Trebuie să fim realiști! Nu a fost cel mai bun meci al naționalei de fotbal feminin a României, dar nici al Portugaliei. Fetele au fost motivate, dar miza jocului pare să își fi spus cuvântul, scăzându-le capacitatea de concentrare. Prima manșă s-a încheiat 0-0, iar presiunea returului va fi și mai mare pentru ambele echipe.

România a început bine și se arăta a fi un meci bun, mai ales după faza în care Florentina Olar i-a pasat Alexandrei Lunca, ea centrând pentru Andreea Voicu, dar cea din urmă nu a ajuns la balon. În minutul 9 însă, le-a picat cerul în cap fetelor, când arbitra a dat penalty Portugaliei, deși Andreea Corduneanu a faultat în afara careului. A executat Claudia Neto, dar mingea într-un mod norocos s-a lovit de spatele Andreei Părăluță, ajungând în final în brațele ei. Echipa s-a bucurat, normal. Dar până la pauză doar de cornerul din minutul 25 se poate spune că a fost o fază cât de cât periculoasă, când Maria Ficzay s-a înălțat pentru o lovitură de cap, după centrarea Andreei Voicu. În minutul 45 Andreea Corduneanu a luat un galben pentru o intrare mai dură.

În repriza secundă au fost două ocazii mari, venite abia după minutul 80. În minutul 89 Diana Silva a driblat vreo trei jucătoare, dar ajunsă în careu a șutat slab, nefiind o problemă pentru Andreea Părăluță. Iar în minutul 90+1 Laura Rus a șutat la colțul scurt, dar portarul advers a respins în corner. Cea mai mare ocazie a meciului ar fi fost în minutul 84, când apărarea noastră a fost făcută șah-mat, dar jucătoarea portugheză s-a aflat în offside.

Ce s-a mai întâmplat în repriza a doua? Andreea Corduneanu s-a abținut de la intrări, știind că are deja un galben. Florentina Olar a centrat foarte bine pentru Alexandra Lunca, dar fundașii portughezi au reușit să respingă. Ioana Bortan a căzut, dar fără să fie vreo intrare dură a unei adversare. Părea destul de grav, apăruseră și cei cu targa, dar nu e genul care se lasă prea ușor și a rămas pe teren până la finalul meciului. Portughezele au mai avut câteva centrări bune, dar nu periculoase pentru poarta noastră. În rest, mingi aruncate către nimeni.

Fetele au fost pregătite fizic, au alergat, motivația nu le-a lipsit, dar concentrarea cam da. Mai trebuie lucrat, mai ales la psihic, după părerea mea. Per total, după cum am spus la început, meciul nu a fost cel mai bun jucat de fete, pe faza de construcție cel puțin. 0-0 este un rezultat bun. Portugalia a avut momente bune, de dominare, dar apărarea României a stat bine în teren. Calificarea se joacă marți, pe 25 octombrie, la Cluj pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu, de la ora 18:00.

Primisem un comentariu după meci, cum că fetele au rămas datoare cu un meci bun în retur. Nouă, adică celor de acasă și neimplicați, nu ne sunt datoare cu nimic!

Echipa României: 1. Andreea Părăluță – 2. Andreea Corduneanu, 6. Maria Ficzay, 3. Lidia Hraviștiuc, 15. Olivia Oprea – 7. Raluca Sârghe, 8. Ștefania Vătafu, 4. Ioana Bortan, 10. Andreea Voicu – 14. Alexandra Lunca, 11. Florentina Olar -cpt.

Au mai evoluat: 18. Mihaela Ciolacu (Raluca Sârghe), 9. Laura Rus (Alexandra Lunca), 5. Adina Giurgiu (Olivia Oprea)

Echipa Portugaliei: 15. Patricia Morais – 4. Silvia Rebelo, 5. Matilde Fidalgo, 7. Claudia Neto – cpt., 9. Ana Borges, 10. Ana Leite, 14. Dolores Silva, 15. Carole Costa, 18. Carolina Mendes, 19. Amanda da Costa, 20. Suzane Pires.

Au mai evoluat: 13. Fatima Pinto (Amanda Da Costa), 16. Diana Silva (Ana Leite).

Statistici oferite de UEFA

statistici_ro_por