LPS a făcut spectacol și a luat trofeul Cupei Coca Cola la Cluj
A fost o lună de mai plină. Plină de fotbal entuziasmant oferit de liceenii din toată țara în cadrul Cupei Coca Cola. Cinci săptămâni, patru regionale, culminând cu etapa finală de la București, unde s-au întâlnit cele mai bune echipe în lupta pentru marele trofeu și excursia la Londra. Au fost 147 echipe de fete înscrise în competiție, dintre care doar șase au ajuns la București.
Eram la regionala din Târgu Mureș și l-am văzut pe domnul Teodor Papuc de la LPS Cluj, intrând în sală cu Melinda Nagy și Oana Negrea de la Olimpia. Mi-am zis: e clar, avem câștigătoarea etapei de aici. După ce a făcut spectacol în grupă, a învins fără drept de apel echipa din Luduș cu 4-2 în finală, jucând în doar trei jucătoare de teren. Maria Damian, Melinda și Oana au dat tot din ele, alergând continuu timp de 40 de minute, în timp ce înalta Larisa Zirbo a avut grijă de poartă.
De la Botoșani am lipsit din motive de finala Cupei României, dar văzusem pe Facebook că printre fetele de la Colegiul Eugen Lovinescu din Fălticeni se află Cosmina Roșu, Andreea Dumitru și Nicoleta Lazăr de la Armonia Fălticeni, ele jucând și în etapa finală de anul trecut. Evident, s-au calificat și anul acesta.
A urmat Timișoara, unde nu pot spune că m-a dat pe spate jocul echipelor, însă cea mai bună a fost cea a Colegiului I.C. Brătianu din Hațeg, singura echipă din finala de la București care nu are jucătoare legitimate la cluburi. Ultima etapă regională la care am fost s-a desfășurat în Constanța, unde fetele de la Craiova, Liceul Tehnologic Auto sau mai bine zis Real Craiova, au făcut și ele spectacol. Căpitanul Genoveva Roșie, alături de Alina Beia, Izabela Dinu și Cristina Vîlceanu au început mai greu, dar apoi s-au distrat cu adversarele lor, în timp ce Roxana Rotaru a apărat spectaculos poarta.
La aceste echipe se adaugă Liceul Tehnologic Elie Radu din București (cu Gabriela Gurău și Maria Neacșu de la CSS Târgoviște) și Liceul Tehnologic nr. 1 din Alexandria (cu Andra Olaru, Ștefania Ivan, Silvia Necula, Georgiana Gologan și Andreea Diță de la Universitatea Alexandria).
Și ajungem la București. După canicula de vineri de la ședința tehnică, ne întâmpină o sâmbătă dimineață friguroasă în Parcul Tineretului, cu o ploaie care stă să înceapă. Lotului de la LPS i s-au alăturat Mihaela Ciolacu și Teodora Meluță, în timp ce Melinda Nagy nu a mai făcut deplasarea din cauza unor probleme la genunchi. Fetele intră mai greu în meci, Lovinescu deschizând scorul, dar de atât au avut nevoie pentru a se trezi. După 5-2 la pauză, clujencele au jucat pentru public și au câștigat cu 8-3. Era doar începutul…
Ne mutăm în Sala Dinamo unde, din păcate, Lovinescul din Fălticeni nu a avut o soartă mai bună nici cu Alexandria, fetele din județul lui Dragnea câștigând cu 8-1. Le-au răzbunat clujencele care s-au dezlănțuit cu Alexandria și au marcat nu mai puțin de 16 goluri. Mihaela și Teodora au trecut ca printre jaloane, Maria Damian și Oana Negrea așteptând pasa decisivă pentru a băga mingea în poartă. Și Irinuca Rus a marcat câteva goluri, în timp ce Larisa Zirbo a fost șomeră, golul de onoare fiind marcat în ultimele secunde ale meciului. LPS merge în finala mare, în timp ce Liceul Tehnologic din Alexandria joacă finala mică.
În grupa a doua, Elie Radu a deschis scorul în meciul cu Liceul Tehnologic Auto, dar Genoveva Roșie a egalat, fiind pupată de toate coechipierele. Apoi craiovencele au preluat conducerea, însă au fost egalate chiar la ultima fază de joc, ceea ce a dus la ceva plânsete din partea Roxanei Rotar. Meciul s-a încheiat 3-3.
Întoarsă în Parcul Tineretului, echipa de la Elie Radu s-a distrat cu Brătianul din Hațeg, câștigând cu scorul de 8-3. Gabriela Gurău se accidentase destul de urât, dar a continuat partida într-un mod eroic. În ultimul meci feminin al zilei, Craiova a întâlnit Hațegul și avea nevoie de nu mai puțin de nouă goluri pentru a se califica în finala mare. Era 8-2 și mai erau doar 12 secunde din meci. Craiova beneficiază de o lovitură liberă, Genoveva Roșie se află în careu și primește mingea. Mai sunt cinci secunde, Elie Radu se vede deja în finală. Dar Genoveva întoarce o jucătoare și șutează spre poartă. Mingea intră, iar Liceul Auto din Craiova merge direct în finala mare, unde o așteaptă LPS-ul din Cluj. Asta în timp ce în finala mică se întâlnesc Elie Radu din București și Liceul Tehnologic din Alexandria.
Fetele din Craiova încep scandările „Să vină cupa la Craiova”, „Cei mai buni dintre români sunt oltenii”, „Campionii, campionii”. Fetele de la Cluj tac, ele așteaptă finala de-a doua zi.
Atmosfera s-a schimbat total duminică, odată cu aducerea lui Adrian Cheltuitoru pentru a comenta meciurile. Omul a fost fenomenal și extrem de profesionist, deși erau liceeni pe teren, nu Messi. Până să înceapă marea finală, Liceul Tehnologic din Alexandria a făcut instrucție cu Elie Radu din București în finala mică. A fost un joc foarte bun, pe contre, iar la final scorul a fost 9-4. Silvia Necula a marcat nu mai puțin de șase goluri, dar bucureștencele au marcat o bijuterie din călcâi.
A venit și timpul pentru marea finală a fetelor, pe clujence le vedeam sigure pe ele, relaxate, craiovencele în schimb mi-au părut puțin emoționate. Nici nu a început bine meciul, că Oana Negrea era să deschidă scorul. La propriu zic că nici nu a început bine, trecuseră doar cinci secunde! Dar apoi au deschis scorul și și-au văzut de treabă, marcând un gol după altul. Mihaela Ciolacu a fost cea mai ghinionistă, lovind bara de cel puțin trei ori, dar și când a marcat, a făcut-o superb din lovitură liberă. Oana Negrea și-a trecut în cont patru goluri, Maria Damian un hat-trick, Teodora Meluță o dublă și Irinuca Rus un gol. Liceul Auto a marcat cele două goluri ale sale în repriza a doua prin Mihaela Stan și Alina Beia, astfel scorul final a fost de 11-2.
Clujencele au fost rezervate și după fluierul final al meciului, însă bucuria lor a explodat în momentul în care au primit medaliile și trofeul Cupei Coca Cola. Mai mult, Maria Damian a fost aleasă MVP-ul finalei feminine, în timp ce Mihaela Ciolacu a fost MVP-ul etapei finale de la București, primind ca premiu mingea folosită în meciul de deschidere a Euro 2016, Franța-România.
A fost o perioadă plină, cu multe ore petrecute pe drumuri, însă în momentul în care vezi acești tineri dând totul pentru fotbal, îți trece oboseala, îți trece totul și te bucuri de acest sport alături de ei. Abia aștept ediția de anul viitor! 🙂