Asta spunea ieri Florin Grozea pe pagina lui de Facebook, după ce tot de la el am aflat în iarnă care este cea mai bună melodie a anului 2014. Băieții de la Future Islands, cu puțin peste 150 mii like-uri pe Facebook, au scos o melodie de la care nu cred că aveau super mari așteptări. Au adunat cam 4.3 milioane vizualizări pe YouTube. În ianuarie am aflat de ei și i-am căutat, mi-a plăcut ce aud așa că mi-au rămas în playlist. În schimb, Get Lucky, melodia aleasă în 2013 are sute de milioane de vizualizări și o știe toată lumea.

Să revin la titlu. Această melodie nu a fost auzită în România. Dacă era auzită, trecea neobservată pentru că nu este pe gustul românilor. De ce spun asta?

Păi:

  • nu are clip sexy, în locuri exotice, cu tipe în bikini și povești de dragoste la răsărit/apus sau un clișeu cu petrecere la piscină
  • are versuri decente și mult mai multe decât media melodiilor românești
  • nu are cuvinte inventate pe care nu le înțelege nimeni, gen Jameia, Marabou sau an tan tiki tan moronuștiuce.
  • cum să dansezi pe asta? Pe bune, eu la banchet după ce m-am prostit pe manele CA SĂ NU FIU SINGURA CARE STĂ PE SCAUN, m-am întrebat „frate, cum dansezi pe manele într-un mod serios?”. După ce am văzut că treaba cu manelele devine serioasă, m-am așezat pe scaun și m-am uitat pe pereți. Deci, când situația e așa și intră o melodie de genul Seasons, oamenii o să se întrebe „frate, cum dansezi pe asta că nu e jos jos jos și nu poți da din fund ca pe clubăraie?”
  • E synth-pop. Cum ar putea prinde vreodată genul ăsta în România și cum să intre pe radio, dacă marea masă vrea Andreea Bănică, Lora, Otilia și alte cele cu trei lulele, trei surcele de versuri și ritm catchy?

M-a mirat faptul că această melodie a fost aleasă de trei din patru cele mai cunoscute reviste de critică muzicală (într-un mod subiectiv, nu pe bază de topuri, vizualizări, difuzări etc), când mai aveam Chandelier și alte nebunii cu care lumea era în delir, dar în același timp mă bucur pentru că este o melodie altfel. Un altfel care nu e gustat de mulți și care totuși i-a prins pe unii (puțini) care au ales-o drept cea mai bună melodie a anului.

Iar melodia este mai jos (treceți peste faptul că solistul e băgat în priză)