White Palace – Dark Story: campanie pentru restaurarea Palatului Brukenthal
Muzeul Național Brukenthal este primul muzeu de pe teritoriul actual al României, deschizându-și porțile publicului în anul 1817, în Palatul Brukenthal. Palatul a fost construit în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze, de către baronul Samuel von Brukenthal, Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei în perioada 1777-1787. Neavând urmași, baronul Samuel von Brukenthal și-a încredințat averea și colecțiile (colecții de pictură, grafică, numismatică și cărți rare) Gimnaziului orașului Sibiu, aflat în subordinea Bisericii Evanghelice, cu scopul deschiderii unui muzeu accesibil publicului în Palatul Brukenthal care a devenit nucleul Muzeului Național Brukenthal de astăzi.
În prezent, Muzeul Național Brukenthal cuprinde 7 clădiri, iar Palatul Brukenthal (care adăpostește Galeria de Artă Europeană), este principala sa atracție, atrăgând anual sute de mii de vizitatori. Din păcate, clădirea se află într-o continuă degradare, iar fondurile sunt în scădere de la an la an. Dacă în prezent 80% din spațiul Palatului este deschis pentru vizitare, până la aniversarea în 2017 a 200 de ani de la deschidere, muzeul poate fi închis publicului.
În perioada 1 martie – 31 mai 2015, Muzeul Național Brukenthal și Asociația Brukenthalia desfășoară campania White Palace – Dark Story, dedicată restaurării Palatului Brukenthal și care își propune să crească gradul de conștientizare în comunitatea publicului vizitator, dincolo de granițele locale, naționale sau chiar europene. White Palace – Dark Story este o poveste din Transilvania; nu despre un castel și un conte, ci despre un palat și un baron, nu despre o moștenire misterioasă, ci despre o moștenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre.
Campania este structurată modular, pe trei teme principale:
Martie – piatra (problemele de conservare și necesitatea restaurării elementelor de arhitectură și structurilor din piatră precum portalurile, ancadramentele din piatră ale ferestrelor și lucarnelor, soclul clădirii din prima curte interioară);
Aprilie – saloanele de recepție (problemele de conservare și necesitatea restaurării pachetului, tapetului pe suport de mătase și a tapetului pe suport de hârtie, deschiderea salonului oriental din aripa de nord);
Mai – fațada secundară a Palatului Brukenthal.
Ieri, pe 1 martie 2015, a fost lansat primul scurtmetraj al campaniei, intitulat “White Palace – Dark Story: the stone” [Palat alb – poveste întunecată: piatra]. Filmul este o producție a Muzeului Național Brukenthal pe melodia “My Winter” a formaţiei Deine Lakaien care în anul 2013 a concertat în Palatul Brukenthal în cadrul festivalului ARTmania. Deine Lakaien este, de asemenea, partenerul unic al acestei campanii.
Revenind la filmul “White Palace – Dark Story: the stone”, acesta prezintă structuri arhitectonice şi elementele sculptate în piatră din Palatul Brukenthal. Prezentarea evoluează de la portalul faţadei la soclul clădirii şi portalul cu atlanţi din prima curte, continuând cu a doua curte interioară şi grădina. Filmul are un caracter narativ şi o abordare dramatică, evidenţiind detalii ale deteriorărilor structurilor din piatră care nu sunt de obicei remarcate sau nu pot fi observate cu ochiul liber.
Cum putem ajuta?
Să demonstrăm că lumea ignoranței și indiferenței este mică! Să ne alăturăm campaniei semnând petiția pentru restaurarea Palatului Brukenthal. Durează mai puțin de un minut, iar semnând contribuim la salvarea unui patrimoniu cultural de o valoare deosebită!
Lumea culturală a Palatului Brukenthal este și moștenirea noastră!
Mai multe informații despre campania “White Palace – Dark Story” a Muzeului Național Brukenthal puteți afla pe site-ul oficial al muzeului: www.brukenthalmuseum.ro, respectiv de pe pagina de Facebook a instituției.
Sau, mai direct, descărcând manifestul campaniei: Manifest
Textul acestui articol este preluat și adaptat din informațiile puse la dispoziție de către Muzeul Național Brukenthal pe website-ul și pagina sa de Facebook.