După două seri de concurs în care am auzit muzică bună, ieri am aflat câștigătorii concursului Sibiu Jazz Festival. Deși la început știam că vor fi patru premii, juriul a ales să mai acorde două premii speciale. Astfel, câștigătorii concursului Sibiu Jazz Festival ediția a 15-a sunt:

Premiu special al juriului: Csaba Gáspár (Sf. Gheorghe) are voce foarte bună. M-a impresionat melodia în limba maghiară pe care a cântat-o, a simițit fiecare vers și a transmis emoție.

Premiu special al juriului: Delia Ivan alături de Marian Bălan la chitară. (Cluj-Napoca) Delia are o voce puternică, care se îmbină perfect cu chitara.

Premiul pentru compoziție: Adi Stoenescu pentru piesa Puls interpretată de Arcuș Trio din Moldova. Toboșarul plecase la București, așa că a rămas doar Alexandru Arcuș la saxofon și Adi Stoenescu la pian. Melodia este frumoasă. Bună alegere a juriului.

Premiul III: Jazzisimo (Iași) sincer nu este pe gustul meu. Adică băieții sunt foarte buni, dar nu pentru urechile mele. Trupa a fost înființată la începutul anilor ’90 și de atunci și-a tot schimbat componența. Actualii membri sunt Robert Cozma – trombon, Paul Pintilie – pian, Ioan Mantu – chitară bass și Lucian Rusu – percuţie

Premiul II: Ilka Kisgyörgy alături de Pozsár Máté la pian. Acesta i-a fost profesor la școala de muzică Bartók Béla din Budapesta. De câteva luni au început să cânte împreună. Ilka m-a impresionat cu a doua melodie cântată, de fapt a fost o improvizație pe o poezie compusă de ea.

Premiul I: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa (Cluj-Napoca) abordează stilul de jazz manouche sau gypsy jazz, foarte popular în anii ’30-’40, consacrat de artistul francez Django Reinhardt. Mi-au plăcut foarte mult și câteva din melodii m-au trimis cu gândul la coloana sonoră a filmului Pisica albă, pisica neagră.

Mie mi-au plăcut mult și cei de la Funk e Fetish din Cluj – Napoca, au venit cu un aer nou, ritm. Sunt tineri și energici. Îi văd bine în viitor.

Însă preferații mei au fost Bingagroove din Chișinău. Au avut mult mai multe instrumente, alături de vocea foarte faină a solistei. Sunt în căutare de mai multe melodii pe net. Aceștia merită ascultați.

La final te las cu o melodie a câștigătorilor.

Și dacă vrei să vizionezi tot concursul Sibiu Jazz Festival, găsești clipurile pe Live Stream.