Multe melodii lansate în prima săptămână de vară, care este marcată și de revenirea unor artiști ieșiți de sub lumina reflectoarelor de ceva vreme. Dacă săptămâna anterioară au dominat melodiile în engleză sau spaniolă, de data aceasta revine în forță limba română cu melodii de diferite genuri. Astfel, în zilele ce au trecut au fost lansate următoarele melodii:

Alina Eremia – You: După câteva hituri în limba română și Played You (melodie care a adunat din 20 aprilie până acum peste 4.5 milioane de vizualizări), Alina încearcă încă o dată în engleză. Din câte am citit, ea colaborează și cu Global Records (Inna, Antonia, Lariss) deci ne putem aștepta și la materiale de export. Nu credeam că are voce live, dar m-am uitat la un clip și m-a uimit, cântă chiar bine. Cât despre melodia You,  e bunicică, dar nu cred că ajunge la nivelul Played You. Oricum, grupul ei țintă format din puștoaice care au migrat de la LaLa band la cariera ei solo este mare, prin urmare orice melodie a ei poate face milioane de vizualizări.

Lora – Floare la ureche: fata asta scoate hituri după hituri (Puișor, Dragă, Singur în doi, Arde, Bine mersi etc), deci și melodia asta va ajunge printre cele mai ascultate în săptămânile acestea. Personal, nu îmi place, versurile sunt idioate, clipul exagerat, iar la instrumental se simte că a lucrat Doddy pentru că seamănă cu toate melodiile produse de el.

Adi Cristescu feat. Connect-R – Vara și vagabondul: unii spun că melodia asta poate avea succesul Vara nu dorm, alții spun că este mult mai bună decât Vara nu dorm. ?!?!?!?!  Dacă e să le compar din punct de vedere al PIB-ului, Vara nu dorm este Germania, iar Vara și vagabondul este …Bangladesh. Vara nu dorm chiar mă prinsese la început, până să o aud peste tot și să ajung să o urăsc. Dar asta nu are șanse. Versurile sunt mult mai nașpa, în schimb instrumentalul sună ok.

Claudia Pavel – Sună-mă: ea este una din revenirile de care ziceam la început. Sunt curioasă de reacția publicului la această melodie, instrumentalul nu este cel mai rău, versurile nu mai rele decât a altor melodii, dar nici cele mai faine. Unii spun că nu are voce, dar spre deosebire de alte mimoze, ea cântă bine live.

Bitză feat. Mihai Mărgineanu – Căldură mare: melodia asta seamănă cu Vara nu dorm ca mesaj, puțin și la instrumental. Dar nu are acel ceva prin care să devină hit. Devine monotonă până la partea aia cu lalala, iar vocea lui Bitză nu e pentru melodii de genul acesta, ci de Vorbește vinul, părerea mea.

Nico feat. Sonny Flame – Alt început: voiam să spun că și Nico a revenit, dar a avut două melodii lansate în 2014, puține spre deosebire de alți artiști. Nico tot încearcă, dar cea mai bună melodie a ei este Nu pot să mai suport, de când eram copilă, iar momentul de glorie al carierei ei a fost participarea la Eurovision în 2008. Versurile lui Sonny Flame strică melodia, dar cu sau fără ele, nu e cine știe ce.

Edward Maya feat. Andrea & Costi: cred că toate melodiile lui Edward sunt hituri, este unul dintre cei mai de succes artiști români la nivel internațional, făcând parte din valul de muzică românească ce a invadat Occidentul și nu numai. Edward Maya este artistul cu cele mai mari vânzări din istoria muzicii românești, dând lovitura cu Stereo Love, o melodie pe care am avut-o și eu pe repeat pe vremea aceea. Universal Love nu este o melodie rea și sincer cred că în afara țării va avea un succes mai mare. În echipa de producție se află și Costi Ioniță, unul dintre cei mai de succes producători români, nominalizat la Grammy cu melodii compuse pentru Shaggy.

