Tehnologia ne influențează viața de zi cu zi, dar și afacerile. Companiile sunt prinse în avalanșa de provocări pe care le aduc inovațiile și trebuie să țină pasul pentru a rămâne relevante. Se vorbește din ce în ce mai mult de sharing economy, dar hai să vedem ce înseamnă mai exact acest concept.

Ce este sharing economy?

Conform Benita Matofska, de la The People Who Share, sharing economy, sau economia colaborativă, este un sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor fizice și umane. Ea cuprinde crearea, producerea, distribuția, comerțul și consumul de bunuri și servicii de către persoane și organizații, în mod comun.

Principala diferență dintre sharing economy și economia de piață clasică constă în faptul că în vreme ce economia de piață se bazează pe ideea de „fi posesorul a ceva, a avea în proprietate ceva”, sharing economy se bazează pe ideea de „a avea acces la ceva, a putea să te folosești de ceva”. Ideea de bază este aceea că în majoritatea cazurilor oamenii sunt interesați să poată folosi un produs și nu neapărat să dețină în proprietate acel produs.

Dacă vrei ca afacerea ta să aibă un viitor, trebuie să fii flexibil și, în același timp, compania ta să fie flexibilă. Aceasta trebuie să se adapteze rapid la schimbări și să găsească mijloace noi de a satisface nevoile consumatorului.

Biz Innovation Forum

forum

Pe 6 aprilie, la Hotel Intercontinental București, are loc evenimentul Biz Innovation Forum, o ediție dedicată inovațiilor tehnologice și conceptului de sharing economy, powered by Uber. Evenimentul va prezenta tendințele de ultimă oră care duc la crearea unor modele inovatoare de business, cu impact puternic asupra companiilor, comunităților și oamenilor.

Invitații acestei ediții sunt nume puternice din domeniul de business, lideri de companii care implementează modele de inovație și specialiști care dau tonul în industria digitală. Între vorbitorii prezenți la conferință se numără: Nicolae Victor Zamfir (Director General, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”), Robbie Khazzam (CEE Regional Manager, Uber), Iulian Pădurariu (Consultant de marketing asociat, Marks), Dragos Sîrbu (CEO, Flanco) sau Anca Harasim (Director Executiv, Camera de Comerț Americană din România).

Dacă ți-am stârnit interesul, îți las lista de speakeri și programul conferinței. 🙂