Tu ai un plan B?
Cariera unui fotbalist poate fi scurtă, din motive ce țin sau nu de el. O accidentare gravă poate pune punct, clubul la care activează poate intra în faliment, iar acesta să își găsească o altă echipă mai greu etc. De aceea, este foarte important ca jucătorii să aibă un plan B, ceva de back-up în cazul în care se întâmplă ceva. Și oricum, după ce își agață ghetele în cui, aceștia trebuie să aibă un plan de viitor, mai ales dacă nu sunt vreun Ronaldo cu mii de euro pe oră și care nu mai trebuie să muncească un minut după încheierea carierei.
În toate interviurile de până acum luate jucătoarelor (știu, nu am mai făcut de ceva vreme, voi remedia situația 😀 ) una din întrebări fix asta e: Te pregătești pentru ceva de back-up? Ce plan de viitor ai? Și cele mai multe mi-au răspuns că da, se pregătesc și de back-up. Ori fac o facultate care nu are treabă cu sportul, ori fac facultate de sport, cursuri de antrenorat, fitness etc, dar jucătoarele sunt conștiente de faptul că trebuie să facă ceva în plus pentru a-și asigura viitorul. Pentru că știm cu toții, fotbalul feminin românesc încă nu este la nivelul la care poți trăi doar din asta nici în timpul carierei, ce să mai zicem după încheierea ei. Și, din păcate, nu știu când vom ajunge la acel nivel, dacă vom ajunge.
Conform datelor trimise de FRF la UEFA (găsești raportul aici), în România majoritatea jucătoarelor au sub 18 ani, adică sunt încă la liceu și generală. Prin urmare, consider că este absolut necesar ca acestea să fie îndrumate de către antrenori, președinți de cluburi, părinți, profesori etc, către studiu, către o facultate, către o carieră de rezervă. Fetele sunt la vârsta la care fotbalul este totul pentru ele, nu se văd făcând altceva. Doar că lucrurile nu sunt atât de simple și trebuie să ne gândim și la viitor.
Iar jucătoare care și-au încheiat deja cariera, precum Raluca Sârghe, care este instructor de fitness de câțiva ani deja, sau Ioana Bortan care tocmai a terminat un astfel de curs și încă joacă, jucătoare tinere, precum Andreea Părăluță sau Cristina Carp, ambele cu facultate fără legătură cu sportul (Relații Internționale, respectiv Studii de Securitate), sunt exemple pozitive și modele de urmat.
FIFPro a lansat campania Fiecare fotbalist are nevoie de un „plan B” prin care încurajează jucătorii să se gândească la cum și-ar putea câștiga existența dacă o accidentare le-ar termina cariera sau dacă gruparea la care activează ar da faliment. Printre sportivii care s-au alăturat campaniei se numără Lieke Martens, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Harry Kane sau Leonardo Bonucci.
Urmărește clipul campaniei:
#Messi, @Cristiano, @HKane, @LiekeMartens1, @Bonucci_Leo19 open up on the life of a footballer. #InternationalWorkersDay
(Spoiler alert: even top footballers need a support system.) pic.twitter.com/Ug1XXgHlLC— FIFPro (@FIFPro) 1 mai 2018