Ieri a avut loc semifinala Eurovision România 2016, la Sala Polivalentă din Baia Mare. Am fost surprinsă. A fost peste așteptări din punct de vedere al organizării show-ului și am observat asta încă de după-amiază, când m-am dus să văd cum stă treaba pe la repetiții. Camere, lumini, sonorizare. Totul la superlativ din acest punct de vedere. Oamenii la fel. Fiecare știa ce are de făcut, nimeni nu era pierdut pe acolo, fiecare știa care e pasul următor pentru a ieși un show perfect. Deci, felicitări TVR! Din partea lor totul perfect.

Semifinaliști Eurovision Romania 2016 Foto: Eurovision Romania

Să trecem la artiști, dar fără detalii. Costumația nu prea m-a dat pe spate deloc. Nici show-ul pregătit de artiști. Majoritatea momentelor au fost statice. Da, majoritatea au fost piese lente, dar totuși, cred că se putea face ceva coregrafie. Dacă unii nu au avut deloc, Mihai Trăistariu (M I H A I) a încercat prea mult. Putea foarte bine nici să nu apară pe scenă, dacă nu s-a integrat în show. Și a mai și falsat la început. Oricum, dintre toate piesele, merita finala. (Alegem răul cel mai mic, cum s-ar zice). Surprinzător, doar de pe locul 4. De ce spun surprinzător? Pentru că la cum îl lăuda juriul și prezentatorii, am zis că se întâmplă chiar așa totul pe față, dar la note s-a văzut că nu e chiar așa, nu are totul pe tavă.

Dream Walkers..nici nu știu ce să zic. Le-a mai fugit vocea, nu s-au mișcat deloc, s-au îmbrăcat ca niște hispteri. Andra Olteanu a încercat și ea prea mult, dar nai nai, n-ai avut nimic. Gașca de Acasă mai bine stătea acasă și o lăsa pe Nora Deneș, au avut melodia cea mai lipsită de mesaj. Mihai Băjinaru, săracul, fără șosete, fără melodie, fără show. Jukebox au fost simpatici, energici, dar au plecat acasă. Xandra putea mai mult din toate punctele de vedere, coregrafia nu mi-a transmis nimic. Irina Popa putea să aducă niște dansatori care să transmită povestea piesei, așa nu a transmis nimic. Doru Todoruț cu Irina Baianț au avut câteva momente de ezitare, dar a ieșit bine până la urmă. Nu au avut dansatori, dar animația de pe fundal a fost foarte faină. Momentul celor de la Vanotek ft. The Code & Georgian putea fi gândit altfel, puțin mai multă mișcare sau ceva. Nu am înțeles mișcările fetelor din backing, parcă ar fi fost niște roboți.

Am lăsat la final cele mai bune momente. Florena a stat singură jumătate de piesă, dar cu fumul acela și cu fetele care se ridică pe urmă a ieșit foarte bine. Jocul de lumini foarte bun, iar Florena….ce voce poate avea. Piele de găină. O copilă de 16 ani a cucerit publicul și juriul și a reușit pe scenă ce nu au reușit artiști cu mult mai multă experiență. Felicitări!

Ovidiu Anton a avut cel mai emoționant moment. Am avut pielea de găină pe durata întregului moment, deși îl văzusem deja la repetiții și am avut și acolo. Coregrafia războinicului foarte bună, chiar dacă a stat acolo separat, s-a integrat foarte bine și a transmis mesajul. Iar vocea lui Ovidiu…versurile…tot. Superb. Cum a spus Horia Moculescu, ăsta nu e rock, e muzică.

Juriul a fost foarte pertinent. Horia Moculescu, Zoli Toth, Alexandra Cepraga, Cezar Ouatu și Randi au fost sinceri cu toți concurenții, iar notele par să fi fost date pe bune, deși mi s-a părut că i-au lăudat cam mult pe băieții de la Dream Walkers și că le-au dat note mult prea mari. Dar să trecem peste. Oamenii au arătat seriozitate și profesionalism ieri seară. O chestie mi s-a părut ciudată și vreau să o scriu și aici. Nu acuz pe nimeni, dar în pauza în care juriul dădea notele, Iuliana Marciuc stătea lângă ei, se uita peste ce fac ei acolo și vorbea cu ei. Nu știu ce și cum a fost, repet, nu acuz pe nimeni, dar asta nu mi se pare normal. Dar din nou, trecem peste.

În ceea ce privește prezentatorii, aceștia au fost foarte buni. Cornel Ilie și Ioana Voicu nu au avut prea multe glumițe, nici intervenții aiurea. În schimb JO din camera verde a fost cam exagerată. Nu știu de ce, dar mereu cel care se ocupă de camera verde trebuie să fie paiața serii. Dar și-a spălat păcatele la recital. Iar trupa Vunk..la înălțime, ca întotdeauna.

Spectacolul a fost sold out, iar oamenii stăteau și pe scări și în picioare. Cred că s-au vândut mai multe bilete decât permitea sala. Sau nu s-au scăzut invitațiile de VIP. Ceea ce nu mi se pare prea corect. Jumătate de primărie avea invitație de VIP și se dădea importantă pe acolo.

În finală au trecut primii patru, după notele date de juriu. Astfel, ordinea a fost următoarea:

Ovidiu Anton – 54 puncte

Dream Walkers – 47 puncte

Florena – 44 puncte

M I H A I- 33 puncte.

Iar artiștii trimiși în finală de public sunt Vanotek ft. The Code & Georgian, alături de Doru Todoruț & Irina Baianț.

Finaliștii sunt cei care meritau, cu cele mai bune melodii, exceptând Dream Walkers, din punctul meu de vedere. Poate Jukebox erau mai buni. Dar repet, asta e doar părerea mea.

M-am uitat și peste video-urile urcate deja pe YouTube, ca să văd cum s-a văzut la TV și cum s-a auzit. În sală s-a auzit și mai bine, iar cei care spuneau că acustica unei săli de sport nu este bună, s-au înșelat.

Per total, a fost excelent și abia aștept finala de mâine.

Dacă nu te-ai uitat, îți las mai jos playlist-ul de pe YouTube.