A trecut o zi de la concertul susținut de Sia la Sziget Festival și încă nu am ieșit din starea în care m-a băgat. O ascult de prin 2012, de când am descoperit-o cu Lullaby în filmul Venuto al Mondo. Am avut pe repeat Elastic Heart încă din 2013, în varianta cu The Weekend și Diplo. I-am ascultat toate albumele și în scurt timp a devenit artista mea favorită. Era în categoria de artiști pe care nu știam dacă o să pot să îi văd vreodată într-un concert. Dar în primăvară a venit o veste foarte bună: Sia susține concerte atât la Sziget în Budapesta, cât și la ZUtopia Music Festival în București. Am zis că nu pot rata, e atât de aproape.

Între timp am ajuns în Ungaria pentru a începe proiectul Și fetele joacă fotbal, după care am zis că dacă tot sunt pe aici, să mai rămân până la concertul din Budapesta, cu ocazia asta văd și cum e pe la Sziget.

Astfel, ieri am ajuns pe Insula Libertății. Am avut parte de un mini Summer Well cu Years & Years și The Neighbourhood, dar i-am ascultat și pe Kaiser Chiefs și Noel Gallagher’s High Flying Birds. Dar toată ziua am avut acea emoție de a vedea și asculta artista favorită, pentru Sia am mers acolo, restul erau doar un bonus.

După ce s-a terminat concertul Noel Gallagher’s High Flying Birds, am început să avansez spre locul pe care mi-l alesesem, în mulțime. Mai aveam puțin, dar nu mai puteam să mă mișc deloc, era o căldură sufocantă, așa că am mers pe rațiune și m-am întors. Concertul a început cu 20 minute întârziere.

Foto: Kevin Winter | Getty Images
Foto: Kevin Winter | Getty Images

În momentul în care am văzut-o pe Sia, mi-au dat lacrimile și mi s-a făcut pielea de găină instant. Când a ieșit Maddie Ziegler (sau era doar pe ecrane?) din „rochie”, publicul a explodat, dar eu simțeam melodia Alive. A urmat Diamonds, cover după Rihanna, dar melodia este compusă de Sia și interpretată de nșpe mii de ori mai bine. Pe Cheap Thrills încă nu mi-am revenit din emoția de a o vedea așa că nu am dansat. M-am emoționat și mai tare pe Big Girls Cry, dar de data aceasta și din cauza coregrafiei. Emoția a persistat și pe Bird Set Free, una din melodiile mele preferate. După Reaper și One Million Bullets, s-a pus în scenă videoclipul melodiei Elastic Heart. Apoi, Kristen Wiig ne-a arătat că este Unstoppable. Breathe Me este cea mai veche melodie a artistei care este cântată în concerte, ea fiind lansată încă în anul 2004, pe atunci anonimă, acum adorată. Publicul s-a dezlănțuit pe Move Your Body, dar apoi a cântat alături de Sia vers cu vers melodia Titanium, un cover acoustic al superhitului compus cu David Guetta. E superb să auzi peste 50.000 de oameni cântând împreună cu ea. Concertul s-a încheiat cu Chandelier, melodia care i-a adus succesul internațional în 2014.

Sia nu vorbește cu publicul deloc în timpul concertului. Piesele sunt legate de dansatorii aflați pe scenă, care pe rând joacă un rol. Artista la final a spus doar atât „Thank you very much. You are awesome!”. Ea începe concertul în mijlocul scenei, apoi este mutată în dreapta ei (stânga ta) și nu se mișcă deloc. Ea cântă, dansatorii fac spectacolul. Ce iese din combinația asta? Cel mai fain concert la care am fost până acum și nu cred că va fi egalat prea curând. Poate niciodată. Poate de viitorul concert al Siei la care ajung. Și acum, când îmi amintesc și mă uit peste clipuri, mi se face pielea de găină și mai dau o lacrimă. Nu voi uita prea curând acest concert!

Concertul Siei nu este doar un concert pe care am vrut să îl bifez pe o listă, ci este CONCERTUL pe care am dorit să îl văd încă din 2012, când am descoperit-o și i-am ascultat melodiile. Este artista mea preferată și din cauza melodiilor, dar și a stării pe care reușește să mi-o transmită. Ea nu este un sex simbol, ea nu își arată fața (deși o simplă căutare pe Google ți-o arată), ea se bazează pe emoție și asta a făcut-o iubită în toată lumea.

__

Concertul durează fix o oră și este showul prezentat la Coachella, apoi prin toată lumea. Nu mai găsesc video de acolo, dar îți las link de la concertul din Moscova susținut săptămânile trecute. Aici lipsește Maddie Ziegler.

UPDATE: am stat mult prea departe de scenă ca să disting fețele dansatorilor, dar având în vedere că Maddie Ziegler nu a fost în Moscova la începutul lunii, aveam o bănuială că ea nu s-a aflat pe scenă la Sziget. Recunosc că o simplă căutare pe rețelele de socializare mi-ar fi dat informația, dar eram mult prea în extaz și nu m-am gândit. Pyuric însă a făcut o treabă excelentă. Astfel am aflat că Stephanie Mincone a dansat în locul  lui Maddie Ziegler.

M-am uitat pe Instagram, astfel am aflat numele altor dansatori aflați pe scenă: Floris Bosveld, Nick Lanzisera, Wyatt Rocker,