De când au început preselecțiile prin diverse țări, adică de câteva luni, pasionații Eurovision au intrat deja în priză. Fanii din România așteptau cu nerăbdare vești de la TVR, se băgau în seamă cu artiștii, spunându-le că sunt favoriții grupurilor, că trebuie să se înscrie etc etc. La final, au fost 72 de piese. Doar 72, iar în anii trecuți se ajungea și la 150. Iar TVR a anunțat că schimbă jocul și toate aceste piese vor fi ascultate live de către jurați timp de trei zile, la foc automat. Din 72 sunt alese 15 semifinaliste, apoi 10 finaliste.

Trebuie menționat că juriul este format anul acesta din oameni cu experiență în ceea ce privește Eurovisionul: Paula Seling, Ovi Jacobsen, Luminița Anghel, Adrian Romcescu și Andrei Tudor. Adică artiștii cu cele mai bune rezultate aduse vreodată României în acest concurs și compozitori cu experiență. Semifinaliștii au fost anunțați într-un show live despre care prefer să nu scriu nimic, Iulia Radu a scris foarte bine pe andreipartos.ro.

În cele ce urmează, voi scrie câteva cuvinte despre fiecare melodie din semifinală, în ordinea anunțării lor, pe varianta interpretată la audiții. 🙂

Elizé ft. No Stress – Fără Bariere: Instrumentalul sună foarte bine, dar partea de strofe este obositoare/enervantă din cauza modului de interpretare. Apoi devine mai agreabilă, iar când ajunge la refren este chiar ok. Instrumentiștii sunt buni, nu au ce face mai mult decât fac, dar Elizé nu m-a convins. Îi lipsește ceva.

Cristina Vasiu – Set The Skies On Fire: fata cu artificii în rochie din 2015 revine 🙂 având în vedere că a fost răcită, Cristina a cântat destul de bine, putea fi mai rău. E o piesă pe tiparele de Eurovision (o să mai citești expresia asta de câteva ori în articol), refrenul este exploziv din prima, iar asta e un mic plus. Adică nu te adoarme 2 minute și apoi erupe. Mie reușește să îmi transmită ceva emoție piesa asta.

Tudor Turcu – Limitless: ce voce are băiatu’ asta! Piesa sună bine pentru că e interpretată de el, altfel s-ar pierde. Aștept să văd interpretarea din semifinală, dar pe refren eu cred că Tudor ar trebui să cânte mai mult decât „limitless”.  Însă e repetitivă și devine monotonă la un moment dat. Piesa e clar sub Save Us din 2015. Deci are nevoie de o piesă mai puternică.

Ramona Nerra – Save Me: și Ramona a cântat răcită, dar s-a descurcat. La Vocea României ne-a arătat deja ce poate. E o piesă ritmată, poate ieși în evidență printre balade. Unii zic că e foarte 2017 ca și sound, mie mi se pare că e puțin expirat. Adică are ceva din anii 90′ pe refren, combinat cu ceva din 2000 și ajunge și prin 2015. Mă trimite cu gândul la melodiile ascultate la sfârșitul anilor ’90 pe Radio Impuls. Oricum, e printre cele mai bune melodii înscrise.

Ana Maria Mirică – Spune-mi tu: Ana Maria cântă excelent și știe să își vândă produsul. Dar cred că piesa nu este la nivelul interpretării. Aici la noi, în selecție, e ok, dar să o trimiți afară…meh. Plus că mă trimite cu gândul tot prin anii 90′.

Instinct – Petale: piesa lansată cu Roton are succes dinainte de selecție. Cei doi cântă foarte bine, dar nu îmi vând produsul. Nu văd o chimie între ei, e ca și cum s-ar fi întâlnit pentru prima oară și sunt obligați să cânte împreună. Fiecare își cântă partea și pa. Din câte am văzut, ar fi pregătită și o variantă în engleză, dar nu ar mai fi la fel. Sunt curioasă cum se vor prezenta scenic în semifinală.

D-lema – Adventure: mi se pare o piesă de umplutură, adică nu îmi transmite nimic. E ștearsă, devine monotonă, nu are un ceva care să te atragă. Toate versurile sunt în engleză, dar cu trecerea aia prin diverse țări, îmi aduce aminte de Todomondo.

Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!: piesa asta e o salată, dar o salată care sună foarte bine pentru urechea mea. Rock, pop, rap, yodeling, are de toate. E singura piesă din Selecția Națională care poate ieși în evidență la Kiev. Bine, piesa ori îți place, ori nu îți place, nu e cale de mijloc. Cei doi se simt bine împreună pe scenă, spre deosebire de Instinct. Are refren, are moment de erupere, e energică, e interesantă, te surprinde cu schimbările de stil, are tot ce trebuie!

