Ioana Bortan are 27 de ani și este din Sighișoara. S-a apucat de fotbal în timp ce era studentă a Facultății de Educație și Sport din cadrul UBB Cluj – Napoca. A făcut și un masterat în Antrenament și Performanță Sportivă. Este mijlocaș, componentă a echipei naționale și căpitan al Olimpiei Cluj, echipă cu care a dominat și a câștigat totul pe plan intern.

Cu Ioana am vorbit prima oară pe Facebook, înaintea meciului naționalei cu Franța din aprilie, în cadrul preliminariilor pentru Euro 2017. I-am spus atunci că e primul meci al naționalei feminine la care mă uit și că nu știu la ce să mă aștept. Ea mi-a răspuns că echipa joacă destul de bine, ca mai apoi să aibă un moment de „Ți-am spus eu!”, când i-am scris că așteptările mi-au fost depășite. Ne-am întâlnit la Balaton Cup și i-am pus câteva întrebări după un antrenament. 🙂

ioana_bortan

Care este prima amintire cu mingea la picior?  Cum a început totul?

Cu băieții în spatele blocului, practic hobby. Adică băteam mingea ca să o bat. Nimic special, nu am făcut fotbal într-un cadru organizat, am făcut alte sporturi. Fotbalul pentru mine a venit foarte târziu, chiar prea târziu. Și cam asta e.

Când ți-ai dat seama că vrei să faci o carieră în fotbal?

Nu am visat niciodată că o să fac o carieră în fotbal, sincer. Am visat cu totul și cu totul altceva, alt sport, altfel de performanță. Am început practic să joc fotbal în facultate. Prima oară, am vrut să îmi ocup timpul, pentru că eu am făcut atletism, înainte făcusem gimnastică ritmică și îmi era greu să mă debarasez de sport în totalitate și am zis că trebuie să îmi ocup cumva timpul. Având în grupă cu mine două colege (Raluca Sârghe și Ionela Ilinca) la facultate, care făceau fotbal, am zis să merg și eu să îmi ocup timpul. Pur și simplu pentru un hobby. Din fericire pentru mine și pentru cariera mea, sunt o luptătoare și niciodată nu mi-am dorit să fac ceva sau să las ceva neterminat. Și am zis că vreau să fac performanță.

Și așa ai ajuns la Olimpia Cluj?

Păi eram la Cluj deja pentru că am ales facultatea, nu am ales fotbalul. Doi ani de zile nu am făcut nimic, m-am debarasat total de sport că eram plină. Și așa, ți-am zis, am avut în grupă două colege și așa am ajuns, după doi ani. 

De ce ai renunțat la gimnastică ritmică și atletism?

Am renunțat la gimnastică ritmică pentru că s-a desființat secția din cauza lipsei fondurilor, iar la atletism pentru că am plecat din oraș.

După atâtea trofee câștigate cu Olimpia Cluj, ai pleca în străinătate sau ai rămâne în România să pui umărul la dezvoltarea fotbalului feminin?

Practic, am avut o tentativă să pun umărul la dezvoltarea fotbalului feminin. Nu am continuat pentru că mi-am dorit încă performanță în fotbal ca și jucătoare. Nu știu ce o să fac pe viitor, sincer.

Ai și licența de antrenor, nu?

Licența C, da. Nu am terminat licența B.

În ce a constat tentativa de a pune umărul la dezvoltarea fotbalului feminin?

Am cochetat puțin cu antrenoratul la echipa națională de junioare. Am fost în staff ca antrenor secund, dar s-a întâmplat să fiu și principal.

Cu ce te mai ocupi în afară de fotbal? Ești jucătoare full time?

Nu, fotbalul îmi ocupă maxim patru ore pe zi. Lucrez la o firmă IT.

Deci nu se poate trăi în România din fotbal feminin.

Acum nu știu salariile de la celelalte cluburi, însă cred că nivelul salarial este destul de jos în comparație cu țările mai bine dezvoltate decât noi. Nu cred că se poate trăi din salariul din România.

Cum vezi viitorul fotbalului feminin românesc?

Momentan, cred că suntem într-o creștere, însă nu știu ce vine din spate și..nu știu. Sper să rămânem pe o scară ascendentă și să crească fotbalul feminin. Dar am decăzut în toate sporturile, nu neapărat doar în fotbal, copiii nu își mai doresc să facă sport, sunt mai interesați de tehnologie și de alte chestii decât de a face performanță.

ioana_bortan_nationala

Ai un mesaj pentru fetele care vor să se apuce de fotbal, dar se lovesc de prejudecăți, gen fotbalul nu este pentru fete?

Să continue să lupte și să îndeplinească cu ardoare și tărie ceea ce își doresc. Iar dacă asta își doresc, să facă fotbal, să nu le împiedice nimic! Absolut nimic!

Cum îți petreci timpul liber? 

Care timp liber? (râde) Nu am timp liber. Plec dimineața la 9 de acasă și ajung seara la 21:30.

Dar hobby-uri trebuie să ai.

Am hobby-uri, ca toată lumea, bănuiesc. Mai joc tenis de câmp din ani în paști, tenis de masă. Citesc și mă uit la filme, când am o oră liberă. Atât.

La final, zi-mi trei melodii pentru playlistul de fotbalistă, te rog.

Ascult foarte mult Celine Dion și sper să nu mor până nu o văd. Chiar îmi place, deci o ador ca și cântăreață, dar și ca persoană. Îmi plac toate melodiile ei. Îmi place Lara Fabian. Și îmi mai place Andra, să zic și pe cineva de la noi.

Celine Dion – I’m Alive

Lara Fabian – Quand je ne chante pas

Andra ft. David Bisbal – Without You

 __

Foto 1: Arhivă personală Ioana Bortan

Foto 2: Mediafax