Am scris ieri că bătălia în finala Eurovision 2015 se va da între Italia, Suedia, Rusia și Poate Belgia. Ei bine, pentru al patrulea an la rând am prezis bine. Aceste patru țări au fost în top 4, ordinea fiind Suedia, Rusia, Italia și Belgia. Ieri am ascultat toată ziua melodia Suediei și am zis că nu are cum să nu câștige. Recunosc, mi-a fost mai greu decât în anii trecuți pentru că nu știam ce va fi printre atâtea balade. Dar încă o dată a câștigat o altfel de melodie, o melodie care a ieșit în evidență.

Am citit pe multe site-uri că melodia Heroes a lui Måns Zelmerlöw seamănă cu Lovers on the Sun a lui David Guetta. Da, melodiile seamănă, dar EBU nu a zis nimic că nu ar fi ok. Anul trecut Olanda a terminat pe locul 2 cu o melodie 90% plagiată după The Police cu Every Breath You Take și nimeni nu a zis că nu ar fi ok. Și mai sunt atâta cazuri de asemănări. Atunci hai să nu aruncăm cu pietre în suedez pentru că melodia lui a fost printre cele mai bune de anul acesta.

11266532_10153328706433007_5268368249167682721_n

Sincer, m-a mirat faptul că atâtea țări anti-Rusia au dat punctaj maxim Polinei. Mă așteptam la vecinii ei, dar nu la Franța sau Germania. Oricum, momentul care a schimbat lucrurile a fost când Lituania nu a dat puncte Rusiei, urmată de alte țări și Suedia a început să se detașeze. România a terminat pe un onorabil loc 15, Regatul Unit menține tradiția de a se afla printre ultimele, iar gazda Austria nu a luat nici măcar un punct. M-a dezamăgit faptul că Germania nu a primit nici măcar un punct, melodia e foarte bună, dar asta e. Punctajele finale sunt în imaginea de mai jos.

2015_SCOREBOARD_FULL

Am urmărit finala de ieri și pe Twitter, platformă pe care s-a bătut recordul de anul trecut, ajungându-se la 6 milioane de tweeturi. Nu au stat degeaba nici românii, unele tweeturi distrându-mă foarte tare.

twitter_eurovision

Sper ca la anul să nu mai fie atâtea balade pentru că astfel Eurovisionul devine monoton. Ar fi fain ca melodiile să fie cântate în limba proprie, tocmai pentru că e un concurs internațional. În anii trecuți melodiile aveau iz tradițional și erau diferite datorită instrumentalului. Acum multe seamănă între ele pentru că se merge pe același sound. Suedia pune mare accent pe Eurovision și asta se vede prin calitatea melodiilor trimise în ultimii ani. A câștigat în 2012, a ieșit pe locul 3 în 2014 și în 2015 a câștigat din nou. Radu Oncescu a scris pe Twitter „Eurovisionul Germaniei bine făcut”,  îmi permit să reformulez în „Eurovisionul Suediei bine făcut.”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3avE4Zsp14g]