Eurovision Song Contest 2016: Semifinala II
Ieri a avut loc prima semifinală din cadrul Eurovision Song Contest 2016 în care au participat 18 țări, dintre care s-au calificat 10. Despre toate melodiile am scris aici. Ieri s-au calificat următoarele: Azerbaijan, Rusia, Olanda, Ungaria, Croația, Austria, Armenia, Cehia, Cipru și Malta. Din punctul meu de vedere, Armenia a avut cel mai bun show, cu mult peste Rusia. Sergey a fost prea mecanic, prea preocupat să își facă treaba și a uitat să și transmită ceva. Nu l-am simțit deloc. A fost ca și cum trebuia să își filmeze clipul dintr-o singură încercare. Pe când Iveta din Armenia mi-a depășit așteptările. Spuneam că sper la ceva dramatism la ea. Ei bine, jocul camerelor a fost excelent, au surprins detalii și au făcut jumătate din treabă. Ceea ce la Sergey nu am văzut. Dar despre show-urile tuturor țărilor voi scrie în articolul dedicat finalei. Cea mai mare dezamăgire o reprezintă necalificarea Islandei, care a fost pe locul 2 pentru mine în această semifinală.
Să trecem la melodiile din cea de-a doua semifinală. Cum am făcut și la prima, îmi spun opinia strict despre melodie.
Letonia – Justs – Heartbeat: instrumentalul este modern, minimalist, dar parcă puțin monoton. După refren cu voce explozivă, te aștepți să explodeze și mai mult instrumentalul, dar nu…aici merge pe aceeași linie și este puțin plictisitor pentru urechea mea. Melodia este bună, dar parcă îi lipsește ceva.
Polonia – Michał Szpak – Color of Your Life: parcă am un deja vu, când ascult refrenul. Sunt melodii bune și sunt melodii frumoase. O melodie bună nu este neapărat frumoasă. O melodie frumoasă transmite mult mai multă emoție decât una bună. (Ca să înțelegi ce vreau să spun, dau exemple cu melodii ale aceluiași artist: Carla’s Dreams – Cum ne noi este o melodie bună, iar Carla’s Dreams – Acele este o melodie frumoasă). De exemplu, Rusia are o melodie bună, iar Polonia are o melodie frumoasă. Interpretarea lui Michal este excelentă, transmite emoție, iar linia melodică este superbă. Dar nu este o melodie câștigătoare.
Elveția – Rykka – The Last of Our Kind: Rykka este simpatică, melodia este bunicică, dar zici că e un mix. Intră prima strofă – o melodie, pre-refren – a doua melodie și apoi refrenul – a treia melodie. Mi se pare că nu e foarte bine îmbinată. Iar ea live nu pot să zic că m-a convins.
Israel – Hovi Star – Made of Stars: după câteva melodii ritmate, Israel revine cu o baladă puternică. Hovi are voce bună și are momente în care erupe, exact cum trebuie. Instrumentalul este bun. Per total, melodia este frumoasă și merită un loc în finală.
Belarus – Ivan – Help You Fly: care e legătura dintre melodie și lupi?? Melodia nu e rea, dar te-ai aștepta la mai mult de la ea. „It’s time to release yourself”, dar Ivan nu o face. Are ceva explozie la primul refren și după nu mai are ce să ofere. A arătat tot ce poate. Iar live îi fuge puțin vocea.
Serbia – ZAA Sanja Vučić – Goodbye: Sanja cântă bine, dar e prea teatrală. Orchestrația este una bună, are refren puternic, are și momente de erupere. O văd trecută în finală.
Irlanda – Nicky Byrne – Sunlight: omul a fost în trupa Westlife, dar cântă oribil live. Noroc cu fetele din backing că mai salvează cât de cât. Asta e genul de melodie veselă tipică de Eurovision care, dacă se califică, se pierde printre celelalte melodii și termină pe ultimele locuri.
