Din nou a venit acea perioadă în care toată lumea trage linie și face topuri. Dacă anul trecut am făcut două topuri pentru melodii preferate, separat pentru melodii românești și melodii internaționale, anul acesta am decis să le pun amestecate. Am avut multe melodii pe repeat în 2016, dar puține sunt cele care intră în rândul celor preferate, mai multe internaționale, mai puține românești. Așadar, în ordine aleatoare, melodiile preferate ale anului 2016 sunt:

Skrillex & Diplo ft. Kai – Mind: se află printre piesele care m-au rupt cel mai tare anul ăsta. Am ignorat-o destul de mult timp, tot stătea la recomandate, până i-am dat odată play și mi-am înnebunit vecinii câteva zile. E genul ăla care intră bine și în căști, dar parcă îți vine să bubui mereu boxele cu ea.

Maximilian ft. Valentin Câmpeanu – A 5-a roată la căruță: Maxi a lansat albumul omonim foarte spontan. Fanii nu cred că se așteptau și s-au trezit cu un live pe Facebook în care acesta și-a lansat albumul. Este fain tot, dar piesa asta m-a prins cel mai mult. E caterincă, mă distrează refrenul cu „A 5-a roată la căruță în țara lu’ Măruță”. Bine, de pe album ar mai fi Câteva Gânduri, dar a fost lansată încă din 2015.

Patrice – Burning Bridges: primul single lansat de pe super albumul Life’s Blood. Patrice se află printre artiștii care îmi dau o stare de bine și cu o melodie mai tristă, cum e cazul Be With Me, de pe același album. Iar Burning Bridges a venit la fix vara aceasta, câteva săptămâni bune fiind prima piesă ascultată în fiecare dimineață.

Vița de Vie ft. Blue Noise – Luna și noi: Vița de Vie nu a fost niciodată genul meu, dar melodia aceasta m-a surprins. Este superbă, pur și simplu.

The Chemical Brothers ft. Beck – Wide Open: prima oară melodia mi-a trecut pe lângă ureche, mă captase clipul. Dar i-am mai dat un play și am rămas cu ea. Nu știu de ce, dar îmi place super mult să o ascult când merg cu trenul și să mă uit pe geam.

Sia – The Greatest: De multe ori nici nu știu ce să zic la melodiile Siei. Nu ai ce să zici. Doar atât…e Sia.

Carla’s Dreams – Unde: a lansat multe melodii anul acesta, îmi plac majoritatea, dar aceasta m-a atins cel mai mult.

Rag’n’Bone Man – Human: printre cele mai bune melodii ale anului, după părerea mea. E ca un imn. De multe ori simt nevoia să îi dau play, iar apoi replay. Nu e genul de melodie pe care să o asculți o singură dată.

Years & Years – Meteorite: am ascultat Years & Years de la prima melodie lansată, dar nu a fost o prezență constantă în playlistul meu. Asta până când i-am ascultat/văzut pe băieți la Sziget. Olly face show și îți transmite energia lui, nu are cum să nu îți placă. Sunt super tari. După Sziget i-am tot ascultat, iar piesa asta mi-a intrat direct pe repeat.

Jurjak – Un minut: omul e din alt film! Nu are cum să nu îți placă. Bine, dacă ai virusul Velea, probabil ți se pare nașpa, dar aia e.

Sia – Unstoppable: e genul de melodie care te ridică oricât de jos ai cădea în anumite momente. A fost perfectă pentru campania Gillette lansată înainte de Jocurile Olimpice, cu varianta adaptată. A fost melodia pe care am ascultat-o în momentele în care simțeam că nu ies lucrurile cum trebuie, și nu numai.

Cristina Bălan – Unbreakable: din același film cu Unstoppable, este melodia cu care Cristina Bălan și-a relansat cariera. Sora mea este foarte greu de mulțumit din punct de vedere muzical, mai ales în ceea ce privește muzica românească. Dar era curioasă să vadă cum sună melodia Cristinei, deoarece m-a văzut că urmăream discuția cu „e de radio – nu e de radio”. Pe lângă faptul că mi-a zis să o pun pe repeat, la un moment dat începuse să și o cânte. Iar asta e ceva wow. La fel ca și Unstoppable, e melodia aia care te ridică.

Jamala – 1944: melodia câștigătoare a Eurovisionului din acest an. Am zis și atunci, melodia este actuală, încă mor oameni nevinovați peste tot în lume. Jamala te ia și te răscolește, te învârte pe toate părțile și te atinge în cel mai adânc mod posibil, fără să ai neapărat rude deportate. Mi-a plăcut la Eurovision, mi-a plăcut și după, îmi place și acum. Clipul oficial este superb, dar las aici varianta live, cu emoția interpretării.

Sigma ft. Birdy – Find me: altă piesă care m-a rupt! Sigma + Birdy = combinația perfectă! În ziua în care a apărut, nu îmi venea să cred cât de faină e. Zile întregi nu mi-a trebuit altă muzică. Știam de atunci că se va afla printre favoritele anului.

LP – Tightrope: pentru mulți, LP înseamnă Lost On You și este melodia preferată a anului. Eu am dat-o ca bonus anul trecut, iar Muddy Waters se afla printre preferate. Anul acesta, în timp ce alții o descopereau, eu așteptam melodii noi. LP a lansat un EP și un album, iar Tightrope se află pe cel din urmă. La fel ca Sia, orice ar cânta femeia asta, ar suna minunat.

Sia – Angel By The Wings: când credeam că nimic nu mă mai poate surprinde anul acesta, Sia mă lovește din nou. Ziceam la început că ordinea este aleatoare, dar nu puteam să nu termin cu Sia și cu melodia aceasta. Deși este lansată la început de decembrie, melodia asta le-a depășit pe toate cele de mai sus. Versuri superbe, emoție, Sia….

La fel ca și anul trecut, Sia mi-a dominat playlistul, prin urmare și melodiile preferate. A lansat album, a lansat varianta deluxe, a lansat melodii de pe coloana sonoră a diferitelor filme. Cele menționate mai sus sunt cele care „m-au lovit” cel mai tare, dar absolut toate melodiile lansate de Sia îmi intră în playlist direct. În ceea ce privește artiștii români, sunt mai multe melodii care îmi plac, dar nu știu…nu sunt ACELE melodii care să îmi dea ce am nevoie pentru a ajunge în rândul preferatelor. Știi ce zic, nu? 🙂