Ovidiu Anton, cu melodia Moment of Silence, a fost ales de către public să reprezinte România la Eurovision 2016, competiție ce va avea loc în luna mai la Stockholm. Dar să o luăm cu începutul finalei de ieri seară.

Aceasta a fost deschisă de Paula Seling cu un recital de excepție alături de Dumitru Fărcaş, Corul bărbătesc din Finteuşul Mare, familia Petreuş, Cornelia şi Lupu Rednic, publicul fiind în delir încă din momentul în care Paula a intrat pe scenă.

Prima concurentă din finală a fost Florena. Nu a schimbat prea multe față de semifinală, dar nici nu avea nevoie. A fost un moment superb, plin de emoție, apreciat atât de public, cât și de juriu. Participarea la Eurovision a fost o rampă de lansare pentru ea, sper doar ca de acum încolo să aibă melodii la fel de bune și să nu accepte orice mizerie doar pentru a ajunge pe radio sau pe TV.

A urmat duetul lui Doru Todoruț cu Irina Baianț. Ei au devenit mai intimi în fața noastră cu momentul de apropiere din final, dar nu a fost sărut, nu știu unde au văzut jurații un sărut. Doru are voce bună, dar se pierde în melodie pentru că Irina îl acoperă. Însă există chimie între ei și asta e foarte important la un duet. Nu au schimbat multe în moment, poate doar apariția trandafirului.

Băieții de la Dream Walkers au rămas la fel de hipsteri, au schimbat doar așezarea în scenă, s-au plimbat puțin pe acolo, ca să nu zică din nou juriul că au stat 3 minute pe loc. Dar pe mine tot nu m-a prins melodia lor. Am avut Il Volo din Italia anul trecut, ajunge.

Aflați printre favoriții acestui an, Vanotek ft. The Code & Georgian, au urmat sfatul juriului de vineri și au mai adăugat câteva versuri. Melodia sună bine, foarte bine. Îmi place, dar nu e de Eurovision. Ar fi adus ceva modern, dar nu cred că ar fi avut prea mare succes. Oricum, piesa e deja hit. Mișcările de robot ale fetelor au rămas, dar aia e..

Ovidiu Anton a schimbat coregrafia, mișcându-se mai mult pe scenă. Războinicul a început cu grupul, apoi și-a reluat locul. Au băgat fum pe tot parcursul momentului și a schimbat cu totul și cu totul atmosfera. În bine, evident. Publicul a vibrat alături de ei, s-a emoționat și l-a aplaudat. Apoi l-a votat.

M I H A I nu a urmat sfatul juriului și a rămas tot izolat de roboți. Schimbarea a venit cu îmbrățișarea lui Paradisio din final, iar la început nu a mai șoptit Paradisio, ci direct fly fly fly, to the sky, sky sky, la fel de fals ca în semifinală. Juriul a cam sărit pe el la final, ceea ce m-a mirat, după ce i-au lăudat pe toți, iar JO a pus cireașa pe tort cu întrebarea de ce nu îi lasă pe cei mai tineri să participe la Eurovision.

După startul votului a venit rândul juraților să urce pe scenă. Proiectul lui Zoli Toth, Cocoon, sună foarte bine, avându-i ca invitați pe maramureșenii de la Ansamblul Naţional de Dansuri Transilvania, Clubul Galactic Dance, Feeling Groove Dance Studio, dar și pe Grigore Leşe. A urmat Randi, alături de Horia Moculescu și UDDI, cântând în premieră noul single al celui din urmă, o reproducție a șlagărului Vagabondul vieții mele. Cezar Ouatu a intrat în pielea lui Conchita Wurst, interpretând Rise like a phoenix. A cântat bine, dar nu a reușit să transmită emoția la fel de bine. Finala Selecției Naționale Eurovision a avut-o ca invitată și pe Lidia Isac, reprezentanta de anul acesta a Moldovei.

Publicul a votat timp de 60 de minute, iar la finalul acestora, clasamentul arăta astfel:

Locul 1 Ovidiu Anton – Moment of Silence – 6.585 voturi
Locul 2 Vanotek feat. The Code & Georgian – I’m Coming Home – 4.702 voturi
Locul 3 Florena – Behind The Shadows – 3.491 voturi
Locul 4 Dream Walkers – Let It Shine – 2.332 voturi
Locul 5 M I H A I – Paradisio – 2.142 voturi
Locul 6 Doru Todoruţ feat. Irina Baianţ – The Voice – 1.235 voturi

Sursă: TVR
Sursă: TVR

Așadar, România este rock anul acesta la Eurovision, fiind reprezentată de Ovidiu Anton. Felicitări tuturor participanților și, mai ales lui Ovidiu pentru melodie, mesaj și emoția transmisă!

Acesta a declarat la conferința de presă că „Există nişte limite pe care cred că nu e cazul să le trecem. Lucruri care se simt fără a fi nevoie să le spunem. Piesa mea nu este o piesă comemorativă, este pentru cei care sunt astăzi aici, pentru cei care pot face ceva. E un serial întreg pe care noi trebuie să îl regizăm, nu alţii. Mă bucur că am reuşit să câştig demn, fără să apelez la senzaţional, pentru că eu aşa sunt, şi nu vreau să fiu altfel”, făcând referire la faptul că nu s-a folosit de evenimentul de la Colectiv pentru a-și promova melodia. Ceea ce este de respectat!

Iuliana Mariciuc a declarat că „Acum, la finalul Selecţiei Naţionale, vă pot dezvălui faptul că Ovidiu a primit cele mai multe puncte şi în preselecţie, într-o competiţie de aproape 100 de piese. În seara semifinalei, tot el a fost cel care a obţinut cel mai mare punctaj din partea juriului de specialişti şi a trecut în finală. În această seară, publicul a votat la fel, ceea ce confirmă încă o dată valoarea piesei: cele mai multe voturi l-au calificat pe Ovidiu Anton pentru finala de la Stockholm.”

A fost un show excelent organizat de TVR și sper ca Selecția Națională să aibă parte de melodii bune în continuare. Totodată, sper să rămână această variantă cu juriul prezent în sală la semifinală și să își spună părerea în fața publicului. Mereu au fost comentarii că publicul nu știe ce se întâmplă în culise la jurizare șamd. Acum a fost totul pe față, transparent, așa cum trebuie să fie.

La final, felicitări echipei TVR pentru showul organizat! Încă o dată: Felicitări Ovidiu Anton!