Patru echipe care și-au asigurat prezența la Euro 2017, Scoția, Belgia, Danemarca și Austria nemaiputând fi ajunse. Patru echipe și doar două locuri rămase care duc direct la turneul final. Așa a început seara zilei de ieri. Italia cu 9 puncte, Finlanda, România și Rusia cu 7. Egalitate de puncte, deci contează golaverajul. Fetele din naționala României știau că trebuie să marcheze cât mai multe goluri. Selecționerul României, Mirel Albon, a avut o misiune destul de dificilă în a alege primul 11, deoarece toate fetele din lot au arătat determinare.

Echipa României a arătat astfel:

1. Părăluță – 5. Giurgiu, 3. Havriștiuc, 6. Ficzay, 15. Olivia Oprea – 10. Voicu, 4. Bortan, 8. Vătafu – 14. Lunca, 9. Rus, 11. Olar-cpt.

Rezerve: 12. Roxana Oprea – 2. Corduneanu, 7. Sârghe, 13. Tărășilă, 16. Gorea, 17. Bâtea, 20. Goder

Echipa Greciei trimisă pe teren de Dimosthenis Kavouras:

1.Peletidou – 11. Georgiou, 10. Chatzigiannidou-cpt., 5. Vlasiadou, 13. Dimitriou – 18. Markou, 4. Kakambouki – 14. Papadopoulou, 17. Moraitou, 6. Mitkou – 8. Nati.

Rezerve: 12. Papakonstantinou – 2. Kollia, 3. Spyridonidou, 7. Zdravkovic, 9. Kongouli, 15. Kotsaki, 16. Pythoula

dsc_08854

România a început meciul la fel de bine ca și în cel cu Ucraina, atacând din primele minute. După ocazii ratate de Andreea Voicu și Florentina Olar, Alexandra Lunca a deschis scorul în minutul 5 cu un șut din marginea careului.

După alte câteva ocazii ratate de această dată și de Laura Rus, Maria Ficzay duce scorul la 2-0 cu o lovitură de cap în urma unui corner. Fetele se bucurau, dar nu știau ce se întâmplă în celelalte meciuri, unde Rusia avea și ea deja 2-0 în minutul 15 cu Croația, iar Italia 2-1 cu Cehia. Au urmat faze construite frumos, Alexandra Lunca și Florentina Olar neîntâlnind dificultăți în a ajunge în apropierea careului advers, dar finalizările nu au fost cele mai bune.

La pauză Rusia conducea Croația cu 4-0, iar Italia avea tot 2-1 cu Cehia. Misiunea României devenea tot mai grea. M-am întâlnit cu Dușa Cosmina, accidentată la antrenament. Șchiopăta destul de urât. Îi citeam pe chip tristețea adusă de neputință. Își dorea extrem de mult să fie în teren alături de colegele ei. Mi-a spus că va lipsi câteva luni, trebuie să se opereze.

În repriza a doua grecoaicele nu au jucat mai bine, ci fetele noastre parcă s-au pierdut. Preț de câteva minute a fost un bambilici pe teren. Dacă până atunci, Florentina Olar și Alexandra Lunca au sprintat extraordinar și au făcut ce au vrut din adversare, acum jocul s-a mutat pe centru și se pasa din ce în ce mai aiurea. Lunca a avut și ea un moment în care parcă i s-a oprit motorul. Nu mai reușea nimic.

Dar Ștefania Vătafu, marea absentă a meciului cu Ucraina și jucătoarea în care s-au pus mari speranțe în meciul de ieri, și-a trezit colegele cu golul marcat în minutul 76, o lovitură de cap din centrarea Alexandrei Lunca. Nu s-au bucurat ca la primele două goluri. Florentina Olar s-a dus în poartă, a luat mingea și a început să alerge spre centru pentru a începe cât mai repede. Pe drum au bătut palma și atât. Mi-am dat seama că și-au dat seama că mai au de marcat goluri.

dsc_0953feature

Nu a durat mult. Într-o fază care nu promitea multe cu Mara Bâtea, intrată în locul Laurei Rus, aceasta se hotărăște să șuteze de la 25 de metri. Mingea trece pe deasupra capului portarului elen și intră în poartă. Fetele se bucură, publicul explodează. 4-0, dar Rusia avea 5-0. România atacă în continuare, are ocazii, dar le ratează pe toate.

Fluier final. Fetele nu se mai bucură ca la meciul cu Ucraina. Îngenunchează, se aruncă pe teren. Se felicită, totuși. Este o victorie cu un gust amar. Văd lacrimi în ochii câtorva. Le înțeleg, au fost atât de aproape.

Află că urmează un baraj cu Portugalia, care a depășit Finlanda în clasament. Mirel Albon este optimist. Mai au de trecut peste o etapă pentru a-și îndeplini visul. Acela de a merge la Campionatul European din Olanda de anul viitor. Meciurile se vor juca pe 17 și 25 octombrie. Urmează să aflăm unde, ce și cum.

Pentru România au mai evoluat Andreea Corduneanu, intrată în locul Adinei Giurgiu, dar și Beatrice Tărășilă, intrată în locul Andreei Voicu.