primează. Fotbalul este de plăcere deocamdată pentru fata mea, dar dacă și-ar dori o astfel de carieră în mod cert aș încuraja-o. Categoric! 

Monica, 40 de ani, mama Maiei, 8 ani

Este destul de complicat, trebuie să fii format pentru fotbal. Eu consider că fetița mea nu se potrivește cu fotbalul, este micuță, firavă. Este prima oară când joacă fotbal, iar dacă pe viitor și-ar dori să joace, nu aș încuraja-o. Nu e ceea ce ne dorim.

Foto: FRF

Cristina, 39 de ani, mama Denisei, 11 ani

A început fotbalul feminin să fie din ce în ce mai promovat, tot mai mulți copii vin. Noi ne-am înscris anul trecut în octombrie la Olimpia Cluj, iar de atunci a crescut numărul foarte mult, deja sunt două grupe la vârsta ei. Dacă vrea să meargă pe acest drum, aș încuraja-o. Mai am un băiețel care face fotbal de doi ani, are 7 ani, iar Denisa venea cu noi pe la turnee, așa a prins drag de acest sport. Nu știu dacă îi văd viitorul în acest sport, dar dacă îi place, eu o încurajez. Îmi place în primul rând că face mișcare, asta e cel mai important. Mi-e frică de accidentări, dar până la urmă oriunde se poate întâmpla ceva.

Alina, 40 de ani, mama Aliciei, 10 ani

Sincer, pentru copilul meu, ca fetiță, nu prea vreau. Nu o văd jucând fotbal. În schimb, am un băiețel care cred că va merge pe acest drum. Deși nu asta îmi doresc pentru ea, dacă ea își dorește să joace, nu aș avea nimic împotrivă. Deocamdată nu îl văd nici ca hobby, este prima oară când joacă, nici cu copii în parc nu a jucat până acum.

Mariana, 42 de ani, mama Marei, 9 ani

Sincer, nu văd fotbalul feminin ca un sport de performanță pentru fetițe, dar îl percep ca o formă foarte bună de mișcare. Îl percep ca și sănătate, în primul rând! Nu mi-aș încuraja fetița să vadă fotbalul ca un obiectiv în viață, dar nu exclud posibilitatea de a-l practica la nivel mai înalt, dar doar ca hobby. Decât să stea în fața televizorului, prefer să facă fotbal! M-a trezit de la ora 6 să vin aici… Nu știu cât își dorește să joace fotbal, dar vrea să facă mișcare, să fie în aer liber și sunt fană a ieșitului în aer liber.

__

Foto 1: FRF