Baghdad Messi este un scurtmetraj care spune povestea micuțului Hamoudi (Ali Raad Al-Zaydawi își joacă propriul rol), rămas fără un picior în timpul războiului din Irak. Acesta este obsedat de Messi și de fotbal, tot ce își dorește este să vadă alături de prietenii săi finala Ligii Campionilor dintre FC Barcelona și Manchester United, însă televizorul lui este stricat.

Hamoudi este portarul echipei alcătuite din prietenii lui, dar aceștia îl dau afară după ce pierd din cauza lui. Repararea televizorului și vizionarea meciului este singura lui șansă de a-și recâștiga prietenii și de a putea juca din nou fotbal cu ei. De aici, povestea devine și mai tragică. Dar te las să o descoperi tu, dacă te interesează.

baghdad_messi

Scurtmetrajul este produs de Sahim Omar Kalifa, producător originar din Emiratele Arabe Unite, și a fost pe lista scurtă la Oscaruri însă nu a ajuns să fie nominalizat. Deși echipa de producție a fost puțin dezamăgită, rămân totuși cele 48 de premii obținute la diferite festivaluri de film internaționale.

Ali Raad Al-Zaydawi a avut ocazia în 2013 să își cunoască idolul, când a fost dus în Qatar pentru o întâlnire organizată de Qatar Foundation între copii cu dizabilități și Leo Messi.

Știam de ceva vreme de acest scurtmetraj, însă s-a lăsat găsit foarte greu. Pe YouTube nu are subtitrare, torrenturile nu merg, în final l-am găsit pe un site spaniol cu subtitrare în spaniolă. Dacă vrei să îl vezi și te descurci cât de cât cu spaniola, uite aici site-ul.

Pe mine m-a impresionat foarte tare, atât scurtmetrajul, cât și întreaga poveste a acestui copil care a reușit să treacă peste faptul că și-a pierdut un picior în timpul unor bombardamente și face tot ce îi stă în putere să facă ce îi place: să joace fotbal. Și din ce informații am găsit pe internet, micuțul Ali Raad Al-Zaydawi va juca într-un nou film. Deci, i se deschid noi drumuri. 🙂