Probabil te-ai uitat măcar o dată la un meci jucat de Bayern München sau de echipa națională de fotbal masculin a Germaniei și ai văzut nebunia lui Manuel Neuer. Ei bine, Roxana Oprea are o doză din nebunia portarului neamț. La Balaton Cup am văzut-o jucând pentru prima oară și mi-a dat ceva emoții. Mai driblează, mai iese departe din careu, dar per total își face treaba bine.

Proaspăt transferată la Olimpia Cluj, Roxana Oprea a plecat de acasă la 19 ani și a jucat timp de nouă ani prin alte țări. A jucat în Ucraina, apoi șase ani în Grecia, la Amazones Dramas, echipă cu care a câștigat un titlu. Înainte de întoarcerea în țară, a jucat și la FSK St. Pölten-Spratzern, alături de care a câștigat un nou titlu de campionă.

roxana_oprea_austria

Cum ai început să joci fotbal? Ai fost direct portar sau ai testat terenul?

Cum am început.. Păi eu cred că majoritatea fotbalistelor avem același istoric, începem cu băieții în fața blocului. Eu mai am doi frați, unul dintre ei a făcut karate, iar celălalt fotbal. El ne-a luat pe mine și pe surioara mea, cred că ai auzit de ea, ea joacă în Spania (Olivia Oprea, Levante), suntem colege și la națională. Am început pe teren, el văzând că sunt mai dură de fel, loveam la picioare, mi-a zis că nu e de mine în teren și să stau în poartă. A văzut că nu mi-era frică de minge, plonjam, chiar și pe ciment și mi-a zis „Gata, aici e locul tău. Ți-am găsit postul!”. După aceea, mă ducea chiar și pe câmp să mă învețe să plonjez și așa am început.

Majoritatea fetelor pleacă întâi prin orașele din țară să joace fotbal. Tu ai plecat destul de repede în străinătate, în Ucraina. Nu ți-a fost greu? Ai avut susținerea părinților?

Mi-a fost foarte greu. În primele două săptămâni simțeam că cedez, voiam acasă, dar m-am împrietenit cu fetele și a devenit mai ușor. La 19 ani am plecat, nu știam prea bine limba engleză ca să mă descurc cât de cât. Culmea, nici ei nu știau engleză prea bine acolo și a trebuit să mă descurc cu mâinile cum ar veni (râde). Nu am avut de ales, a trebuit să învăț cât de cât rusa, fiind și portar, ca să pot să comunic pe teren. Am avut susținerea părinților și încă o am. Ei știu că asta îmi place.

Ai jucat în Ucraina, Grecia și Austria. Cum e fotbalul feminin în aceste țări? Poți să îmi spui asemănări și diferențe?

În Ucraina pot spune că a fost un campionat destul de dur, cu meciuri strânse pot să zic. În Austria mă așteptam să fie un campionat mult mai puternic decât în România. Bine, la ora actuală nu mai știu aproape nimic despre campionatul din România, sunt plecată de nouă ani. Dar, destul de slab, sunt dezamăgită de campionatul din Austria, sinceră să fiu. Iar în Grecia, tot așa, destul de slab. Noi ca popor român suntem destul de talentați, dar nu știu ce vine din urmă, cluburile existente, un adversar puternic…chiar nu mai știu nimic de campionatul intern.

Cu ce te mai ocupi în afară de fotbal? Ai pregătit ceva de back-up?

Deocamdată doar cu fotbal pentru că am plecat la o vârstă destul de fragedă. Acum m-am reîntors în țară la Olimpia Cluj. Nu m-am pregătit pentru altceva. M-am dedicat fotbalului în toți acești ani și nu am avut timp pentru altceva.

Deci trăiești din fotbal?

Da, doar din fotbal deocamdată.

roxana_oprea1

Ai jucat vreodată împotriva surorii tale?

Împotriva ei nu, doar cu ea în echipă. Am jucat împreună în Târgoviște, unde am început, apoi și în Grecia timp de un an.

Poate părea ceva banal pentru unii, dar cred că e un sentiment fain să joci în aceeași echipă cu sora ta, nu? Mai ales la națională.

Da..îmi este dor să jucăm împreună. Deocamdată suntem colege doar la națională, dar mă gândesc ca în viitor să mai jucăm un an împreună, oriunde ar fi.

Spuneai că ai învățat puțină rusă în Ucraina, apoi ai mai jucat în două țări. Câte limbi străine vorbești?

Cel mai bine vorbesc engleza și greaca. În rusă și germană mă descurc cât de cât, dar mai am greșeli gramaticale. 😀 Înțeleg perfect spaniola, dar am cam uitat să vorbesc, cum nu am avut ocazia să exersez.

Cu ce îți ocupi timpul liber, dacă ai?

Pff..timpul liber… Am ca hobby-uri tenisul de câmp, ca și colegei mele Ioana și mie îmi place tenisul de masă (se referă la Ioana Bortan, le-am luat interviu în aceeași seară). Și îmi place foarte mult să ascult muzică. Deci ascult muzică și la duș, înainte de antrenament etc. Muzica este psihologul meu.

Dacă tot ai zis de muzică, spune-mi trei melodii preferate pentru playlistul de fotbalistă, te rog.

Noul single al Shakirei îmi place, La Bicicleta, dacă o știi. Akcent ft. Amira – Push și Andreas Gabalier – Hulapalu. Am avut ocazia să îl văd și să îl ascult live, a cântat în deschiderea unui turneu de-al nostru în Germania și mi-a rămas întipărită.

Carlos Vives ft. Shakira – La Bicicleta

Akcent ft. Amira – Push

Andreas Gabalier – Hulapalu

Ai un mesaj pentru oamenii care vor citi acest interviu? De ce ar trebui să vină la meciurile naționalei din septembrie?

În primul rând, să vină să vadă că și fetele pot juca fotbal, cum spune și numele proiectului tău. În al doilea rând, să vină să susțină naționala pentru că suntem atât de aproape să scriem istorie la senioare. Ne putem califica la Campionatul European și avem nevoie de susținerea publicului. Este atât de importantă!

__

Foto 1: Arhivă personală Roxana Oprea

Foto 2: Andrea Marocco