Transmitem și noi online meciurile de fotbal feminin?
La ședința de ieri, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, printre altele, a aprobat încheierea unui contract de achiziție de camere video în valoare de 53.000 euro. Redau partea respectivă din comunicat:
Aprobă cu unanimitate de voturi încheierea unui contract de achiziție camere video în valoare de 53.000 euro (TVA inclus). Fiecare membru afiliat va deține o cameră video pentru filmarea tuturor partidelor – juniori, Liga 3, Liga 2, feminin, futsal. Echipele gazdă vor filma și vor oferi filmarea și oaspeților. Multiple beneficii: o bază video de analiză pentru tehnicieni și de monitorizare a jucătorilor, arbitraje mai bune, mai puține speculații și certuri contraproductive fotbalului.
Eu din asta înțeleg că toate cluburile afiliate din România vor primi o cameră video. Chiar și cele de fotbal feminin. Prin urmare, mai adaug eu un beneficiu. De fapt, o oportunitate: transmisia online a meciurilor. Să fim serioși, televiziunile nu vor difuza prea curând meciuri din Superliga feminină pentru că piața nu cere. Nu cere pentru că nu știe, nu i s-a trezit interesul până acum. Consider că și prin transmisia online se poate trezi interesul, popularizând astfel fotbalul feminin! S-ar putea să mi se spună „Păi daaaa, dar nu se uită nimeni.” Păi da, de aia nu se uită nimeni pentru că nu se transmite! E ca aia cu „Nu mă spăl pe dinți pentru că oricum nu mă pupă nimeni. Păi de aia nu te pupă nimeni!” 🙂
Evident, nu vor fi sute de oameni la primele transmisii, dar consider că în 2017 este absolut necesar să se acorde atenție acestui subiect, dacă se dorește atragerea lor. În primul rând, consider că în 2017, un club de fotbal trebuie să aibă pus la punct un site, apoi pe acesta se poate include și clipul de pe YouTube. Deci, fanii intră și consumă conținut direct pe site. Apoi, în 2017 trebuie să fii prezent pe Facebook și să încerci să construiești un brand și o comunitate în jurul brandului tău. Dacă reușești să construiești comunitatea și comunici din timp faptul că în ziua X – ora Y se transmite online meciul, cei dornici își vor face timp să se uite la el. În plus, poți transmite meciul live și pe Facebook!
Deci, camera vine de la FRF, mai e nevoie de un laptop și de conexiune la Internet. Laptop sigur se găsește, iar România e pe locul 10 în lume și locul 1 în Europa la capitolul viteza conexiunii. Deci, nu există scuze să nu se încerce măcar o transmisie online, eu zic că sunt costuri minime. În plus, pe lângă fanii echipei gazdă (care din comoditate nu se deplasează până la stadion, în cazul în care sunt localnici) și fanii echipei oaspete pot urmări meciul. It’s a win-win.
Câteva exemple concrete: Medyk POLOmarket Konin, echipa Mariei Ficzay, transmite absolut toate meciurile sale prin intermediul YouTube. Sunt meciuri cu mii de vizualizări, sunt și meciuri cu 200. Dar sunt constanți! Iar asta contează. Transmisia lor nu este chiar de cea mai bună calitate, uneori vezi doar că se bucură fetele, nu vezi și golul, dar măcar transmit! Cel mai mare avantaj al YouTube-ului este că e gratuit, iar oamenii au instalată pe telefon și aplicația, deci pot urmări meciurile lejer, oriunde s-ar afla. O transmisie mai bună are Fortuna Hjørring, echipa Florentinei Olar Spânu, care utilizează platforma MyCujoo.tv. Practic, se poate crea propriul canal TV și se alege între abonament gratuit sau premium. Las și un link către un ghid despre cum se face o transmisie live pe Internet.
Sincer, eu m-aș bucura foarte mult dacă echipele feminine ar hotărî să facă transmisii online. Și cred că mulți oameni s-ar bucura și ar urmări meciurile. 🙂