Soundland feat. Alexandra Ungureanu – Atât de ușor: produsă de Kazibo, această melodie este bună, aducând un sound diferit față de majoritatea melodiilor lansate în ultima vreme. Eu zic că Alexandra Ungureanu este printre cele mai bune voci din România, iar calitatea melodiilor ei este mereu de alt nivel, este mereu altceva, ieșind din oala de muzică de la radio. Sunt curioasă cum va merge melodia în perioada care urmează, dacă va intra la radio, câte vizualizări va avea etc.

Băieții – Vreau să fac o nebunie: băieții și-au încercat norocul și la Eurovision anul acesta, dar nu au avut șanse deloc, melodia fiind nașpa și ei păreau pierduți. Versurile sunt idioate, instrumentalul nu iese în evidență, iar grupul țintă este același ca al trupei Maxim, puștoaicele.

Andeeno Damassy feat. Jimmy Dub – Ese Amor: speram să scap săptămâna asta fără reggaeton, dar nu mă lasă. Băieții ăștia sunt români, dar o ard cu nume din ăstea și în combinație de engleză – spaniolă sperând să aibă succes afară. Dar va prinde și în România pentru că lumea adoră melodiile de genul acesta. 

Theo Rose – Awella: fata asta are voce, dar parcă are fixat ritmul ăla tipic de muzică românească și manelizează și în cover-uriGlobal Records a dat lovitura și cu Dale papi a lui Lariss, iar Awella are ingredientele pentru un hit, intrumental, versuri în spaniolă etc.

Natalia Gordienko –  Summertime: pe Natalia poate o mai țineți minte din colaborarea cu Arsenie la melodia Loca, melodie cu care au reprezentat și Moldova la Eurovision 2006. La producția melodiei se află băieții de la Fly Project, ei încercând ceva nou din câte aud, dar nu cred că va avea succes. Tocmai pentru că este altceva. Ceea ce mă obosește este că se repetă foarte mult cuvântul summertime.

Taxi – Joc periculos: trupa revine după ce a lansat albumul 15 în anul 2014. După hiturile Ești iubibilă sau NonStop, ei aleg o baladă frumoasă. O baladă care nu va fi apreciată de milioanele de români și va rămâne doar încă o melodie pe YouTube. Nu multe balade au succes la noi în țară, trebuie să fie ceva extraordinar ca să se apropie de milioane de vizualizări și, din păcate,  Taxi nu are acel ceva extraordinar în această melodie.

Liviu Teodorescu – În brațele tale: băiatul are un stil aparte și nu pare că vrea să intre în oala de muzică românească. Uite, spre deosebire de balada trupei Taxi, asta are un ceva prin care poate deveni hit. Bine, diferă și grupul țintă. Pe el îl știu de la Vocea României, emisiune după care a intrat sub aripa lui Marius Moga și bine a făcut. Nu mă omor deloc după melodiile lui, dar tipul cântă bine.

Andreea Bălan feat. Drei Ros- Throw your money: Drei Ros este singurul român care face hip hop american, dar folosește și influențe dance pentru a fi în tendințe. El se află în spatele acestei melodii care poate avea succes atât în țară, cât și afară. După ce a lansat melodia Baila în urmă cu doar câteva săptămâni, Andreea Bălan a schimbat total sound-ul, mergând pe mâna lui Drei Ros. Sunt foarte curioasă cum merge melodia asta în săptămânile următoare.

După fiecare retrospectivă rămân cu un gust amar, deoarece foarte puține melodii îmi atrag atenția într-un mod pozitiv. Dintre cele de astăzi îmi place una singură, cea a Alexandrei Ungureanu, dar nici asta atât de mult încât să ajungă să îmi meargă în căști. Și merge melodia lui Edward Maya în serile în care mai lucrez la disertație, de exemplu Stereo Love am  avut-o pe repeat când am scris de succesul internațional al artiștilor români.