Macedonia – Kaliopi – Dona: Ea a mai participat în 2012 cu melodia Crno I Belo,una din preferatele de atunci, pe care încă o ascult, îmi place la nebunie. Deși Dona nu e nici pe departe Crno I Belo, este o melodie frumoasă. Este o baladă puțin expirată, dar de la mine are puncte în plus pentru că e în propria limbă. Deși expirată, orchestrația este excelentă, iar vocea ei…îmi face pielea de găină chiar și în variantă de studio, ce să mai zic live… Știu că nu are prea multe șanse anul acesta, dar e una din preferatele mele, iar viorile contribuie mult la treaba asta.
Lituania – Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night: nu îmi vine să cred că e același om ca cel din 2012. Melodia este un pop bun, dar mă trimite puțin în anul 2010. Nu aș asculta-o, nu aș adăuga-o în playlist-ul meu pentru că nu mă prinde. Nu mi se pare că are un ceva anume piesa. E doar încă una din semifinală. Dar băiatul are bonus pentru mișcări.
Australia – Dami Im – Sound Of Silence: printre cele mai bune melodii din concurs. Dar aș vrea ceva mai mult de la refren…silence, silence, silence, silence.. am înțeles! Este o baladă, dar nu e una din aceea lame, are acel ceva care te face să dai replay. Iar vocea și interpretarea sunt excelente.
Slovenia – ManuElla – Blue and Red: albastru este albastru și roșu e roșu? Mi se pare una din cele mai slabe piese din concurs cu versuri parcă scrise de copii de a 5-a. Deși îmi place partea cu „Alive, alive, alive”, nu salvează melodia pentru mine.
Bulgaria – Poli Genova – If Love Was A Crime: piesa este excelentă! Este melodia cu cel mai actual sound, are elemente tradiționale duse la nivel internațional. Iar refrenul efectiv mă rupe!
Danemarca – Lighthouse X – Soldiers Of Lights: combinație între Blue, Backstreet Boys, Westlife și alte boyband-uri ale anilor ’90. Refrenul nu sună rău, dar te aștepți să transmită mai mult. Iar ca și sound, suntem prin anii 2000. Pentru anul 2016 mi se pare așa…de nivel mediu.
Ucraina – Jamala – 1944: tradițional, pop, R&B, avem un mix și sună bine. Melodia abordează o temă sensibilă, deportarea tătarilor din Crimeea, iar stră-străbunica Jamalei se afla printre ei. Refrenul este în tătară crimeeană și îmi face pielea de găină, deși nu înțeleg o boabă. Jamala simte și reușește să transmită emoția prin interpretarea ei. Este cea mai sensibilă melodie din concurs, sper doar să fie apreciată la adevărata ei valoare.
Norvegia – Agnete – Icebreaker: la cum începe melodia, nu mă așteptam la un astfel de refren. Îmi place schimbarea de ritm, pe refren mai lentă decât pe strofe, ceea ce nu auzi anul acesta în concurs. Dar nu prea e genul de piesă care să te prindă din prima, tocmai din cauza schimbărilor de ritm. Nu îți dai seama de cât de bună e piesa, decât spre final. Și îi dai replay să asculți cu adevărat. Doar că în semifinală o asculți o singură dată. Per total, melodia e bună, e actuală.
Georgia – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold: ăăăă…ok. Enervantă și obositoare. Next.
Albania – Eneda Tarifa – Fairytale: Albania trimite o voce bună și atât. Melodia e mult prea repetitivă și e penultima în concurs, nu te mai ține acolo. Mi se pare monotonă, nu are un ceva care să te atragă.
Belgia – Laura Tesoro – What’s The Pressure: este o melodie pop funky. Dar care seamănă foarte mult cu piesa Sax de la Fleur East. Dacă S-aprindem Torțele seamănă cu Take Me To Church, piesa Belgiei e 99% la fel cu Sax. Dacă le dai play în același timp, nu te bruiază. Făcând abstracție de acest lucru, melodia nu sună rău.
Și acum să aleg 10 melodii care ar trebui să treacă în finală: Ucraina, Bulgaria, Australia, Israel, Polonia, Serbia, Norvegia, Letonia, Macedonia, Lituania. Dar Macedonia nu cred că ar trece, așa că mai bag Belarus sau Danemarca.