După un drum lung și obositor, jucătoarele și staff-ul Olimpiei Cluj au ajuns la Iași. Pauză de două-trei ore pentru odihnă, urmată de ultimul antrenament înaintea finalei Cupei României. De dimineață am explorat puțin orașul pe o vreme excelentă, dar am ajuns la terenul de antrenament pe o ploaie care nu dădea semne să se oprească prea curând. Asta nu le descurajează pe fete.

Prin hotel mai auzi glume și râsete, dar în momentul în care pășesc pe teren fețele lor se transformă. Toate jucătoarele sunt concentrate, știu ce au de făcut și au un obiectiv comun: să se întoarcă la Cluj cu trofeul.

Alina Moraru și Iulian Szekely, antrenorii secunzi, pregătesc terenul. Fetele fac încălzirea, apoi încep antrenamentul alături de preparatorul fizic Paolo Potocnik, cel mai nou membru al staff-ului. Marius Suller le urmărește concentrat. Spre final, se împart în două echipe și începe jocul, cu Iulian arbitru. Totul la fel de serios. Marius Suller le spune jucătoarelor sale că a fost un antrenament bun. Până să înceapă să își adune lucrurile, au început glumițele cum că echipa lui Marius a câștigat, iar Paolo, care a pierdut, se întoarce pe jos la hotel. Câștigătorii se adună la o poză de grup, dar Ioana Bortan își face datoria de căpitan și spune „Hai toată lumea, suntem o echipă și mâine avem meci.”

Ne întoarcem la hotel și mergem la cină. Atmosfera e destinsă, toți ochii sunt pe meciurile decisive ale băieților din Liga 1. FCSB dă gol, se aud țipete de bucurie. La fel ca în toată România, probabil. Fetele se retrag în cameră, iar eu mă întâlnesc cu Oana Negrea, Raluca Borodi și Daniela Mateș, trei din mezinele echipei, să le pun câteva întrebări în timp ce ne uităm la meciuri. Ele joacă la Olimpia 2, dar deseori sunt chemate la echipa mare. Pentru o scurtă perioadă ni se alătură și Melinda Nagy.

Ce înseamnă pentru voi acest meci?

Raluca: Pentru mine reprezintă unul dintre cele mai importante momente alături de Olimpia, deoarece îmi oferă atât șansa de a căpăta experiență, cât și șansa de a petrece mai mult timp alături de fete.

Daniela: Fiind prima finală la un asemenea nivel, pot să spun că am mari emoții, dar în același timp sunt și mândră că sunt aici. Sper să fie un meci frumos și la final noi să fim cele care ridicăm cupa.

(Viitorul deschide scorul cu CFR și o egalează la puncte pe FCSB, poate fi campioană. Oana se enervează, la fel ca steliștii din toată România, probabil. Revenim.)

Care este relația voastră cu fetele mai mari, mai experimentate în astfel de meciuri? Ce ați învățat de la ele?

Oana: Pentru mine această echipă este ca o a doua familie, având în vedere că stau așa departe de casă. M-am atașat foarte mult de ele și, chiar dacă mai avem și unele zile proaste, rămânem o echipă. Este adevărat că la unele antrenamente nu pot da același randament ca ele, însă încerc să fac tot posibilul să nu încurc exercițiul. Și chiar dacă greșesc, ele mă încurajează.

Raluca: Părerea mea este că în astfel de meciuri se observă cel mai bine nivelul unei echipe, datorită relațiilor dintre fete, atât în teren, cât și în afara lui. Relațiile de joc oferă spectacolul, în timp ce cele din afară formează cu adevărat echipa. Fiecare jucătoare încearcă să dea tot ce are mai bun din ea, însă toate au un scop comun când vine vorba de meciuri de o asemenea importanță, acesta fiind câștigarea cupei. Astfel, relația dintre noi, ”cele mici”, și fetele mai experimentate este una constructivă, fiecare încercând să ne motiveze și să ne determine să jucăm cât mai bine posibil, chiar să ne depășim pe noi înșine. Sunt foarte multe lucruri pe care pot spune că le-am învățat de la fete, și nu mă refer strict la fotbal. Unele sunt la facultate, altele lucrează în diverse domenii, experiența lor de viață este mult mai vastă, prin urmare avem doar de învățat de la ele.

Aveți un ritual înainte de meciuri? 

Daniela: Nu am un ritual anume, diferă de la meci la meci. Încerc să mă relaxez cât mai mult, uneori mai ascult și muzică. Încerc să îmi imaginez cum va decurge jocul și ce aș face în anumite momente din acesta.

Oana: Seara dinaintea meciului mă pun în ipostaza anumitor faze din joc, de exemplu să scap singură cu portarul, ce aș face, cum aș finaliza faza.

Ne retragem fiecare în camera ei. În hotel e liniște.

Viitorul Constanța e campioana României și scrie istorie. Olimpia Cluj e deja campioana României. Va lua și Cupa? Aflăm astăzi! Finala Cupei României între Navobi Iași și Olimpia Cluj se joacă de la ora 17:00 și o poți urmări în direct pe pagina de Facebook a Federației Române de Fotbal.