Tavi Colen ft Emma  We Own The Night: Tavi spunea că Emma nu a simțit niciodată emoția Eurovisionului și de aceea au compus piesa asta, ca să simtă și fata. Ok, pot înțelege asta. Dar atunci măcar chinuie-te să compui PIESA, nu o piesă oarecare cu sound expirat.

Zanga – 2 sticle: trebuie menționat că ea s-a aflat pe locul 16 și a intrat în semifinală după retragerea Lorei. Nu vreau să fiu foarte rea, dar cum stă lipită de podea și dă din mâini, zici că e fumată și în filmul ei pe care îl înțelege doar ea. Dar fără prezența asta care poate să îți rămână în minte, melodia nu are nimic deosebit și o uiți imediat ce se dezlipește de podea și iese de pe scenă.

Maxim – Adu-ți aminte: pentru că știu cum ”cântă” băieții ăștia live, nu am vrut să cred că s-au înscris la Eurovision. Dar iată-i! Simpatici și afoni. Nu știu ce a fost în capul lui Adi Sînă, pe bune. Sunt patru, unul cântă bine (cel cu cravată), unul e pe energizante (pălărie), iar ăia doi din dreapta sunt de formă și strică live-ul chiar și cu intervențiile ălea de doar două-trei cuvinte. Piesa asta îți poate transmite ceva în română, dar dacă i-o arăți străinului, în afară de partea cu nai nu rămâne cu nimic din piesa asta. Dar a intrat pe fir Laurian Manta de la Vocea României, oare s-au descotorisit de ăia doi care-s degeaba?

Eduard Santha – Wild Child: Eduard se screme toată piesa, e prea mult și devine obositor. Adică da, e altceva în selecția asta, dar nu e ce trebuie.

M I H A I – I Won’t Surrender: adică Mihai Trăistariu, dacă nu te-ai prins. Da, e aici din nou! Să mai zic ceva? Ce să mai zic? Omul încearcă în continuare. Melodia este compusă pe tiparele Eurovisionului și sună bine pe vocea lui. Că voce are, asta știm cu toții. Dar vocea lui nu ar fi de ajuns ca să o scoată din marea de balade de la Eurovisionul mare. Îi mai trebuie ceva. Sunt curioasă cum se va prezenta în semifinală după show-ul de anul trecut.

Alexandra Crăescu – Hope: fata asta era atât de încântată că a intrat în semifinală, nu îi venea să creadă. Probabil își dăduse și ea seama că nu prea are ce căuta acolo. Bun, are voce, dar piesă deloc. Și o interpretează atât de plictisită de viață că nu reușește să transmită absolut nimic. Nu știu cu ce ar putea să surprindă în semifinală.

Xandra – Walk On By: tot pe tiparele Eurovisionului compusă, dar e mai mult decât o baladă de concus. Însă melodia Cristinei Vasiu parcă îmi transmite mai mult. Piesa este foarte bună, Xandra cântă excelent, dar nu știu cu ce ar putea să vină ca să mă dea pe spate astfel încât să o vreau la Kiev.

Acestea sunt cele 15 melodii alese de juriu pentru semifinală. Alegeri foarte bune, bune și proaste. Au lăsat pe dinafară melodii precum Miryam – Escape, (fiind compusă de Ovidiu Anton, pare un Moment of Silence 2), Teodora Dinu – Tear Up The Dark (răcită, dar cu piesă bună), Nora Deneș – Mother (printre singurele melodii cu un mesaj clar) sau Sergiu Bolotă – We Were Young (la audiție nu trebuie să faci show, trecem peste asta, dar cred că putea să se miște mai mult, să simtă piesa).

După ce am ascultat toate melodiile din semifinală de destule ori, singura pe care eu o văd pe scena din Kiev este Yodel It! Îți captează atenția și te ține pe tot parcursul melodiei. Pe locul 2 ar fi Cristina Vasiu, urmată de Xandra. Eu nu i-aș trece în finală pe cei de la Maxim din motive evidente, dar juriul sigur îi va trece. Deci eu i-aș trimite acasă pe Tavi Colen ft. Emma, Maxim, D-lema, Alexandra Crăescu, Eduard Santha. Dar pentru că Maxim va rămâne, cred că va pleca Zanga.

Semifinala Selecției Naționale are loc pe 26 februarie, de la ora 20:30, și va fi transmisă de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și TVR Moldova, dar și pe tvrplus.ro