După cum ne-a anunțat cu nșpe luni în urmă, Mihai Trăistariu se înscrie la Eurovision după fix 10 ani de la succesul Tornero și locul 4 adus României. A făcut promovare intensă, el fiind convins că melodia va aduce locul 1. A cheltuit 15.000 euro pe al 21-lea clip din cariera lui, acesta fiind unul SF. A scris de nu știu câte ori că vom fi dați pe spate și că e cea mai bună piesă a lui. Ne-a înnebunit că el simte că e anul lui, anul României. Astăzi a lansat melodia la emisiunea lui Teo, după care a apărut și pe YouTube. Să vedem ce a ieșit:

UPDATE: a șters clipul oficial. Avem aici un lyric video

Nici nu știu cu ce să încep.

Când începe vocea creepy să vorbească, mi-au venit primele imagini din filmele Star Wars cu „In a galaxy far far away…”. Ne prezintă povestea, Paradisio e ființa supremă, aceasta cucerindu-l pe Mihai care pleacă prin toată galaxia în căutarea fericirii. Iar când îl arată pe supereroul Mihai, nu e un cadru static, ci unul în care el cântă și care apare și mai încolo. Chiar așa? Nu se putea trage un cadru static?

Bun, începe melodia. M-a pierdut, când l-am văzut dansând în spatele lui Paradisio. O iau de la capăt. Gura i se mișcă pe slow motion, în comparație cu ritmul melodiei pe refren. Nu știu ce are pictat pe cap, dar pare un desen făcut pe fața unui copil la o zi de naștere sau ceva.

Strofa a doua, tot pe slow motion, nu cântă cu toată gura, deși în melodie așa sună. Se mai mișcă puțin în spatele lui Paradisio și apare o navă care e puțin mai modernă decât cea a lui Han Solo în Star Wars. Etc etc… intră octavele, iar în cadru Mihai abia deschide gura…Ne arată că a durat 20 secunde, vrea să bată recordul Paulei Seling de 18 secunde.

Vine minutul 3:40 cu gafa gafelor. Se aud voci cu indicații pe fundal, dacă asculți cu atenție. Cum să nu auzi chestia asta? Nu cred că s-a editat într-o oră clipul acesta. Nu cred că nu s-a uitat nimeni la el de nșpe mii de ori la editare. Cum să nu auzi treaba asta și să tai? Stau cu sora mea care filmează și editează scurtmetraje documentare. Lucrează ore, zile în șir și, până să îmi arate materialul final, eu deja știu replicile. E mult de muncă, tai, te întorci, reiei..nu ai cum să ratezi vorbăria de acolo decât dacă ești începător.

Concluzia clipului: orice film SF făcut în anii ’70-80 e mai bine făcut decât clipul ăsta. Și suntem în 2016.

Revin la melodie. În comparație cu Tornero, e slabă. Nu e nici pe departe cea mai bună melodie a lui. Versurile puteau fi și mai nașpa de atât, sunt ok în comparație cu cele ale altor melodii de pe la Eurovisionul ultimilor ani. Poate că va câștiga în România, nu zic nu. Nu știu încă cine și cu ce s-a înscris, mai durează până aflăm. Dar să câștige locul 1 la Eurovision? Eu nu îi dau șanse. Refrenul trebuie să fie mai energic. Instrumentalul este, dar el deloc. Toată lumea îl știe pentru Tornero și toată lumea va compara cele două apariții ale lui. Dar să vedem ce va fi.

Nu îmi fac griji pentru live pentru că știm cu toții că îl ține vocea. Mi-e frică însă de show. Spusese că clipul ca clipul, dar să vedem cum va fi show-ul live, toți vom rămâne „WOW!” No, sunt curioasă cât de wow voi fi, pentru că acest clip nu m-a impresionat deloc.