Duminică a început Campionatul European de Fotbal Feminin, ediția a 12-a desfășurându-se în Olanda. Până ieri s-au disputat meciurile din prima fază a grupelor, iar de astăzi trecem la etapa a doua, în care unele țări sunt condamnate să câștige, dacă doresc să treacă mai departe. Dar până atunci, să trecem prin toate meciurile.

Grupa A

Olanda – Norvegia 1-0

Olanda a început cum nu se putea mai bine acest European: victorie în fața uneia dintre favorite la titlu. În fața a 21.732 de spectatori (record pentru fotbalul feminin olandez) entuziasmul gazdelor s-a transmis în jocul de pe teren, iar Olanda a dominat o echipă problematică a Norvegiei. Noroc cu portarul Ingrid Hjelmseth care a scos tot ce s-a putut, mai puțin mingea lovită cu capul de Shanice van de Sanden, aceasta marcând primul gol al acestui european.

Danemarca – Belgia 1-0

Singurul gol al meciului a venit foarte repede, Sanne Troelsgaard deschizând scorul în minutul 6. Danemarca a dominat debutanta Belgia în prima repriză, însă partea a doua a arătat cu totul altfel. Belgia a atacat și a avut ocazii mari de a egala, mai ales în ultimele minute ale partidei, însă cele trei puncte merg la daneze.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa B

Italia – Rusia 1-2

Mult mai bine cotata Italia a fost luată prin surprindere de determinarea Rusiei, care a adoptat o atitudine ofensivă încă din primele minute. În minutul 9 Danilova șutează de la 18 m, iar balonul trece pe lângă Marchitelli. Italiencele nu își revin, iar Morozova face 2-0 în minutul 26 în urma unui corner. Abia în minutul 31 a venit prima ocazie clară de gol a Italiei, însă Shcherbak, de doar 19 ani, a făcut minuni în poarta Rusiei pe durata întregului meci. Girelli și Bonansea au început ca rezerve și au fost introduse abia după minutul 60, jocul schimbându-se total. Finalul a fost unul de infarct, Mauro reducând din diferență în minutul 88, iar Italia a mai avut câteva ocazii imense, însă nu a reușit egalarea.

Germania – Suedia 0-0

Meciul a avut un ritm alert încă din primele minute, Germania a fost echipa dominantă, însă a dat peste o defensivă foarte organizată a Suediei. Ambele echipe au avut ocazii, puține clare de gol, însă Islacker, respectiv Sembrant și Blackstenius nu au reușit să concretizeze. Germania, deținătoarea titlului, a început și acum patru ani tot cu un egal și s-a terminat bine pentru ea. Să vedem acum ce va fi, Steffi Jones și jucătoarele fiind foarte optimiste în ceea ce privește obținerea celui de-al șaptelea titlu consecutiv.


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa C

Austria – Elveția 1-0

Austria debutează la Euro cu o victorie importantă în fața Elveției. Singurul gol al partidei a fost înscris în minutul 15 de Burger, după o greșeală mare a Elveției care se pregătea să plece pe contraatac. În minutul 60 Kiwic a fost eliminată pentru un fault asupra aceleiași Burger, iar din acest moment misiunea a devenit una mult mai grea. Din fericire pentru elvețience scorul a rămas doar 1-0.

Franța – Islanda 1-0

Dacă înainte de meci credeai că Franța se va distra cu Islanda, ei bine cea din urmă a rezistat eroic aproape întregul meci. În prima parte Islanda nu a ieșit prea mult din propria jumătate, însă în repriza a doua a avut chiar și ocazii de gol. Franța a primit un penalty cam gratuit în minutul 86, iar Le Sommer nu a stat pe gânduri marcând golul victoriei. Din păcate, Islanda nu a reușit să marcheze, dar fanii ei au încurajat-o non stop. Mai știi haka islandeză de la Europeanul băieților? Fanii islandezi ne-au oferit din nou acest moment și sper ca fetele să câștige măcar un meci pentru a se bucura alături de ei. 🙂


Standings provided by Sofascore LiveScore

Grupa D

Spania – Portugalia 2-0

Portugalia a ajuns la Euro după barajul cu România și a suferit o înfrângere la debutul ei în competiție. Spania a dominat prima repriză, cu o posesie de 79%! După câteva ocazii, în minutul 23 Vicky Losada a deschis scorul cu un șut plasat din careu. Cu doar trei minute înainte de pauză Amanda Sampedro a dublat avantajul. Spania nu a mai forțat în repriza a doua, dar nu a lăsat-o pe Portugalia să devină periculoasă.

Anglia – Scoția 6-0

Prima victorie clară a unei echipe la acest European. Anglia a venit foarte hotărâtă, își dorește titlul de campioană și a început foarte bine drumul către acest obiectiv. Taylor a deschis scorul în minutul 11, apoi tot ea a făcut 2-0 în minutul 26. După doar șase minute White a făcut 3-0 și a stabilit scorul primei reprize. Partea a doua a început la fel de bine pentru englezoaice, aceeași Taylor făcând 4-0 în minutul 53. Ultimele două goluri au venit pe finalul partidei, fiind marcate de Noobs și Duggan. Acest meci a intrat în istoria Campionatului European de Fotbal Feminin, deoarece este cel mai mare scor înregistrat până acum în cele 12 ediții. De asemenea, Jodie Taylor a intrat și ea în istorie cu hat-trick-ul marcat, acesta fiind doar al treilea în istoria competiției și primul după două decenii. Celelalte două au fost marcate la ediția din 1997 de Angélique Roujas și  Marianne Pettersen.


Standings provided by Sofascore LiveScore

__

Foto: UEFA.com și UEFA Women’s EURO