Reprezentanții țărilor sunt deja de săptămâna trecută la Viena, unde va avea loc cea de-a 60-a ediție a concursului Eurovision după ce în anul 2014 Conchita Wurst a câștigat cu melodia Rise Like a Phoenix. La această ediție aniversară a fost invitată să participe și Australia, astfel numărul țărilor participante ajunge la 40. Revin în concurs Serbia, Cehia și Cipru, în schimb s-a retras Ucraina din cauza situației politice și financiare.

Esc2015logo

În prima semifinală (19 mai) vor participa 16 țări, iar în a doua (21 mai) vor fi 17 țări. Din ambele semifinale trec mai departe câte 10, acestea alăturându-se celor 7 intrate direct în finală: Austria (țară gazdă), Australia (invitată), Franța, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Spania. În cele ce urmează voi prezenta melodiile din prima semifinală:

Eduard Romanyuta (Moldova) – I Want Your Love: anul acesta sunt foarte multe (mult prea multe) balade. Eduard iese în evidență prin stilul abordat, tocmai de aceea are șanse să treacă de semifinală.

Genealogy (Armenia) – Face The Shadow: melodia asta mă duce cu gândul la un musical, apoi la desene animate cu prințese. Probabil va trece de semifinală, dar mie nu îmi place deloc.

Loïc Nottet (Belgia) – Rhythm Inside: când am ascultat-o pentru prima oară mi-a adus aminte de Lorde, apoi am citit că este mâna aceluiași producător. Mie îmi place mult, sper să treacă. 

Trijntje Oosterhuis (Olanda) – Walk Along: îmi place partea de refren și cam atât. Dar o văd trecută în finală. Melodia de anul trecut mi-a plăcut mult mai mult, chiar dacă era plagiată după Every Breath You Take

Pertti Kurikan Nimipäivät (Finlanda) – Aina mun pitää: eu chiar nu cred că oamenii din trupa asta s-au gândit să participe la Eurovision. Mi se pare o formă de manipulare gravă. Sincer, nu am reușit să ascult melodia până la capăt nici măcar o dată pentru că este oribilă. Și nu m-ar mira să câștige. 

Maria-Elena Kyriakou (Grecia) – One Last Breath: melodia nu pot să zic că e cea mai nașpa din concurs, dar m-a dezamăgit. Mă așteptam la mult mai mult de la Grecia, ceva mai tradițional, ceva mai…grecesc. 

Elina Born & Stig Rästa (Estonia) – Goodbye To Yesterday: una dintre cele mai faine melodii de anul acesta. Are ritmul ăla care îți intră în cap și nu îți iese.

Daniel Kajmakoski (Macedonia) – Autumn Leaves: încă o melodie care îmi place. Nu o văd câștigătoare, dar este faină. 

Bojana Stamenov (Serbia) – Beauty Never Lies: la prima audiție nu mi-a plăcut, dar după ce le-am ascultat pe toate, nu pot să spun că e cea mai rea. Trece lejer de semifinală. 

Boggie (Ungaria) – Wars For Nothing: are mesaj, transmite emoții, dar e plictisitoare rău. Au avut câteva melodii foarte bune în ultimii ani (Wolf Kati – încă o ascult în, Compact Disco, Kállay-Saunders). Păcat, se putea și mai bine. 

Uzari & Maimuna (Belarus)  – Time: foarte tare melodia! Are și vioară, nu e lentă, are tot ce trebuie. O văd în top 5 în finală. 

Polina Gagarina (Rusia) – A Million Voices: nu e rea, transmite și ea un mesaj frumos. Trebuie să trecem peste faptul că e din Rusia și că sunt probleme, deși cred că va fi huiduită bine de tot. 

Anti Social Media (Danemarca) – The Way You Are: mă bucur că nu e lentă, dar nu mă încântă. Are ceva dintr-o melodie din aia de liceeni. 

Elhaida Dani (Albania) – I’m alive: prima oară când am ascultat-o nu mi-a plăcut. A doua oară mi-a sunat mai bine în ureche. E faină, clar trece în finală. Poate ajunge și în top 5. 

Voltaj (România) – De la capăt: despre melodie am scris și după selecția națională. Transmite un mesaj și iese din rândul celorlalte prin faptul că nu este încă o melodie de dragoste. Străinilor le place. Să vedem ce o să facă la Viena.

Nina Sublatti (Georgia) – Warrior: este bunicică, dar nu mă încântă prea tare. Are ceva care nu îmi place, dar trece de semifinală.

Din prima semifinală cred că se califică următoarele: Moldova, Belgia, România, Albania, Serbia, Belarus, Georgia, Rusia, Estonia, Macedonia.  Dar se poate califica și Finlanda din motive evidente.