Oamenii faini de la Librăria Habitus și prietenii lor s-au gândit că Sibiul stă foarte bine la majoritatea capitolelor vieții culturale, mai puțin la viața cinematografică. Da, există TIFF, dar practic este o extensie a festivalului de la Cluj.

Așa s-a născut Este Film Festival, un festival al filmului european, a cărui primă ediție va avea loc în perioada 24-27 martie. Acesta va avea patru secțiuni, după cum urmează:

  • Best of Europe – se vor proiecta zece dintre cele mai bune filme realizate în Europa;
  • Film românesc – pentru că cererea este mare;
  • Focus – trei filme reprezentative pentru un actor/regizor/țară;
  • Experiențe – proiecții în spații neconvenționale.

Vor avea loc 30 de proiecții în patru zile, la Librăria Habitus, Biblioteca ULBS și un alt spațiu asupra căruia încă nu s-au decis organizatorii. Accesul publicului se va face pe bază de bilete sau abonamente.

Într-o lume în care se pune accentul mai mult pe blockbustere, se simte nevoia pentru altfel de filme. Tocmai de accea cred eu că există și CINE M-A văzut la Habitus, care oferă filme pentru un altfel de public. Un public care apreciază filmele de calitate, filmele care te pun pe gânduri, filmele după care rămâi cu ceva. Și de aceea mi se pare foarte bună ideea de a organiza un astfel de festival, un festival de film propriu al Sibiului.

Pentru mai multe detalii urmărește pagina de Facebook Este Film Festival și site-ul estefilm.ro.

Sursă informații: interviu acordat de Andrei Barbu, unul din organizatori, celor de la Turnul Sfatului.