Îmi place să cred că ascult muzică bună. Am zis că predomină în playlistul meu muzica reggae și indie, dar ascult cam orice îmi mângâie urechea, orice sună bine și mă face să mai ascult încă o dată.Și dau uneori de melodii frumoase, dar cu mult prea puține vizualizări. Ca mai apoi să îmi apară pe Youtube în dreapta recomandări cu milioane de vizualizări. Și dau click din curiozitate să aud și eu ce ascultă lumea. Și îmi sună toate la fel. Iar dacă la producție este același om, se simte.

De exemplu, melodia Bilionera a Otiliei are în total peste 35 milioane de vizualizări (radio edit + clip oficial), după ce a mai avut câteva încercări nereușite de a scoate hituri. F. Charm cu ale lui 30 de grade are peste 14 milioane și, pentru că a văzut că a avut succes, a scos Cod roșu. Dar nu simt diferența. A lucrat puțin instrumentalul celor 30 de grade și a scris alte versuri. Loredana a scos melodia Apa alături de Cabron. Mare hit, peste 14 milioane vizualizări. A urmat Risipitor. Din nou, cam aceeași linie melodică.

Delia a încercat cu Doi în unu, alături de Mihai Bendeac. Ce treabă are Bendeac cu muzica?! Versurile lui mi se par la mișto. De fapt toată melodia mi se pare la mișto. Au urmat Doar pentru tine, Cineva la ușa mea, dar fără prea mare succes. A scos Ipotecat alături de UDDI, e mai reggae. Recunosc, am ascultat-o de mai multe ori și a prins: are peste 10 milioane de vizualizări. Anul trecut a lansat Pe aripi de vânt cu care a dat lovitura (peste 17 milioane). Melodia e ok, dar nu e pe gustul meu. Mi-au atras însă atenția live-urile de la radiouri, în special cel de la Radio ZU. Mi-a demonstrat încă o dată că are voce.

Mai avem sectorul băieților din hip hop care au adus fete pe refren și au intrat pe radio. Trebuie să mănânce și ei o pâine. Dar câți ați auzit de Vescan înainte să scoată melodia Piesa mea preferată alături de Kamelia? A văzut că prinde, a scos În dreapta ta cu Alina Eremia. Iar în 2014 a lansat Poză de album cu Mellina pentru care au câștigat premiul pentru melodia cu cel mai puternic mesaj în cadrul RMA 2014. Dar căutați și alte melodii cântate de el, de exemplu Spune lumii, One LifeUltima Ploaie sau Păsări călătoare.

Exemple de melodii care nu mă atrag deloc, deși au milioane de vizualizări, printre multe altele: Randi – Prietena ta, Alina Eremia – Cum se face, ADDA – Îți arăt că pot, Glance feat. Elena & Naguale – În bucăți, Alex Velea – Din vina ta, Nicole Cherry – Vara mea, Lora – Puișor, Matteo – Andale, Oana Radu & Dr. Mako feat. Eli – Tu etc etc

Și mă întorc în lumea mea, la muzica pe care o ascult eu. Și mă întreb de ce nu au și acestea milioane de vizualizări. Și chiar dacă ajung la milioane, sunt cele câteva sute, să spunem mii de oameni care ascultă muzica asta. Câteva exemple sunt: UDDI – Ragga day, Mr. Levy – Culoarea din viața ta,  Moonlight Breakfast – No more, Camuflaj feat. Anda Dimitriu – În jurul lumii, Click feat. Anda Dimitriu – Anotimpuri, The Mono Jacks – Gândurile, byron – On the Road, GOLAN – PromisesAlexandrina – Orașul Umbre etc etc.

Nu spun că muzica de la radio nu este bună. Că nu este pe gustul meu, asta e altceva. Dar regret că există atât de mulți oameni talentați în țara asta și nu ajung să fie auziți de milioane de oameni pentru că nu seamănă cu 90% din muzica românească.